Κόσμος

Ένας έλληνας πίσω από την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης

Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία που γίνεται στην Βιέννη είναι για τους μουσικόφιλους, του είδους, από τα κορυφαία γεγονότα της χρονίας. Και πίσω από αυτή βρίσκεται ένας...Έλληνας!

Για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2006) στην τριαντάχρονη και πλέον καλλιτεχνική σταδιοδρομία του, ο Λετονός αρχιμουσικός Μαρίς Τζάνσονς θα διευθύνει σήμερα, την πρώτη του νέου έτους, την ξακουστή Φιλαρμονική της Βιέννης, στην παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της, στη “χρυσοποίκιλτη αίθουσα” του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Τι ρόλο παίζει όμως η Ελλάδα. Η αίθουσα αυτή που είναι από τις πιο εντυπωσιακές του κόσμου την έχει δωρίσει ο μεγάλος Έλληνας μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας.

Εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές στα πέρατα της γης, θα υποδεχθούν μουσικά τη νέα χρονιά με την δημοφιλέστερη αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση σε παγκόσμια κλίμακα, που θα μεταδώσει , μαζί με άλλα 70 τηλεοπτικά και 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο, επίσης απευθείας — όπως συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες — το πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας Ελληνικής Τηλεόρασης, η ΕΤ1, από τις 12:15 Ώρα Ελλάδας, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς.

Στο επίκεντρο του πολυποίκιλου προγράμματος της συναυλίας, ο Μαρίς Τζάνσονς, όπως και οι προκάτοχοί του τις προηγούμενες δεκαετίες, θα θέσει τα έργα της μουσικής δυναστείας των Αυστριακών κορυφαίων μουσουργών Στράους, τα χαρακτηριστικότερα έργα του πατέρα και του γιου Γιόχαν Στράους, από τα ανεπανάληπτα “βαλς”, τις γρήγορες “πόλκες”, τις “καντρίλες”, αλλά και τα “μαρς”, τα δυναμικά εμβατήριά τους.

Και αυτό, καθώς η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι συνώνυμη της μουσικής δυναστείας των Στράους, αφού από την αρχική καθιέρωσή της, πριν 120 χρόνια, σημαδεύτηκε και πλαισιώνεται πάντα με τα αριστουργήματα των Στράους, ιδιαίτερα με εκείνα του γιου Γιόχαν Στράους, του οποίου η σφραγίδα της τότε συνεργασίας του με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, παραμένει μέχρι τις ημέρες μας.

Γεννημένος το 1943 στη Ρίγα της Λετονίας, ο Μαρίς Τζάνσονς, ο οποίος συνεργάζεται τακτικά με τη Φιλαρμονική της Βιέννης τα τελευταία 20 χρόνια, σπούδασε βιολί, πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας στο Λένινγκραντ για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Βιέννη κοντά στον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και στον Χανς Σβαρόβσκι και να αρχίσει κατόπιν τη σταδιοδρομία του (όπως και ο πατέρας του, ο Άρβιντς Τζάνσονς) ως αναπληρωτής διευθυντής της Φιλαρμονικής του Λένινγκραντ.

Ακολουθούν η κάλυψη της θέσης του αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Όσλο στο διάστημα 1979-2002 — την οποία ανέδειξε σε μια από τις κορυφαίες σε παγκόσμια κλίμακα — και ενδιάμεσα η ανάληψη της διεύθυνσης το 1997 της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πίτσμπουργκ, ενώ από το 2003 μέχρι σήμερα είναι διευθυντής της Συμφωνικής της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και από το 2004 και της ορχήστρας Κοντσερτγκεμπού του Άμστερνταμ.

Σε όλη την πορεία της — από το 1892 που έγινε ουσιαστικά η καθιέρωσή της, αλλά επίσημα στη σημερινή της μορφή αναφέρεται από το 1946 και μετά — η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης, διευθύνθηκε από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς όλων των ενδιάμεσων εποχών.

Το “ρεκόρ” μετά το 1946, με 25 συνεχείς φορές να διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, κατέχει ο Βίλι Μποσκόφσκι, και ακολουθούν με δέκα φορές ο Λορίν Μααζέλ, ο Κλέμενς Κράους έξι φορές, ο Ρικάρντο Μούτι τέσσερις, ο Ζουμπίν Μετά, τρεις.

Οι Γιόζεφ Κριπς, Κάρλος Κλάιμπερ, Κλαούντιο Αμπάντο και Νικολάους Χαρνοκούρτ, Ζορζ Πρετρ, έχουν διευθύνει από δύο φορές, και οι Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, Σέιζι Οτσάβα, όπως και ο νέος γενικός μουσικός διευθυντής της Κρατικής Οπερας Βιέννης, Φραντς Βέλζερ-Μεστ, από μία φορά.

Για τα εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο, η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση έχει φροντίσει να παρουσιάζεται ενδιάμεσα – πέρα από την απευθείας μετάδοση από το βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής – ζωντανή εικόνα με το φημισμένο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας Βιέννης που φέτος θα χορεύει στα ιστορικά ανάκτορα του Μπελβεντέρε, μπροστά στο πλέον φημισμένο πίνακά τους “Το φιλί” του Γκούσταβ Κλιμτ, του οποίου το 2012 γιορτάζονται τα 150 γενέθλια.

Μπορεί η χρυσοποίκιλτη αίθουσα στο βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, που την ημέρα της Συναυλίας διακοσμείται με 30.000 λουλούδια-δώρο από το Σαν Ρέμο, να προσφέρει θέση σε 1.744 καθήμενους και 300 όρθιους επισκέπτες, όμως τα περισσότερα των εισιτηρίων για την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία –σε τιμές από 30 μέχρι 940 Ευρώ– διατίθενται σε χορηγούς, επίσημους κρατικούς προσκεκλημένους, τιμώμενους και ευεργέτες της ορχήστρας.

Για τα μόλις 700 εισιτήρια, που διατίθενται προς πώληση, υποβάλλονται κάθε χρόνο πάνω από 60.000 αιτήσεις μέσα από την ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής Βιέννης –και αυτό μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μεταξύ 2 και 23 Ιανουαρίου της προηγούμενης χρονιάς– και οι “τυχεροί” για αυτά κληρώνονται, ώστε να δίνεται ίση ευκαιρία σε όλους του ανά τον κόσμο μουσικούς φίλους της πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα