Κυριακή, 28 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Η οικολογία στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η οικολογία στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός οι ταινίες με οικολογικό περιεχόμενο. Στην ειδική κατηγορία «Κοινωνία και Περιβάλλον» τρείς ήταν οι νικητές των δύο βραβείων.

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 μοιράστηκαν δύο ταινίες: Η «Απαλλοτρίωση» του Μάνου Παπαδάκη και το «Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι» της Ρυγιά Αρζού Κοκσάλ από την Τουρκία. Το βραβείο της WWF (Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση) απονεμήθηκε στην ταινία «Ζήτω οι αντίποδες» του σκηνοθέτη, Βίκτορ Κοσακόφσκι.

Η «Απαλλοτρίωση» πραγματεύεται την σύγχρονη πραγματικότητα στη Δυτική Μακεδονία και τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Σε μια έκταση 100.000 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή στο όνομα της παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας για το κοινό συμφέρον και την ελληνική οικονομία.
 
To «Μια χούφτα γενναίοι άνθρωποι» καταγράφει τον εντυπωσιακό αγώνα των κατοίκων της Μαύρης Θάλασσας να προστατέψουν τα ποτάμια τους και τα προς το ζην από μια κυβέρνηση που έχει βαλθεί να τα πουλήσει σε ιδιωτικές εταιρείες.

Κάποιοι πιστεύουν πως τα έργα θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Κάποιο άλλοι ξεκινούν μια δυναμική καμπάνια ενάντια στο κράτος και στις επιχειρήσεις. Για ένα διάστημα τριών χρόνων, η ταινία ακολουθεί μια χούφτα γενναίους ανθρώπους που αποφασίζουν να αγωνιστούν όχι μόνο για το δικό τους καλό, αλλά και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν

Η ταινία του Βίκτορ Κοσακόφσκι έχει ως κεντρικό άξονα 4 περιοχές που βρίσκονται σε διαμετρικά αντίθετες θέσεις στην επιφάνεια της γης. Ο βραβευμένος ντοκιμαντερίστας κατέγραψε εικόνες που ανατρέπουν την αντίληψη που έχουμε για τον πλανήτη. Ένα όμορφο, γαλήνιο ηλιοβασίλεμα στο Έντρε Ρίος αντιπαραβάλλεται με τους θορυβώδεις δρόμους της βροχερής Σαγκάης.

Άνθρωποι που ζουν στην ερημιά συνδέονται με ανθρώπους που σκάβουν δίπλα σ’ ένα ηφαίστειο. Μεγαλειώδη τοπία που κόβουν την ανάσα αντιπαρατίθενται με το χάος μιας μεγαλούπολης. Στο 14ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, στην κατηγορία ««Κοινωνία και Περιβάλλον» συμμετείχαν 14 ξένες ταινίες και 4 ελληνικές

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε