Πέμπτη, 10 Οκτ.
24oC Αθήνα

Συνεχίζει την κατρακύλα το ευρώ

 Σημαντική υποχώρηση εμφανίζει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2795 δολάρια από το επίπεδο των 1,2959 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία για το ευρώ που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2832 δολάρια.

Η πτώση του ευρώ συνδέεται με το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά καθώς διαφαίνεται αναζωπύρωση της κρίσης Χρέους. Οι προειδοποιήσεις που απεύθυναν οι οίκοι αξιολόγησης για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το επιτόκιο στη δημοπρασία των 10ετών ομολόγων που πραγματοποίησε η χώρα, στο 3,2% από το 3,18% που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία. Ταυτοχρόνως οι θετικές εξελίξεις που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ συνέβαλαν στην ενίσχυση του δολαρίου. Η αύξηση της απασχόλησης τον Δεκέμβριο ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, με αποτέλεσμα η αγορά να προεξοφλήσει το ενδεχόμενο δυναμικότερης ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων δεν καταγράφηκαν και σήμερα συναλλαγές στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ). Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 28,83% έναντι 1,85% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 26,98%.

Τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά δεν σημείωσαν σήμερα αξιόλογη μεταβολή. Έτσι το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους διαμορφώθηκε στο 1,90%, στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο 1,74%, στο εξάμηνο στο 1,57%, στο τρίμηνο στο 1,30% και ο μήνας 0,95%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε