Σάββατο, 6 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Μουσικά όργανα από Ανακύκλωση

Ονομάζεται «Orchestra of Recycled Instruments» και είναι η πρώτη «ανακυκλωμένη» ορχήστρα στον κόσμο, καθώς τα μέλη της δημιουργούν τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν κυριολεκτικά από τα σκουπίδια και τις χωματερές της Παραγουάης.

Κουτιά από μπισκότα, αναψυκτικά αλλά και άχρηστα αντικείμενα της κουζίνας όπως κουτάλια, σπάτουλες, καπάκια από κατσαρόλες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε «μεταμορφώνονται» στα χέρια τους σε μοναδικά μουσικά όργανα.
Όπως άλλωστε δηλώνουν και οι ίδιοι μουσικοί από την Παραγουάη, «Η αγάπη μας για τη μουσική είναι μεγάλη αλλά και η οικονομική μας κατάσταση πολύ άσχημη. Κάτι έπρεπε να σκεφτούμε, λοιπόν, για να μπορέσουμε να έχουμε τα δικά μας μουσικά όργανα, χωρίς κόστος».
Οι πρωτεργάτες αυτού του εγχειρήματος είναι στην πλειονότητα τους φοιτητές στο «Sonidos de la Τierra» («Ήχοι της Γης»), έναν οργανισμό αφιερωμένο στη λειτουργία εργαστηρίων μουσικής στις φτωχές περιοχές της Παραγουάης.
Είναι ένα πρόγραμμα για παιδιά και νέους που δημιουργήθηκε από τον μαέστρο
Luis Szarán
, μέσα από την δημιουργία μουσικών σχολείων, μουσικών συγκροτημάτων και ενώσεων, βοηθώντας έτσι το πέρασμα στην μουσική εκπαίδευση για πάνω από 3.000 παιδιά με σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, σε 72 κοινότητες της ενδοχώρας της Παραγουάης.
Πιστεύοντας πως «ένα νεαρό άτομο που παίζει Μότσαρτ το πρωί, είναι δύσκολο να σπάσει μια βιτρίνα το βράδυ», το «
Sonidos de la Tierra», που στηρίζεται στην ιδέα της μόρφωσης μέσα από τις τέχνες, ξεκίνησε το 2002 σε 18 πόλεις με την υποστήριξη του ιδρύματος AVINA. Σήμερα, με την βοήθεια πάνω από εκατό τοπικών, εθνικών και διεθνών ινστιτούτων, τόσο δημόσιων, όσο και ιδιωτικών, το πρόγραμμα συνεχίζει να εξαπλώνεται έχοντας παρουσία σε 180 πόλεις και κωμοπόλεις. Το 2005, ο Luis Szarán βραβεύθηκε με το βραβείο Skoll
για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και συνεργασία από το ομώνυμο ίδρυμα της Καλιφόρνια, γεγονός που του επέτρεψε να επεκτείνει τις δραστηριότητες του προγράμματος του, σε ακόμα περισσότερες περιοχές και εκτός Παραγουάης.
Στο πρόβλημα λοιπόν της ολοένα και αυξανόμενης ανάγκης για μουσικά όργανα, η ανακύκλωση τούς έδωσε τη λύση, αφού όλα τα άχρηστα αντικείμενα μετατράπηκαν σε κιθάρες και βιολιά, ακόμη και σε περίεργα μουσικά όργανα που είναι τελείως άγνωστα στον κόσμο. Πάνω από 400 μουσικά όργανα έχουν κατασκευαστεί από τα εργαστήρια του προγράμματος μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα; Η μουσική της «ανακυκλωμένης» αυτής ορχήστρας να μην έχει περάσει απαρατήρητη, καθώς πάνω από 80 συναυλίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ το ταλέντο τους είναι αδιαμφισβήτητο.
Έτσι, αυτοί οι μουσικοί από την Παραγουάη όχι μόνο μπορούν να δημιουργήσουν απίστευτα μουσικά όργανα αλλά και να παίξουν εκπληκτικές μελωδίες κυριολεκτικά… από τα σκουπίδια!

Επαγγέλματα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε