Οικονομία

Ντράγκι: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνιστούσε χρηματοδότηση

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ δεν είναι δυνατή καθώς θα συνιστούσε νομισματική χρηματοδότηση ενός κράτους μέλους δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi στη συνέντευξη Τύπου μετά τις σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
 

Ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε την παραπάνω δήλωση απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των ελληνικων ομολόγων που κατέχει η κεντρική τράπεζα.
 
Περιγράφοντας τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να παραμείνει υποτονική προσθέτοντας ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η αυξημένη αβεβαιότητα επηρεάζουν αρνητικά το οικονομικό κλίμα.
 
Εκτίμησε ωστόσο ότι οι τελευταίες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για το πρόγραμμα παρεμβάσεων στις δευτερογενείς αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν βελτιώσει το κλίμα με τις ανησυχίες των επενδυτών να υποχωρούν.
 
“Ο μηχανισμός είναι έτοιμος, αλλά υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να αναλάβει δράση η ΕΚΤ”, δήλωσε ο Mario Draghi μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου.
 
“Οι Οριστικές Νομισματικές Συναλλαγές (OMTs) θα μας επιτρέψουν, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να παρέχουμε έναν αποτελεσματικό ανασταλτικό μηχανισμό για την αποφυγή καταστροφικών σεναρίων που θα έθεταν ενδεχομένως σοβαρές προκλήσεις για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ “, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
 
Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να ενεργεί αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της αποστολής της για τη σταθερότητα των τιμών.
 
Η ΕΚΤ “ενεργεί ανεξάρτητα κατά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής. Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο”, τόνισε ο Mario Draghi.
 
Σε επίπεδα άνω του 2% οι ρυθμοί πληθωρισμού
 
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε εξάλλου ότι οι ρυθμοί του πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνουν σε επίπεδα άνω του 2% σε όλη τη διάρκεια του 2012 λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και των αυξήσεων των έμμεσων φόρων σε ορισμένες χώρες.
 
Εκτίμησε ωστόσο ότι θα υποχωρήσουν κάτω του 2% στη διάρκεια του 2013 και θα παραμείνουν σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών.
 
Πρόσθεσε ότι τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού αναμένεται πως δεν προκαλέσουν δευτερογενείς επιδράσεις, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις περαιτέρω εξελίξεις στους μισθούς, το κόστος και τις τιμές.
 
Να προχωρήσει η οικοδόμηση των ευρωπαϊκών θεσμών
 
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο να προχωρήσει η οικοδόμηση των ευρωπαϊκών θεσμών.
 
“Η ΕΚΤ καλωσορίζει την πρόταση της Κομισιόν από τις 12 Σεπτεμβρίου για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό που θα περιλαμβάνει την ΕΚΤ”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Το Δ.Σ. θεωρεί ότι ο μηχανισμός θα είναι βασικός πυλώνας της οικονομικής ένωσης και ένα από τα κύρια δομικά συστατικά στην κατεύθυνση μιας πραγματικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης”.
 
Ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις διατάξεις μόλις τεθούν σε ισχύ.
 
Καμία αλλαγή στα επιτόκια
 
Αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά κράτησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τρίτο διαδοχικό μήνα μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση να διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών.
 
Διατήρησε ταυτόχρονα αμετάβλητα τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,50 % και 0,00 % αντιστοίχως.
 
Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο
 
Τη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009, και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 375 δισ. λίρες αποφάσισε, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE).
 
Η κεντρική τράπεζα, όπως συνηθίζει όταν δεν μεταβάλλει την πολιτικής της, δεν παρείχε εξηγήσεις για τις αποφάσεις της, ωστόσο επισημαίνει πως το ύψος του προγράμματος, το οποίο επεκτάθηκε κατά 50 δισ. λίρες τον Ιούλιο, θα παραμείνει υπό εξέταση.
 
Σημειώνεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΒοΕ, Spencer Dale, είχε επισημάνει πως η βρετανική οικονομία μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του έτους.
 
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να δούμε κάποια σημάδια που θα εμφανίζουν ότι η οικονομία αρχίζει να ενισχύεται φέτος και μέσα στο επόμενο έτος», είχε δηλώσει ο Dale σε συνέντευξή του στο BBC Radio Lincolnshire, προσθέτοντας πως ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι ένα νέο πρόγραμμα που στοχεύει να αυξήσει την παροχή πίστωσης, θα οδηγήσει σε περισσότερα δάνεια για τις επιχειρήσεις.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της κεντρικής τράπεζας οι Βρετανοί αναμένουν να αυξηθεί ο ετήσιος πληθωρισμός τα επόμενα χρόνια και να παραμείνει υψηλότερος από τον στόχο της BoE. Στην πρόσφατη τριμηνιαία δημοσκόπηση της BOE, που διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων GfK NOP, έδειξε ότι οι πολίτες αναμένουν αύξηση των τιμών κατά 3,2% τον επόμενο χρόνο, έναντι 3,7% στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση.
 
Πρόκειται για πολύ υψηλότερο ποσοστό από το τρέχον ποσοστό του δείκτη τιμών καταναλωτή, το οποίο καταγράφηκε στο 2,5% τον Αύγουστο , αρκετά υψηλότερα από το στόχο της BOE στο 2%. Επίσης, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο πληθωρισμός σε ορίζοντα πενταετίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1%, έναντι 3,6% που ήταν το Μάιο.
 
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ONS, η οικονομική παραγωγή υποχώρησε 0,4% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ προηγουμένως έκανε λόγο για μείωση 0,5%. Τα νέα στοιχεία έδειξαν πως αναμένεται πολύ μέτρια ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο. Επίσης, όπως ανακοίνωσε η ONS στο δεύτερο τρίμηνο η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,7% σε τριμηνιαία βάση, ενώ προηγουμένως είχε εκτιμήσει συρρίκνωση 0,9%. Οι κατασκευές μειώθηκαν 3%, αντί της πτώσης 3,9% προηγουμένως. Ο μεγαλύτερος κλάδος της οικονομίας, ο τομέας των υπηρεσιών, διατηρήθηκε αμετάβλητος σε μείωση 0,1%, ενώ οι δαπάνες των νοικοκυριών σημείωσαν πτώση 0,2%, από την αρχική μείωση του 0,4%.
 
Πηγή: capital.gr

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα