Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Επανέρχεται η Deutsche Bank για το φυσικό αέριο στην Κρήτη – Αυξάνει την αξία του στα 600 δισ. δολάρια – Τα 13 ακραία σενάρια της γερμανικής τράπεζας

Επανέρχεται η Deutsche Bank για το φυσικό αέριο στην Κρήτη – Αυξάνει την αξία του στα 600 δισ. δολάρια – Τα 13 ακραία σενάρια της γερμανικής τράπεζας

– Στη νέα έκθεση η συνολική αξία των φυσικών πόρων στη νότια Κρήτη αυξάνεται κατά 173 δισ. δολάρια
– Το κέρδος της Ελλάδας που υπολογιζόταν στα 214 δισ. δολάρια αυξάνεται ανάλογα
– Στα ακραία σενάρια της τράπεζας υπάρχει η επίλυση του μεσανατολικού από τη Σουηδία και η κατάρρευση της βρετανικής κυβέρνησης
– Εάν ισχύει αυτό το σενάριο η Ελλάδα γίνεται η 15η μεγαλύτερη κάτοχος φυσικού αερίου στον κόσμο

Επανέρχεται η νέα έκθεση της Deutsche Bank για την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ελλάδα πολύ μεγαλύτερης αξίας από το ελληνικό χρέος, ενώ παράλληλα αναφέρει 13 ακραία γεγονότα που μπορούν να εκπλήξουν τις αγορές το 2013.

Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank προ ημερών είχε παρουσιάσει μία μελέτη σύμφωνα με την οποία εκτιμούσε πως τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια στην Κρήτη έφθασαν το ποσό των 427 δισεκατομμυρίων δολάρια, ενώ έκανε λόγο για καθαρό όφελος για το ελληνικό δημόσιο της τάξεως των 214 δισ. δολάρια που ουσιαστικά είναι το 107% του ΑΕΠ. 

Στη νέα λοιπόν έκθεση οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας επανέρχονται και αναφέρουν πως η Ελλάδα διαθέτει τη μεγάλη υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο και μερικές χώρες έχουν ήδη ανακαλύψει και εκμεταλλεύονται τους υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, με κυριότερο το πεδίο φυσικού αερίου Levantine μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου. 

Όπως αναφέρει η έκθεση ανάλογα κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί και στη νότια Κρήτη και αυτή τη φορά αυξάνουν την αξία του φυσικού αερίου και κάνουν λόγο για συνολικό ύψος έως και 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ελλάδα θα αναδειχθεί στην 15η μεγαλύτερη κάτοχο κοιτασμάτων φυσικού αέριου στον κόσμο. Για να γίνουν όλα αυτά όμως χρειάζεται ένα καθαρό φορολογικό πλαίσιο αλλά και νομοθετική ρύθμιση για τους υδρογονάνθρακες. Η τελευταία έγινε το 2011. Η γερμανική τράπεζα κάνει δε και ειδική μνεία στο γεγονός ότι οι γεωλόγοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν την ύπαρξη και σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα επιπροσθέτως αυτών του φυσικού αέριου. Οι υπολογισμοί της τράπεζας αφορούν μόνον τα υποθαλάσσια κοιτάσματα των υποθαλάσσιων εκτάσεων νοτίως της Κρήτης και όχι και αυτών του Ιονίου ή και του Αιγαίου.

Επιπροσθέτως η Deutsche Bank στα 13 πιθανά ακραία γεγονότα συγκαταλέγει και την έναρξη αγοράς μετοχών από την Federal Reserve ως ένα αντισυμβατικό μέτρο νομισματικής πολιτικής, την επίλυση του μεσανατολικού από την Σουηδία, την Τουρκία και τη Βραζιλία, την κατάρρευση της βρετανικής κυβέρνησης, την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων από τις κεντρικές τράπεζες και την ενίσχυση των μετοχών, το πολιτικό άνοιγμα της Βορείου Κορέας και την ηπιότερη εξωτερική πολιτική από το Ιράν.

Παράλληλα, αναφέρει πως είναι πιθανή η επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης στη νότια θάλασσα της Κίνας, την εισαγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη από τη Σαχάρα, το πλήγμα στις αγορές από τη κλιματική αλλαγή, το σκάσιμο της «φούσκας» των ομολόγων αναδυόμενων αγορών και την αλλαγή εξουσίας στη Μαλαισία έπειτα από 40 χρόνια.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη – Πάνω απο 200 δισ. ευρώ το κέρδος για την Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε