Οι θάνατοι συνδέονται πιθανά με την περιβαντολογική μόλυνση που προέρχεται όπως εκτιμάται από 1.230 περίπου επικίνδυνους παράνομους σκουπιδότοπους στην περιοχή.
Η μαφία της Καμπανίας, η γνωστή Καμόρα, θεωρείται ότι είναι υπεύθυνη για τους συγκεκριμένους σκουπιδότοπους αποβλήτων, μία σύνδεση που έγινε ευρέως γνωστή από το βιβλίο του Roberto Saviano «Γόμορρα» το 2006.
Τα τελομερή στην αλληλουχία του DNA που «κλείνουν» το τέλος των χρωμοσωμάτων, στα κύτταρα του αίματος «κονταίνουν» όσο μεγαλώνουμε η συρρικνώνονται όταν εκτίθενται σε καταστροφικές γι΄αυτά αντιδράσεις.
Τα πολύ κοντά τελομερή έχουν συνδεθεί με μια σειρά ασθενειών λόγο ηλικίας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η οστεοαθρίτιδα, κ.α.
Οι ερευνήτριες ανακάλυψαν πως το μήκος των τελομερών σε δείγμα 50 γυναικών που ζούσαν μέσα στο «Τρίγωνο του Θανάτου», ήταν σημαντικά «κοντύτερο» από εκείνο που πάρθηκε από δείγμα 50 γυναικών που ζούσαν σε κοντινή περιοχή αλλά χωρίς απόβλητα.
Ακόμη χειρότερα ήταν τα αποτελέσματα για τις γυναίκες που ζούσαν δίπλα στους παράνομους σκουπιδότοπους. Αυτό σημαίνει πως ναι μεν οι γυναίκες είναι υγιείς, αλλά το μειωμένο μήκος των τελομερών τους σημαίνει γι΄ αυτές, πως η «κυτταρική τους ηλικία» είναι μεγαλύτερη από την βιολογική τους.
Η ομάδα ερευνά το σε ποιες συγκεκριμένες χημικές ουσίες του μολυσμένου εδάφους μπορεί να οφείλεται το φαινόμενο. Υποπτεύονται συγκεκριμένα, πως τα υπέρ τοξικά βιομηχανικά απόβλητα που περιέχουν διοξίνη, είναι αυτά που προκαλούν τις μεγαλύτερες παρενέργειες στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Άλλωστε υπάρχουν πολύ αυστηρές οδηγίες της Ε.Ε. για τα βιομηχανικά απόβλητα. Όταν ένας χώρος εναπόθεσης αποβλήτων, μπορεί δυνητικά να μολύνει τον περιβάλλοντα χώρο, η όταν τα χημικά στοιχεία διαχέονται στο αέρα, η απορροφώνται από το έδαφος μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, υπάρχουν οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται προκειμένου κάτι τέτοιο να αποφευχθεί.
Το πρόβλημα στην Καμπανία είναι ότι οι οδηγίες αυτές δεν τηρούνται, ενώ η παράνομη αποτέφρωση των αποβλήτων είναι μια ακόμη πηγή μόλυνσης.
Στην Καμπανία, ως προς την άποψη της διαχείρισης των αποβλήτων, η εικόνα ταιριάζει περισσότερο σε τριτοκοσμική χώρα, παρά σε χώρα της Ε.Ε. Για να αλλάξει αυτό, πρέπει άμεσα να καταγραφούν όλοι οι παράνομοι χώροι απόθεσης αποβλήτων και στην συνέχεια να κλείσουν οριστικά.
Τα τοξικά απόβλητα μολύνουν χωρίς να το γνωρίζουμε κι ευθύνονται για πολλές άσχημες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά όταν δεν υπάρχουν μελέτες που να προειδοποιούν έγκαιρα γι΄ αυτές.