Λίγο νωρίτερα και χωρίς να επιδεικνύει ίχνος μεταμέλειας ο Μπράιβικ ζήτησε από το δικαστήριο να αφεθεί αμέσως ελεύθερος, με το επιχείρημα ότι η σφαγή που διέπραξε ήταν “μια προληπτική επίθεση κατά των προδοτών της πατρίδας”, οι οποίοι είναι ένοχοι, σύμφωνα με τον ίδιο, για κάτι αντίστοιχο με τις “εθνικές εκκαθαρίσεις” το οποίο ευνοεί όμως την εγκαθίδρυση μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.
“Δεν αποδέχομαι τη φυλάκιση. Απαιτώ να απελευθερωθώ αμέσως”, είπε ο 32χρονος δράστης των αιματηρών επιθέσεων.
Η αξίωση αυτή, την οποία προέβαλλε δύο φορές, προκάλεσε τον καγχασμό των μερικών δεκάδων συγγενών των θυμάτων των επιθέσεών του και ανθρώπων που επέζησαν από αυτές, οι οποίοι βρισκόντουσαν στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Ο Μπράιβικ αρνήθηκε εκ νέου να δηλώσει ένοχος, μολονότι αναγνώρισε ότι είναι ο δράστης των επιθέσεων αυτών, οι οποίες ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητες για να “υπερασπιστεί τον εθνικό νορβηγικό πληθυσμό”.
“Εμείς το κίνημα της νορβηγικής αντίστασης δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που μας έχουν μετατρέψει σε μειονότητα στη χώρα μας”, δήλωσε, σημειώνοντας ότι έδρασε για να “υπερασπιστεί το λαό του, τον πολιτισμό του τη θρησκεία του”.
Ο Μπρέιβικ επανέλαβε το αίτημα για την “άμεση απελευθέρωσή του” σημειώνοντας ότι η ενέργειά του ήταν “μια προληπτική επίθεση κατά των προδοτών της πατρίδας”, την οποία, όπως είπε, διέπραξε “για να υπερασπιστεί τον νορβηγικό εθνικό πληθυσμό”.
Ο Μπράιβικ, με μαύρο κοστούμι και γραβάτα σε ανοιχτό γαλάζιο, όταν εισήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου έκανε έναν χαιρετισμό, φέρνοντας τα χέρια του, όπως ήταν δεμένα με τις χειροπέδες, σε σχήμα γροθιάς πάνω στην καρδιά, και στη συνέχεια τα έτεινε προς την υπεράσπιση. Ήταν ένας “χαιρετισμός προς την άκρα δεξιά”, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Γκέιρ Λίπσταντ.
“Ήθελε να δείξει στην άκρα δεξιά ότι είναι ένας από τους δικούς της”, εξήγησε ο Λίπσταντ.
Ο Μπράιβικ πυροβολούσε για περισσότερο από μία ώρα κατά των μελών της νεολαίας των Εργατικών που είχαν συγκεντρωθεί στο νησί Οτόγια στις 22 Ιουλίου, αφού είχε πυροδοτήσει βόμβα κοντά στην έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης στο Όσλο.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ REUTERS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αρνείται νέα ψυχιατρική εξέταση ο δολοφόνος του ‘Οσλο