Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Απάντηση ΟΛΠ στις καταγγελίες για τα απόβλητα

Απάντηση ΟΛΠ στις καταγγελίες για τα απόβλητα

Ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας είχε καταγγέλλει τον Οργανισμό ότι προσπαθεί να εγκαταστήσει πλωτή προβλήτα για τη συλλογή επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων των πλοίων στο λιμάνι του Κερατσινίου. Τι απαντά ο ΟΛΠ

«Ο ΟΛΠ Α.Ε. γνωμοδότησε όπως και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλωτά μέσα για τη συλλογή των αποβλήτων των πλοίων υπό συγκεκριμένους όρους» απαντά με ανακοίνωση που υπογράφει ο  Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Ανωμερίτης.

Οι όροι αναφέρουν πως πρέπει να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας της πλωτής εγκατάστασης, και οι προϋποθέσεις πυρασφαλείας που επιβάλλονται από τη κείμενη νομοθεσία.

Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη θέση εγκατάστασης χρησιμοποιηθεί μελλοντικά από τον ΟΛΠ Α.Ε. για άλλη χρήση, ο ανάδοχος θα υποχρεούται να μετακινήσει την πλωτή εγκατάσταση σε άλλη θέση του λιμένα που θα του υποδειχθεί από τον ΟΛΠ Α.Ε.

Σχετικά με τις καταγγελίες του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, για την συλλογή επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων ο ΟΛΠ απάντησε:

«Η γνωμοδότηση που ζήτησε από τον ΟΛΠ Α.Ε. το Υπουργείο Περιβάλλοντος αφορά τη συλλογή των αποβλήτων και επί πλωτού μέσου, δεδομένου ότι πρόκειται για πολύ μικρές ποσότητες προκειμένου να αποφευχθούν χερσαία δρομολόγια. Φυσικά δεν πρόκειται για τοξικά προϊόντα».

Σχετικά με αυτές τις μικρές ποσότητες, αυτές μεταφορτώνονται και μεταφέρονται στα σημεία τελικής διάθεσης που βρίσκονται, είτε στο ΕΣΔΚΝΑ, είτε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ελλάδας.

Για την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων, ο ΟΛΠ Α.Ε. συνεργάζεται με αδειοδοτημένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων, έτσι ώστε κανένα κατάλοιπο να μην υπάρχει στους χερσαίους χώρους του λιμανιού.

«Ο ρόλος του Δήμου είναι γνωμοδοτικός και όχι εκτελεστικός. Αλλά ούτε η Περιφέρεια ούτε ο ΟΛΠ ούτε κανένας ρώτησε τη γνώμη μας για την εγκατάσταση μόνιμων φορτηγίδων στον λιμενοβραχίονα Κερατσινίου, πολύ κοντά στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, οι οποίες θα δέχονται τα λύματα των πλοίων. Αρκετά πια, δεν πάει άλλο», είχε  αναφέρει ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής σε επιστολή διαμαρτυρίας, στις 8 Οκτωβρίου.

Ολόκληρη η απάντηση του ΟΛΠ:  www.olp.gr/el/press-releases/547-2012-10-24-12-05-59
 

Πολιτικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε