Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Ο νέος τραπεζικός “γίγαντας” των Βαλκανίων

Ο νέος τραπεζικός “γίγαντας” των Βαλκανίων

Ο «γάμος» της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank είναι πλέον γεγονός. Η πρώτη εξαγοράζει τη δεύτερη και έτσι δημιουργείται μία τράπεζα – γίγας για τα ελληνικά δεδομένα.

 
Την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση όλων των κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurobank ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Εθνική Τράπεζα.
 
Η ΕΤΕ, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, προσφέρει ως αντάλλαγμα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά μετοχή, με σχέση 58 νέες μετοχές, έναντι κάθε 100 μετοχών της Eurobank. «Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, οι νυν μέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν μέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα», σημειώνει.
 
Το όνομα του νέου σχήματος θα είναι «Ομιλος ΕΤΕ».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ακόμη τα εξής:
“Η ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης τελεί υπό την αίρεση σειράς εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ.
Οι μέτοχοι της Eurobank, που εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 43,6% του μετοχικού κεφαλαίου, έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν τις μετοχές τους στη δημόσια πρόταση, για να προσθέσει πως η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ με βάση τη τιμή κλεισίματος της μετοχής την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012, ανέρχεται σε €1.922 εκατομμύρια και αντίστοιχα της Eurobank ανέρχεται σε €603 εκατομμύρια.
Κατόπιν της μεταβίβασης από τον Όμιλο EFG Consolidated Holdings S.A. (ο «Όμιλος») ποσοστού 43,6% στα εννέα μέλη της οικογένειας Λάτση, καθώς και στο ίδρυμα με την επωνυμία «John S. Latsis Public Benefit Foundation», κάθε ένας από τους ανωτέρω αναφερόμενους διάδοχους μετόχους κατέχει σήμερα ποσοστό περίπου 4,4% της Εταιρείας (οι «Διάδοχοι Μέτοχοι»), ενώ ο Όμιλος EFG Consolidated Holdings S.A. διατηρεί ποσοστό 1,15%. Οι Διάδοχοι Μέτοχοι έχουν αναλάβει τη δέσμευση μέσω διακριτών δεσμεύσεων να προσφέρουν τις μετοχές τους στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης.”
 
Μετά την Ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, η Εθνική Τράπεζα σημειώνει πως προτίθεται να προβεί σε συγχώνευση με την Eurobank.
Ο Γεώργιος Ζανιάς, πρόεδρος της ΕΤΕ επεσήμανε: «η Δημόσια Πρόταση που ανακοινώθηκε σήμερα, στοχεύει στη δημιουργία ενός διευρυμένου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα που θα διαδραματίσει τον καίριο ρόλο του πυλώνα σταθεροποίησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα στηρίξει την Ελληνική οικονομική ανάκαμψη».
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ σημείωσε:
«Με την παρούσα Δημόσια Πρόταση, η ΕΤΕ επιταχύνει την τάση ενοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δημιουργώντας ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που βιώνει η Ελλάδα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους μετόχους και των δύο τραπεζών.»
» Η στήριξη μεγάλης μερίδας μετόχων της Eurobank ισχυροποιεί τη Δημόσια Πρόταση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank θα αναγνωρίσει την αξία που δημιουργεί η Δημόσια Πρότασή μας και θα προτείνει τη συναλλαγή στους μετόχους της Eurobank.»
»Καλωσορίζουμε στην Εθνική Τράπεζα την διακεκριμένη διοίκηση και το προσωπικό της Eurobank και προσδοκούμε τη σημαντική τους συνεισφορά για ένα επιτυχημένο κοινό μέλλον».
«Η δηµόσια πρόταση ανταλλαγής εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ενοποίησης του τραπεζικού συστήµατος στην Ελλάδα. Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, µε εποικοδοµητικό πνεύµα, την προτεινόµενη επιχειρηµατική ενοποίηση µε γνώµονα τo συµφέρον όλων των ενδιαφεροµένων, συµπεριλαµβανοµένων των εργαζοµένων, των πελατών, των µετόχων και της ελληνικής οικονοµίας», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, αναφερόμενος στην προαιρετική δημόσια προσφορά για την εξαγορά της Eurobank από την Εθνική.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εurobank, κατόπιν αρχικών διερευνητικών συζητήσεων, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ανακοίνωσε σήµερα την υποβολή προαιρετικής δηµόσιας πρότασης ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονοµαστικών µετοχών της Eurobank, προσφέροντας ως αντάλλαγµα 58 νέες µετοχές της ΕΤΕ για κάθε 100 µετοχές της Eurobank, που αντιστοιχεί σε 1,17 ευρώ ανά µετοχή της Eurobank, βάσει της χρηµατιστηριακής τιµής κλεισίµατος της µετοχής της ΕΤΕ στις 4 Οκτωβρίου 2012.
Το ΔΣ της Eurobank, επικουρούµενο από τους χρηµατοοικονοµικούς συµβούλους του, ήτοι τις Barclays, Deutsche Bank και Goldman Sachs International, θα εξετάσει την ουσία, τους όρους και τις προϋποθέσεις της δηµόσιας πρότασης ανταλλαγής και θα εκφράσει την άποψή του επ’ αυτής.
Αλλάζει τον χάρτη η νέα υπερτράπεζα
Από το απόγευμα τα διοικητικά συμβούλια ενέκριναν το «γάμο» που δημιουργεί μία υπερτράπεζα, που θα αποτελεί έναν ισχυρό κρατικό πυλώνα, στην Ελλάδα, αλλά και έναν ισχυρό τραπεζικό «παίκτη» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με παρουσία σε 12 χώρες.
Οι διοικήσεις των δυο τραπεζών βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία, το τελευταίο διάστημα. Η «ένωση» τους είχε κριθεί και από τις δύο πλευρές ως η βέλτιστη λύση, ενώ μαζί μπορούν να διεκδικήσουν την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο οποίο κατέχουν ποσοστό πάνω από 6% εκάστη, συνολικά δηλαδή περί το 13%.
Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά την επιλογή της Alpha Bank από την Credit Agricole για την Εμπορική. Μάλιστα το deal
έχει τις «ευχές» τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και την Τράπεζα Ελλάδος.
Με το νέο σχήμα αλλάζει εκ βάθρων ο τραπεζικός χάρτης της χώρας, καθώς πλέον δημιουργούνται τρεις ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι: Ο Όμιλος της Alpha με την Εμπορική, ο όμιλος της Πειραιώς με την Αγροτική, που σύντομα αναμένεται να βάλει κάτω από την ομπρέλα του και την Γενική Τράπεζα.
Μάλιστα για την εξαγορά της Γενικής -που την κατέχει κατά 100% η Societe Generale-, από την Πειραιώς αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει ένα πιστωτικό ίδρυμα με συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2012, χορηγήσεις 109,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις στα 87,9δις ευρώ. Η νέα τράπεζα θα έχει στην Ελλάδα δίκτυο 944 καταστημάτων με 18.835 εργαζόμενους σύμφωνα με στοιχεία 2011.
Σημειώνουμε επίσης ότι η έκθεση της κάθε μιας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιστοιχεί σε εγγυήσεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ για την Εθνική και 4,2 δισ. για την Eurobank.
Το πρώτο βήμα για την δημιουργία της υπερτράπεζας είναι η «ένωση» Εθνικής και Eurobank και το δεύτερο βήμα η απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο οι δύο τράπεζες διαθέτουν από περίπου 6,5 (εκάστη).
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank ξεκαθάρισαν προς το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν προτίθενται να μπουν σε μάχη διεκδίκησης, εάν το ΤΤ δεν ανακεφαλαιοποιηθεί με κάποιο τρόπο πριν την πώλησή του. Οπότε οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΤΤ θα υπάρξουν αφού οριστικοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5δις ευρώ.
Οπως είναι γνωστό στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΤΤ, στο οποίο το ελληνικό δημόσιο κατέχει ποσοστό 44,5% συμπεριλαμβανομένου και του ποσοστού 10% που έχουν τα ΕΛΤΑ. Επίσης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τρόικα επιμένει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΤΤ, και ακόμα θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο και για αυτό θα πρέπει να «σπάσει» στα δύο, δηλαδή σε καλή και κακή τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο σχήμα ενδεχομένως να περιληφθεί και το τραπεζικό κομμάτι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προηγηθεί η διάσπαση του οργανισμού με σκοπό να πωληθούν οι τραπεζικές δραστηριότητες, όπως είναι και το σχέδιο της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τραπεζικός “γίγαντας” στα Βαλκάνια – Πρόταση της Εθνικής για εξαγορά της Eurobank

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε