Τετάρτη, 24 Ιουλ.
35oC Αθήνα

ΠΟΜΙΔΑ:Tαχύτερη έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού κτιρίων

ΠΟΜΙΔΑ:Tαχύτερη έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού κτιρίων

Η καθιέρωση αυτοματοποιημένης διαδικασίας έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης είναι η πρόταση που κατέθεσε στο ΥΠΕΚΑ η Πανελλήνια Ενωση ιδιοκτητών Ακινήτων. Εξηγεί στο newsit την διαδικασία ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς…

Την καθιέρωση αυτοματοποιημένης διαδικασίας έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης, με κατάταξη των κτιρίων σε βαθμίδες ενεργειακής συμπεριφοράς, ανάλογα με το έτος κατασκευής τους και με κόστος έως 20 ευρώ που θα χρηματοδοτεί το «Πράσινο Ταμείο» του ΥΠΕΚΑ, προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ.
 
Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ για τις δεκάδες χιλιάδες ενεργειακές επιθεωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και ιδιαίτερα η κατηγοριοποίηση των επιθεωρηθέντων κτιρίων, σε σχέση με τη χρονική περίοδο κατασκευής τους, θεμελιώνουν το αίτημα για αυτόματη κατάταξη ανάλογα με το έτος κατασκευής, χωρίς γραφειοκρατικές και κοστοβόρες διαδικασίες για τους πολίτες.
 
Η επιστολή στάλθηκε προς τον υπουργό αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη και τον ειδικό γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Σάκη Κουρουζίδη.
 
“Τη στιγμή που η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού είναι υποχρεωτική για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην χώρα είτε με την ιδιότητα του εκμισθωτή είτε με την ιδιότητα του πωλητή είτε απλά με την ιδιότητα του διαχειριστή ενός κτιρίου, στο οποίο λειτουργεί ένα σύστημα θέρμανσης ή κλιματισμού το κράτος οφείλει νε δημιουργήσει θεσμούς με τους οποίους το πιστοποιητικό αυτό δεν θα αποτελεί προνόμιο μιας συγκεκριμένης επαγγελματικής κατηγορίας. Και πρέπει να υπάρχουν τρόποι άμεσοι και πρακτικοί ούτως ώστε το πιστοποιητικό αυτό να αποκτάται χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία και χωρίς υπερβολικό κόστος” λέει στο newsit.gr ο κ. Στράτος Παραδιάς.
 
Σύμφωνα με τα όσα προτείνει ο Σύλλογος ιδιοκτητών Ακινήτων, τουλάχιστον για τα παλιά ακίνητα και τις μισθώσεις, το ενεργειακό πιστοποιητικό να δίνεται αυτόματα μέσα από μια διαδικτυακή εφαρμογή που το μεγαλύτερο μέρος της θα έχει ήδη έτοιμο το ΥΠΕΚΑ με ένα παράβολο 20€ που θα καταβάλετε σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, είτε με κάρτα.
 
Ετσι ώστε τα παλιά ακίνητα εύκολα και με ευθύνη των ίδιων των ιδιοκτητών που θα δηλώνουν τα περιγραφικά τους στοιχεία (όπου αυτό απαιτείται, στα πολύ παλιά δεν θα απαιτείται καθόλου) να παίρνουν πιστοποιητικό και να μην ταλαιπωρούνται.
 
“Το κράτος οφείλει να λαμβάνει υπόψην του τα συμφέροντα των πολιτών στους οποίους επιβάλει μια τόσο σοβαρή υποχρέωση και όχι των επαγγελματιών οι οποίοι θα εκδίδουν τα πιστοποιητικά αυτά. Εμείς θέλουμε μέτρα να συντελούν στην πραγματική εξοικονόμηση και οχι στην… εξοικονόμηση σε εκείνους που θα εκδίδουν τα πιστοποιητικά” καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.
 

Σπίτι Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε