Σάββατο, 27 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Στα Βαλκάνια η «πρωτιά» της ρύπανσης

Στα Βαλκάνια η «πρωτιά» της ρύπανσης

Στο «κόκκινο» βρίσκονται Σόφια και Βουκουρέστι εξαιτίας της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από ρύπους και μικροσωματίδια.

Οι δύο πρωτεύουσες μάλιστα, βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις της λίστας με τις πιο επιβαρυμένες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

 
Η Σόφια είναι πρώτη και στην δεύτερη θέση ακολουθεί το Βουκουρέστι σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Βιώσιμων Πολιτικών Ecopolis.
 
Στο Βουκουρέστι γίνεται υπέρβαση του αποδεκτού ορίου ρύπανσης περίπου 92 ημέρες το χρόνο, κατά μέσο όρο, ενώ οι σχετικοί κοινοτικοί κανονισμοί έχουν θέσει το όριο αυτό στις 35 μέρες.
 
Επιπλέον, βάσει της έρευνας του Ecopolis, οι κάτοικοι του Βουκουρεστίου χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς αντί του αυτοκινήτου μόνο σε ποσοστό 0,7%.
 
Τα υπόλοιπα στοιχεία για την ποιότητα ζωής είναι επίσης απογοητευτικά:
 
Στον κάθε κάτοικο της ρουμανικής πρωτεύουσας αναλογούν 26 τ.μ πράσινου την ίδια στιγμή που στην Βιέννη το ποσοστό φτάνει τα 120 τ.μ και στο Ελσίνκι τα 100 τ.μ
 
Το Βουκουρέστι είναι κοντά με την Μπρατισλάβα (21 τ.μ) και Λιουμπλιάνα (25 τ.μ) υψηλότερα ποσοστά πάντως, από την Μαδρίτη και το Παρίσι.
 
Ειδικά για το Βουκουρέστι,  έχει επισημανθεί εδώ και αρκετά χρόνια το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 800 κάτοικοι της ρουμανικής πρωτεύουσας, έχασαν την ζωή τους, μεταξύ 2004-2009, από αιτίες που είχαν σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
 
Κι όμως, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, εάν ο ετήσιος μέσος όρος των ατμοσφαιρικών ρύπων ήταν χαμηλότερος.
 
Οι τιμές που εντοπίστηκαν για τα  PM10, ήταν πέντε φορές υψηλότερες από τις αποδεκτές τιμές της Ε.Ε και στα PM2.5 έξι φορές πάνω από το όριο.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε