Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Βρετανία: 10,9 εκ. ευρώ για το παλαιότερο χειρόγραφο της Ευρώπης

Βρετανία: 10,9 εκ. ευρώ για το παλαιότερο χειρόγραφο της Ευρώπης

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη αγόρασε για 10,9 εκατ. ευρώ το παλαιότερο άθικτο χειρόγραφο της Ευρώπης, ένα αντίγραφο του Ευαγγελίου του Αγίου Ιωάννη στα Λατινικά του έβδομου μ.χ. αιώνα.

Το χειρόγραφο, που ονομάζεται “Ευαγγέλιο του Αγίου Κάθμπερτ (Cuthbert)”, είχε τοποθετηθεί στον τάφο του μοναχού αυτού, που έγινε επίσκοπος και Αγγλοσάξων Αγιος στο Λίντισφαρν στο βόρειοανατολικό τμήμα της Βρετανίας, γύρω στο 698, μερικά χρόνια μετά το θάνατό του.

Το χειρόγραφο που ανακαλύφθηκε και πάλι στον καθεδρικό ναό του Ντάρχαμ (βορειοανατολική Αγγλία) το 1104, όπου ο τάφος του μοναχού και αγίου είχε μετακινηθεί, για να γλυτώσει από τις επιδρομές των Βίκινγκς, είναι σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη είχε απευθύνει έκκληση στο κοινό για τη συγκέντρωση των χρημάτων για να μπορέσει να το αποκτήσει, και περίπου το ήμισυ των χρημάτων προέρχεται από δωρεές, ενώ τα υπόλοιπα από διάφορες ενώσεις.

Το μικρό βιβλίο, στο μέγεθος ενός χεριού, παρουσιάζει μια εξαιρετική κατάσταση διατήρησης.

Το στολισμένο δερμάτινο δεσιμό του είναι άθικτο, και το κείμενο, πολύ σοβαρό, είναι εύκολα αναγνώσιμο.

“Μπορούμε να ατενίσουμε τώρα αυτό το μικρό θησαυρό της αγγλοσαξωνικής περιόδου, όπως ακριβώς εκείνοι που τον δημιούργησαν τον έβδομο αιώνα μπορούσαν να τον δουν», δήλωσε η διευθύντρια της Βρετανικής Εθνικής Βιβλιοθήκης, Λιν Μπρίντλεϊ.

“Το δέσιμο είναι σε θαυμάσια κατάσταση , οι σελίδες, και ακόμη και οι ραφές είναι άθικτες, προσφέροντας μας μια άμεση επαφή με τους προγόνους μας, πρίν από 1.300 χρόνια”, τόνισε.

Το χειρόγραφο βρισκόταν υπό καθεστώς δανεισμού στη Βρετανική Βιβλιοθήκης από το 1979. Ανήκε στο βρετανικό κλάδο των Ιησουιτών, που το έβγαλε προς πώληση για να συγκεντρώσει κεφάλαια –για τα έργα της εκπαίδευσης και της αποκατάστασης.

Το βιβλίο που αποκτήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τον καθεδρικό ναό του Ντάρχαμ θα εκτεθεί ισότιμα, τόσο στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο, όσο και στο Ντάρχαμ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε