Για την ακρίβεια, υπολογίζεται ότι οι πατάτες που έχουν πουληθεί, είτε απευθείας σε καταναλωτές είτε σε εμπόρους, είναι από 15 μέχρι 17 εκατομμύρια κιλά, μόνο από το Νευροκόπι!
Μετά την ανταπόκριση του κόσμου, οι παραγωγοί της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πωλήσεις σε χαμηλές τιμές και στη νέα σεζόν, η οποία ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι αδιάθετες ποσότητες έχουν πλέον περιοριστεί στα 3.000.000 με 4.000.000 κιλά περίπου ενώ με δεδομένο ότι καθημερινά πωλούνται συνολικά πάνω από 500 τόνοι πατάτας και τα σαββατοκύριακα ακόμη περισσότεροι, “σε πέντε-δέκα μέρες από σήμερα δεν θα έχει μείνει ούτε φλούδα”, όπως δήλωσε η Σοφία Καλυβίδου, πατατοπαραγωγός από το Νευροκόπι.
Κατά την ίδια, η ετήσια παραγωγή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου φτάνει σε 100.000.000 κιλά πατάτες, κάτι που σημαίνει ότι οι ποσότητες που πωλήθηκαν μέσω του κινήματος, είναι μεν εντυπωσιακές για το διάστημα των 20-30 ημερών, αλλά παραμένουν συγκριτικά μικρές.
Οι υπόλοιπες ποσότητες διατέθηκαν, πριν την έναρξη του κινήματος, στους εμπόρους, σε τιμή 0,11-0,12 λεπτών το κιλό, όταν μόνο η παραγωγή τους στοιχίζει στον αγρότη γύρω στα 0,20 -0,22 λεπτά, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος της συσκευασίας και της μεταφοράς.
“Οι καταναλωτές μας στήριξαν και θα τους στηρίξουμε κι εμείς”
“Δεν θα εγκαταλείψουμε του καταναλωτές. Μας στήριξαν και θα τους στηρίξουμε κι εμείς. Εμείς ως ομάδα παραγωγών θα επιδιώξουμε να διαθέσουμε και πάλι τις πατάτες μας σε χαμηλή τιμή”, είπε ο Σάββας Συμεωνίδης, επίσης παραγωγός πατάτας στο Νευροκόπι.
Διευκρίνισε ότι οι πατάτες διατέθηκαν φέτος στην τιμή κόστους χωρίς κανένα κέρδος για τους παραγωγούς, αλλά και στη νέα σεζόν πιστεύει ότι θα διατεθούν σε πολύ χαμηλές τιμές, της τάξης του 0,35 ευρώ/κιλό για την ποικιλία Banba και δύο έως τρία λεπτά του ευρώ υψηλότερα για τις πιο ακριβές -σε κάθε περίπτωση, πολύ φθηνότερα από ό,τι “στο ράφι”.
“Μέχρι σήμερα πουλούσαμε την πατάτα σε χαμηλή τιμή και δεν εισπράτταμε άμεσα τα χρήματά μας. ‘Οταν πουλάμε απευθείας στους καταναλωτές, όπως έγινε φέτος, έχουμε τη ρευστότητα για να αγοράσουμε τα εφόδια μας και να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας (σ.σ. η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος ξεκινά πριν από το Πάσχα)”, είπε ο κύριος Συμεωνίδης, ενώ συγχαίρει την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε, κάνοντας δυνατή την πώληση πατάτας χωρίς μεσάζοντες σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.
Διαβάστε ακόμα:
Θεσσαλονίκη: Μετά τις πατάτες παίρνουν σειρά το λάδι, το αλεύρι και το ρύζι