Οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο ήταν καταιγιστικές, αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να σχηματίσει με σαφήνεια εικόνα για το τι τελικά θα γίνει στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης. Κλείνοντας τον κύκλο των επαφών του πρωθυπουργού ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι δεν θα φύγει από την κυβέρνηση και προσπάθησε να στείλει μήνυμα κυρίως στο εξωτερικό, όσον αφορά στην επιμονή της ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσει τα εργασιακά.
Η ενωτική αλλά και δραματική ομιλία Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα έδειξε όλα όσα θα ακολουθούσαν. Εδειξε επίσης ότι το αδιέξοδο επι της ουσίας παραμένει.
Οι έκτακτες, χωριστές, συναντησεις του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη έδωσαν ένα πιο δραματικό τόνο, όμως δεν μας έκαναν σοφότερους. Ο κ.Βενιζέλος εμφανίστηκε αμέσως μετά την συνάντηση ως εν δυνάμει εκπρόσωπος του κ. Σαμαρά να ζητάει από την ΔΗΜΑΡ να κάνει ένα βήμα πίσω για να κάνει ένα βήμα η χώρα εμπρός…. (διαβαστε την ειδηση)
Ο κ. Κουβέλης μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δήλωσε:
“Επανέλαβα τη διαφωνία μου για τα εργασιακά. Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς παραμένει η ίδια για τα εργασιακά.
Βεβαίως, αυτή η θέση μας δεν αποτελεί καμία επιλογή για να δημιουργήσει το οποιοδήποτε ρήγμα στην Κυβέρνηση, ούτε στη συνολική διεκδίκησή μας να εξασφαλιστεί η εκταμίευση των 31 δισεκατομμυρίων και βεβαίως, να εξασφαλιστεί σταθερά, πλέον, η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ.
Αλλά η εμμονή μας στα εργασιακά, έχει σχέση με την πολιτική μας βεβαιότητα ότι οι μεταβολές, τις οποίες αξιώνει η τρόικα, δεν έχουν καμία σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Οι μεταβολές στα εργασιακά ζητήματα, στις εργασιακές σχέσεις, αποτελούν ένα βαρύ πλήγμα για τους εργαζόμενους. Τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι, ήδη, αποσαρθρωμένα.
Τα εργασιακά είναι μία εσωτερική υπόθεση της χώρας και δεν αφορά στις αξιώσεις των εταίρων. Δεν έχει καμία σχέση το ζήτημα αυτό, με όλα εκείνα για τα οποία επιμένουν οι εταίροι. Είναι υπόθεση που αφορά αποκλειστικά την ελληνική κοινωνία.
Όταν ρωτήθηκε από τους αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια επιλογή να δημιουργήσει ρήγμα στην Κυβέρνηση.
ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ 7Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Η 7η Νοεμβρίου, αναδεικνύεται σε μια μέρα ορόσημο για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, καθώς το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας για το 3ο Μνημόνιο θα αποτυπώσει το νέο συσχετισμό δυνάμεων στη πιο κρίσιμη καμπή της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, έτσι όπως αυτή καθιερώθηκε να λέγεται από το Σύνταγμα του 1975 έως σήμερα.
Ήδη πολιτικοί αναλυτές και όχι μόνο κάνουν λόγο για …«Μεγάλη Τετάρτη» και αυτό γιατί η ψήφος κάθε βουλευτή ξεχωριστά αλλά και συνολικά των κοινοβουλευτικών δυνάμεων πιθανότατα θα διαμορφώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια τα νέα μέτωπα: ευρωπαϊστων-ευρωσκεπτικιστών και δεξιάς-αριστεράς, τα οποία θα επισφραγισθούν στις επόμενες εθνικές εκλογές μέσα από έντονες διεργασίες σε όλο φάσμα του πολιτικού συστήματος.
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ…
Κατ’ αρχάς στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς-Αριστεράς το οποίο στη φάση αυτή παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, καθοριστική των εξελίξεων θα είναι η ψήφος ενός και μόνο βουλευτή!
Πρόκειται για τη ψήφο του βουλευτή Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη. Το πιθανολογούμενο ΟΧΙ ή ΠΑΡΩΝ του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να δρομολογήσει το «κεντροαριστερό» σενάριο των πολιτικών εξελίξεων.
«Δεν μου πάει αυτή η κυβέρνηση ούτε αντέχω να ψηφίσω μέτρα που θα βυθίσουν τον κόσμο στην φτώχεια» είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Real News.
Σε μια τέτοια περίπτωση σύμφωνα με τα όσα συζητούνται στο παρασκήνιο και στην περίπτωση που το 3ο Μνημόνιο ψηφιστεί με ισχνή πλειοψηφία (κάτω από 155) θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον εξοστρακισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με τον Κώστα Σκανδαλίδη να αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή στην κούρσα διαδοχής.
Εάν επικρατήσει και σε συνδυασμό με το «παρόν» Δημοκρατικής Αριστεράς και την επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να επικρατεί στις επόμενες εθνικές εκλογές τότε κατά τους…«σεναριογράφους» τίθενται οι βάσεις για μια «κεντροαριστερή κυβέρνηση» μέσα από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ.
Βασική παράμετρος του σεναρίου αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και βεβαίως η ΔΗΜΑΡ να αποκομίσει εκλογικά οφέλη από την στροφή της προς το «παρόν».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες με το σενάριο αυτό «φλερτάρουν» στελέχη όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Χρήστος Παπουτσής, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ακόμη και η Λούκα Κατσέλη…
Βέβαια αυτό είναι το επιθυμητό, καθώς ουδείς μπορεί μα μιλήσει μετά βεβαιότητας για τη στάση που θα τηρήσουν
ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είναι πολύ σκληρός για να «πεθάνει» πολιτικά οι αυτοαποκαλούμενοι «μεταρρυθμιστές» (Λοβέρδος, Χρυσοσοχοϊδης, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου…) οι οποίοι αφενός δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους, αφετέρου κατά τους «κεντροαριστερούς» εντάσσονται στο «κεντροδεξιό» σενάριο των πολιτικών εξελίξεων και εδώ είναι ακριβώς που θα εστιαστεί και η μεγάλη αναμέτρηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ στη «μεταβενιζελική εποχή».
Επίσης, ο Φώτης Κουβέλης, για τον οποίο πολλά λέγονται ότι θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και
ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος καλείται να τιθασεύσει το «αριστερό (κομμουνιστικογενές) ρεύμα» και να επιτύχει το στόχο του για τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος.
Οι ζυμώσεις βέβαια και οι εξελίξεις στην «κεντρο-αριστερή» πλευρά του πολιτικού φάσματος μπορεί να δημιουργήσουν και νέα θνησιγενή σχήματα τύπου «ΕΔΗΚ» ή «ΚΟΔΗΣΟ», γεγονός που εξαρτάται βασικά από το μέχρι που φθάνουν οι φιλοδοξίες κορυφαίων πολιτικών παραγόντων ιδίως από το χώρο ΠΑΣΟΚ που πνέει τα λοίσθια.
ΒΟΥΒΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΝΔ
Το «κεντρο-δεξιό» σενάριο των εξελίξεων δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής σημάδια κινητικότητας, αν εξαιρέσει κανείς τις «κακίες» που λέγονται για κορυφαία στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ λόγω των κολακευτικών σχολίων που εκφράζουν συχνά-πυκνά τον τελευταίο καιρό υπέρ του Αντώνη Σαμαρά.
Στο κορμό του σεναρίου αυτού, δηλαδή στη Νέα Δημοκρατία καταγράφεται ένα…βουβό κλίμα και έντονος σκεπτικισμός, γεγονός το οποίο ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου και τη Συγγρού, που έχουν τεντώσει τις κεραίες του προκειμένου να αποφευχθούν αιφνιδιασμοί και εκπλήξεις παρόμοιες με εκείνες κατά τη ψήφιση του 2ου Μνημονίου, καθώς πολλά ακούγονται ήδη για τη στάση βουλευτών όπως του Νικήτα Κακλαμάνη και του Γιώργου Βλάχου.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει θορυβηθεί τα μάλα από την αλλαγή πλεύσης της ΔΗΜΑΡ και μέχρι το παραένα της ψήφισης του 3ου Μνημονίου ο κ. Σαμαράς θα επιχειρεί να μεταπείσει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, σε μια ύστατη προσπάθεια να ψηφιστούν με μεγάλη πλειοψηφία τα μέτρα και να μην υπάρξουν μιμητές του κ. Κουβέλη, γεγονός που θα πυροδοτούσε απρόβλεπτες εξελίξεις στη «δεξιά» πτέρυγα του φάσματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κουβέλης: Παραμένουμε στην κυβέρνηση αλλά θα πούμε όχι στα εργασιακά – “Είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας τα εργασιακά επανέλαβε”