”Ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν έχει ξεπεραστεί” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής που τόνισε πόσοι κρίσιμοι είναι αυτοί οι 3 μήνες.
Σε συνέντευξη του στον Σκάι τόνισε με έμφαση ”πρέπει να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση αλλιώς είμαστε εκτός αγορών και εκτός ευρώ” ενώ κατήγγειλε πως υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την επιστροφή στη δραχμή.
Την αγωνία της εξέφρασε με δήλωση της η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου λέγοντας πως ”η παραμονή στο ευρώ είναι το διακύβευμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι.Ο στόχος και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για το επόμενο τρίμηνο είναι σαφείς, είναι να παραμείνουμε στο ευρώ σε μια φλεγόμενη περιοχή, σε μια φλεγόμενη εποχή”.
Πάλι στο στόχαστρο του ξένου τύπου η Ελλάδα
Ομαδικό πυρ από τον ξένο τύπο και τους αναλυτές για την οικονομία της Ελλάδας, τη διαδικασία “κουρέματος” του χρέους, αλλά και τις προσπάθειες και τις ικανότητες Ελλήνων και ξένων πολιτικών να βγάλουν τόσο τη χώρα μας, όσο και την Ευρώπη από το αδιέξοδο.
Η γερμανική Bild αναφέρει ότι το 2012 μοιάζει περισσότερο με… παράταση του 2011 καθώς τίποτα δεν άλλαξε, η χώρα μπαίνει στο νέο έτος με τα ίδια προβλήματα τα οποία μάλιστα κατά τους αρθρογράφους της εφημερίδας επιδεινώνονται:
“Η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε δίνη την ώρα που η κυβέρνηση προειδοποιεί για χρεοκοπία. Ενδεχομένως να επεκταθεί και το κούρεμα του χρέους”
Στο σημείο αυτό υπερθεματίζει η Wall Street Journal που για μια διαπραγμάτευση που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με την Ελλάδα να προσπαθεί να πιέσει για καλύτερους όρους σημειώνοντας όμως πως δεν είναι σαφές ότι αρκετοί επενδυτές θα υπογράψουν τη συμφωνία κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει την ανταλλαγή ομολόγων και τη διάσωση της Ελλάδας σε «αταξία». Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει πως ακόμη και εάν το PSI εξελιχθεί ομαλά ο φόβος παραμένει ότι η συμφωνία δεν επαρκεί. “Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και να σταματήσει τον δανεισμό”.
“Επαρκεί το haircut κατά 50% στο ελληνικό χρέος;” αναρωτιέται ο αρθρογράφος και συνεχίζει “Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αναφορές ότι το κούρεμα θα φτάσει το 70 ή το 80%”.
Και ενώ είναι γνωστό ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν πάψει να υπάρχουν, έρχεται το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) να κινδυνολογήσει καθώς θεωρεί σχεδόν σίγουρη την κατάρρευση του ευρώ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά κυρίως να μιλήσει για άμεση αποχώρηση κάποιας χώρας (χωρίς όνομα) από την ευρωζώνη:
“Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας -και με πιθανότητες 60%- τουλάχιστον μία χώρα (ενδεχομένως και περισσότερες) θα έχουν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη μέχρι τα τέλη του έτους”, εκτιμά ο Ντάγκλας ΜακΓουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος του CEBR.
Ο ίδιος κύριος μάλιστα λίγο μετά παραθέτει ονόματα και δίνει και … σειρά αποχώρησης χωρών από το ευρώ, λέγοντας ότι είναι σχεδόν σίγουρο για την Ελλάδα ότι θα αποχωρήσει από τη Ζώνη του Ευρώ, ενώ διακρίνει αυξημένες πιθανότητες να ακολουθήσει και η Ιταλία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Sunday Telegaph με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Standard Chartered να δηλώνει στην εφημερίδα πως είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσουν χώρες από το ευρώ: “Νομίζω ότι οι πιθανότητες αποχώρησης έχουν αυξηθεί, διότι τα σχέδια επίλυσης του προβλήματος δεν έχουν πείσει τις αγορές” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης:
Ξανα – ανεβαίνει η Ευρώπη, πέφτει η Αθήνα