Κυριακή, 28 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Η άνοιξη έφτασε, οι επισκέπτες αυξάνονται, μαζί και ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Η άνοιξη έφτασε και ο κίνδυνος πυρκαγιάς για το βουνό της Πάρνηθας αυξάνεται, μιας και η ολοένα και μεγαλύτερη προσέλευση του κόσμου που αναμένεται να επισκεφθεί το κτήμα Τατοΐου, λόγω και των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά ως προς τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η ανάγκη του κόσμου να βγει έξω από την πόλη για μια βόλτα, καθώς και η δυνατότητα σε οικογένειες να κάνουν μια κοντινή εκδρομή χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά, δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις στην συγκεκριμένη περιοχή, θέτοντας όμως σε κίνδυνο την ασφάλεια της μοναδικής εστίας πρασίνου που έχει απομείνει εκεί, μετά και την μεγάλη φωτιά της Πάρνηθας. Έτσι η αξιοποίηση του κτήματος στο Τατόι, αυτή τη σημαντική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου που απαξιώνεται χρόνια τώρα, λόγω έλλειψης συνεννόησης και αγκυλώσεων, κρίνεται πλέον ως κάτι περισσότερο από απαραίτητη.
Με δεδομένο το ενδιαφέρον του κόσμου λοιπόν για τον χώρο, τα υπουργεία Πολιτισμού (ΥΠΠΟΤ) και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) από το 2003 όταν το κτήμα περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, τώρα προσπαθούν να ξεκολλήσουν την υπόθεση, μιας και εκλογές έρχονται και η επίλυση ενός τέτοιου ζητήματος σίγουρα θα βοηθούσε.
Η μελέτη που είχε αναθέσει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος και επρόκειτο να παρουσιαστεί τον Απρίλιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, γιατί ζητήθηκε να προκηρυχτούν επιπλέον μελέτες, οι οποίες να τεκμηριώνουν χρηματοοικονομικά εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων.
Το ΥΠΕΚΑ προσβλέπει σε δραστηριότητες που θα προστατεύσουν το περιβάλλον, θα προβάλλουν την ιστορική του αξία, αλλά και θα αναδείξουν το κτήμα σε πάρκο οικολογίας με πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, η ακόμα και εναλλακτικής γεωργίας.
Το σχέδιο ανάπτυξης του Τατοΐου υπολογίζεται να ετοιμαστεί έως το καλοκαίρι. Στο μεταξύ προχωρούν τα ζητήματα της περίφραξης και της φύλαξης, ενώ στόχος είναι ο φορέας Τατοΐου να έχει την δυνατότητα άντλησης πόρων από το Πράσινο Ταμείο.

Σε σχέση με τα ίδια τα κτήρια του κτήματος το ανάκτορο θα αδειάσει από κούτες και αντικείμενα ως τις αρχές Μαΐου και θα ακολουθήσει η αρχιτεκτονική μελέτη.
Στόχος εδώ είναι να μην  κινδυνέψουν να χαθούν τα 6,5 εκατ. ευρώ (δόθηκε το 1,5 εκατ.) του ΕΣΠΑ κινούμενοι μέσα στα χρονικά πλαίσια του.
Όσο για τα υπόλοιπα κτίρια του κτήματος, ελλείψει εθνικών πόρων μελέτες δεν έχουν γίνει. Πραγματοποιούνται μόνο μικρές σωστικές επεμβάσεις και προχωράει το έργο της συντήρησης κτηρίων, κινητών αντικειμένων και η συντήρηση των τοιχογραφιών του Κοιμητηριακού Ναού της Αναστάσεως.
Ο στόχος λοιπόν που γίνεται κατανοητό ότι έχει τεθεί για το Τατόι στην συγκεκριμένη πολιτική και οικονομική συγκυρία από την πολιτεία, είναι η ύπαρξη ενός συνδυασμού σε καθορισμένο πάντα πλαίσιο, κρατικής παρουσίας με ιδιωτικούς φορείς, ώστε να μπορεί το κτήμα στο μεγαλύτερό  του βαθμό να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε