Ο Γιώργος Παπανδρέου ακόμα και τώρα δεν κάνει καμία αυτοκριτική για τα αποτελέσματα που άφησε η πολιτική του, στην ομιλία του υπερασπίστηκε όλες τις επιλογές του ακόμα και αυτήν του δημοψηφίσματος που είχε φέρει πιο κοντά από ποτέ την χρεοκοπία της χώρας, για ακόμα μια φορά δεν ξεκαθάρισε τίποτα δεν έκανε σαφές ούτε εάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία χαρακτηριστικές του θολού τοπίου που δημιούργησε ήταν οι δύο φράσεις που χρησιμοποίησε ”Θα κάνω το καθήκον μου” και ”θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι” αυτήν την τακτική χρησιμοποιούσε πάντα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την άλλη πλευρά θέλει να εμφανιστεί ως ο εγγυητής της ενότητας με στόχο να καταφέρει να κερδίσει τον κομματικό στρατό του Γ. Παπανδρέου. Έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης προσωπικής του ήττας το 2007 προσπαθεί να είναι πιο προσεκτικός στις κινήσεις του και λιγότερο επιθετικός, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είπε ξεκάθαρα ότι συμφωνεί με την πρόταση Παπανδρέου αλλά άφησε να φανεί πως δεν μπορεί να κάνει κι’ αλλιώς την δεδομένη χρονική στιγμή λέγοντας πως παραμένει πιστός στην ενότητα και στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η απόφαση του να μην συγκρουστεί στο εθνικό συμβούλιο μετά και από την ρήξη που δημιουργήθηκε 24ώρες νωρίτερα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γ. Παπανδρέου, φανερώνει ξεκάθαρα την αλλαγή στην στρατηγική του.
Ουσιαστικά ο Βενιζέλος αυτό που άφησε να νοηθεί είναι ότι θα πρέπει να “κάνουν ταμείο” για την χώρα, το κόμμα και τις ευθύνες του καθενός στα τέλη Μαρτίου από το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο σύμφωνα με τις ερμηνείες θα είναι και αυτό που θα κρίνει ποιος θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος. Δηλαδή με τον δικό του τρόπο ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέει όχι εκλογής από την βάση αλλά από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Τα πράγματα φαίνεται πως έχουν γίνει και πάλι θολά στο ΠΑΣΟΚ μετά τις ομιλίες των δύο κορυφαίων του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ομιλία Γ.Παπανδρέου
Πρόταση για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο, έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, με βάση τις καταστατικές διαδικασίες και έκανε σαφές ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία παρέκκλιση από αυτές.
Ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε τον χρόνο εκλογής προέδρου με βάση την εκτίμηση ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν περί τα τέλη Απριλίου. Μετά την εκλογή προέδρου θα συγκληθεί προγραμματική Συνδιάσκεψη και τον Ιούνιο το τακτικό συνέδριο.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα στελέχη του Κινήματος να επιδείξουν πνεύμα ενότητας και να υποτάξουν το προσωπικό συμφέρον στο εθνικό, αλλιώς δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της χώρας να βγει από τη σημερινή κρίση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη διετή διακυβέρνηση από τον ίδιο και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και σε πολλά σημεία της μακράς του ομιλίας αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη, τα οποία, όμως, δεν μπορούν να καλύψουν το έργο της κυβέρνησης.
Επέρριψε σημαντικές ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, της ΝΔ για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η ελληνική οικονομία και τη συντηρητική Ευρώπη για την καθυστέρηση να λάβει τις πρέπουσες αποφάσεις.
Στα δύο χρόνια που ήμουν πρωθυπουργός, τόνισε χαρακτηριστικά, “τα είδα όλα”. Έθεσε υπεράνω όλων τη σωτηρία της χώρας και τόνισε πως αν δεν είχαν γίνει οι επιλογές που έκανε η κυβέρνησή του, σήμερα θα κλαίγαμε με μαύρο δάκρυ πάνω από τα ερείπια της χρεοκοπίας. Πετύχαμε το μείζον, ανέφερε επίσης, και πρόσθεσε ότι “γλιτώσαμε στο τσακ”. Μίλησε για τα διάφορα συμφέροντα που πολέμησαν τον ίδιο και την κυβέρνησή του αλλά εξαπέλυσαν επιθέσεις και κατά της οικογένειάς του και ζήτησε από αυτά, αν έχουν πρόβλημα μαζί του να επιτεθούν στον ίδιο.
Έθεσε επίσης ένα δίλημμα προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ή θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα αυτά, στα οποία οφείλεται το ελληνικό πρόβλημα, ή θα υποκύψουμε. Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι δεν θα διστάζει να βγαίνει και να καταγγέλλει τα διάφορα συμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξει η χώρα.
Για μια ακόμα φορά παρείχε την αμέριστη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία πρέπει να πετύχει στο έργο της και συνέδεσε με την επιτυχία αυτή το χρονοδιάγραμμα των κομματικών διαδικασιών, για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος αποτυχίας.
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου
Ο κ.Βενιζέλος μίλησε αρκετά..φιλικά προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: “Φίλε Γιώργο, θέλω να σε συγχαρώ για τις γενναίες και θαρραλέες αποφάσεις που πήρες και που σηματοδοτούν ένα καινούργιο πολιτικό πολιτισμό. Μέσα σε 7 μήνες δεθήκαμε συναισθηματικά”. Και φυσικά εννοούσε τους τελευταίους 7 μήνες που ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών πριν παραιτηθεί από την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ακόμη: “Στις 27 Δεκεμβρίου είχα πει στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος ότι η νέα ηγεσία πρέπει να εκλεγεί στις 15 Ιανουαρίου. Τώρα σκέφτομαι ότι έπρεπε να είχα πει στις 8 Ιανουαρίου λόγω των κρίσιμων εβδομάδων που έρχονται για την οικονομία. Τώρα όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα πρέπει να υπάρχει μια έμπρακτη και ρητή στήριξη από το υπουργικό συμβούλιο, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στις δύσκολες αποφάσεις που έχουμε να λάβουμε”
Όσον αφορά την διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ τόνισε: “ Ακούστηκαν πολλά, ότι ο Γιώργος μου δίνει το δαχτυλίδι περί θολής διαρχίας. Αυτό που έχω να πω είναι ότι παραμένω πιστός στην ενότητα και στις δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτή την περίοδο δεν πρέπει να ζήσουμε μια υπολανθάνουσα πολυαρχία ή αναρχία. Λόγω της θέσεως μου είναι σαφές ότι δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ καθώς πρέπει να δίνω το παρόν στην εθνική προσπάθεια για την σωτηρία της χώρας”.
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «έχει μεγάλη σημασία να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας και υπευθυνότητας. Αυτό περιμένουν ο ελληνικός λαός και οι εταίροι μας. Το γεγονός ότι στις 12 Νοεμβρίου σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει εκληφθεί από τους δανειστές ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Επεσήμανε ωστόσο ότι «παρά την κοινή κυβέρνηση το πολιτικό παιχνίδι παίζεται με τους παλαιούς όρους. Με τον πιο παλιοκαιρίσιο τρόπο» υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αρθούμε στο επίπεδο που επιβάλλουν οι περιστάσεις». Και πρόσθεσε: «Τι κάναμε τα τελευταία 2,5 χρόνια; Πικράναμε τον λαό για να σωθεί το έθνος. Αυτή ήταν η τραγική μοίρα του ΠΑΣΟΚ από το 2009 και μετά. Πρόκειται για έναν ηθικό, πολιτικό και εκλογικό ακρωτηριασμό στο όνομα της σωτηρίας της χώρας».
Συνεχίζοντας ο κ. Βενιζέλος είπε: «Ανήκω σε αυτούς που δεν δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα τις επιλογές του πρώτου προγράμματος. Και πως το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να πάρει μόνο το βάρος. Πολλές φορές στο υπουργικό εξέφρασα τις ενστάσεις για τις μακροοικονομικές προβλέψεις. Από την αρχή ανήκα σε αυτούς που μετείχαν στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Και ως υπουργός Άμυνας συνέβαλα όσο μπορούσα στη μείωση του ελλείμματος το 2009 και το 2010. Τον Ιούνιο του 2010 μετά από μία έντονη προσωπική πίεση του Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβα ευθύνες που δε μου ανήκαν, γνωρίζοντας το προσωπικό κόστος και τη φθορά. Ευχαριστώ τον Γιώργο Παπανδρέου που μου έδωσε τη δυνατότητα και τους βουλευτές με τους οποίους κρατάμε μαζί όρθια τη χώρα».
Ο υπουργός υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος στην ομιλία του είπε ότι στηρίζει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου. ”Αυτή ήταν και η δική μου πρόταση με μια μικρή χρονική απόκλιση. Είναι η μόνη σωστή τακτική. Όποια άλλη πρόταση, θα είχε ατέλειες. Πιστεύω ότι διαλέγουμε την καλύτερη πρόταση. Εγγύηση θα είναι ο πρόεδρος, ο γραμματέας του κινήματος”
Τόνισε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από “φλύαρους δημαγωγούς” και “μελλοντολόγους” είπε όχι σε “κλειστές διαδικασίες” αναφέροντας ότι η εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία πρέπει να είναι λιτή και να υπάρξει διάλογος με την κοινωνία.
Για την οικονομική πολιτική ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνουν περαιτέρω περικοπές το 2013 καθώς δεν μπορεί να αναθερμανθεί έτσι η οικονομία.
Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για εκλογή από την βάση του σώματος μετά την ολοκλήρωση του PSI και πριν τις εκλογές. Πρόσθεσε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ πεθαίνει και πως η μόνη σωτηρία του κόμματος είναι η σωτηρία της χώρας.
Ο Χρήστος Παπουτσής από την πλευρά του στήριξε την πρόταση του Γ. Παπανδρέου επεσήμανε ωστόσο ότι θα έπρεπε ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί μετά τις εθνικές εκλογές.
Νωρίτερα ο Μιχάλης Καρχιμάκης ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου είπε ότι: “Η ιστορία θα μας δικαιώσει. Πήραμε μέτρα ανάγκης και τώρα πρέπει να προστατέψουμε τους αποκλεισμένους και τους ασθενέστερους”.
Αναφερόμενος στα εσωκομματικά είπε ότι η κοινωνία δεν καίγεται για μικρές και μεγάλες φιλοδοξίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ότι από κόμμα εξουσίας πρέπει να ξαναγίνει κόμμα της κοινωνίας.
Στις 13:25 έφτασε στο χώρο του συνεδρίου και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ο οποίο χειροκροτήθηκε από τους συνέδρους με το που βγήκε από το αμάξι του. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι που του φώναζαν μην στεναχωριέσαι πρόεδρε ο κόσμος είναι μαζί σου!
Με καθυστέρηση όμως έφτασε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έφτασε στο Κάραβελ στις 13:45 ενώ το συνέδριο κανονικά θα ξεκινούσε στην μία. Ακόμη και σήμερα πάνε με…ώρα ΠΑΣΟΚ!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έστειλε μήνυμα ότι είναι ακόμα αρχηγός – Θα φύγει όταν ολοκληρωθεί το PSI;
Ντοκουμέντο NEWSIT: Νέα ΠΑΣΟΚΙΚΗ πρόκληση!