Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα σταματήσουν το μεσημέρι στην Κεντρική Μακεδονία και αύριο στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Στη συνέχεια προβλέπεται παγετός αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες που θα διατηρηθούν και την ημέρα των Χριστουγέννων, γεγονός που θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι οδηγοί. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, κατά τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Κώστα Κοκολάκη, σε σημεία όπου συγκεντρώνονται πολλά νερά, είτε από βροχές είτε από ποτάμια, λίμνες ή σφοδρές βροχοπτώσεις. Πρόκειται για τις υπ΄ αριθμόν “ένα” παγίδες για τη δημιουργία παγετού, εφόσον μάλιστα βρίσκονται σε ανήλια σημεία, από τα οποία δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής των υδάτων.
Κεντρική Μακεδονία
Στην Κεντρική Μακεδονία οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν στα σημεία όπου γίνονται έργα συντήρησης κατά μήκος της ΠΑΘΕ, του αυτοκινητοδρόμου δηλαδή που ενώνει την Πάτρα με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τους Ευζώνους. Τέτοιου είδους συντηρήσεις γίνονται και στο τμήμα των “αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου”, προς την Κατερίνη ενώ στην περιοχή του Πλαταμώνα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες κατασκευής του νέου δρόμου.
Επίσης θα πρέπει όσοι μετακινούνται να λαμβάνουν υπόψιν και το περιστατικό της πτώσης βράχων που σημειώθηκε προ ημερών στην Εγνατία Οδό, κοντά στην Ασπροβάλτα. “Εκεί οι βλάβες που σημειώθηκαν αντιμετωπίζονται με κάποια τοπική στένωση” αναφέρει ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Μήλιος. Τονίζει, ωστόσο, ότι μεγάλο θα είναι το πρόβλημα στις οδικές μετακινήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς τις Σέρρες και αντιστρόφως καθώς επανενεργοποιήθηκε παλαιά εργολαβία και οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνέστησε, τέλος, προσοχή στους οδηγούς που μετακινούνται στη Χαλκιδική, από τα Μουδανιά μέχρι τη γέφυρα της Ποτίδαιας όπου, όπως είναι γνωστό, ο δρόμος είναι πιο στενός.
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Σε ό,τι αφορά τα σημεία του οδικού δικτύου που είναι περισσότερο επικίνδυνα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αυτά βρίσκονται, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Κώστα Χουβαρδά, στην Εγνατία Οδό:
-από τον κόμβο του Άγιου Ανδρέα Καβάλας έως τον κόμβο Νέας Καρβάλης (ολισθηρότητα οδοστρώματος, μεγάλες κλίσεις και στροφές),
-από τον ανατολικό κόμβο της Ξάνθης μέχρι τον κόμβο του Ιάσμου (Ροδόπης) (επικίνδυνοι βόρειοι άνεμοι για τους οποίους συνιστάται η μείωση της ταχύτητας),
-από τον κόμβο της Μέστης (Ροδόπη) έως τον κόμβο της Μάκρης (Εβρος) (ολισθηρότητα οδοστρώματος, πιθανός παγετός).
Επίσης οι οδηγοί πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο κομμάτι Μάνδρας Διδυμοτείχου (Π.Ε. Εβρου) όταν υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Εκτός των παραπάνω, οι διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, συνιστούν προσοχή:
-στην παραλιακή εθνική οδό της Καβάλας από τη γέφυρα του Στρυμόνα προς τη Νέα Πέραμο, η οποία πλήττεται από πλάγιους ανέμους
-στο οδικό δίκτυο που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου και το οποίο πλήττεται συνήθως περισσότερο από τις χιονοπτώσεις,
-στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Ξάνθης και ιδιαίτερα στην εθνική οδό 55 προς Εχίνο και την εθνική οδό 14 προς Σταυρούπολη, όπου σημειώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα
-στην περιοχή του Αγίου Σύλα, πριν την είσοδο της πόλης της Καβάλας, όπου το οδόστρωμα “πιάνει” χιόνι και παγετό.
Δυτική Μακεδονία
Στη Δυτική Μακεδονία, ο προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφέρειας για το οδικό δίκτυο, Νίκος Κοϊμτσίδης εφιστά την προσοχή των οδηγών :
-σε όλους τους ορεινούς δρόμους που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής (Πισοδερίου, Βασιλίτσας, Βίγλας, Βιτσίου)
-στο οδικό δίκτυο της Βίγλας, στη Φλώρινα, και της Κρυσταλλοπηγής όπου σημειώνεται συχνά παγετός,
-στο δίκτυο που οδηγεί από τα όρια του νομού Τρικάλων στα Γρεβενά, όπου το οδόστρωμα είναι πολύ στενό,
-στο τμήμα του δικτύου που οδηγεί από τη Λάρισα προς την Κοζάνη. Πρόκειται για ορεινό δρόμο με παλιά χάραξη και συχνές εκδηλώσεις παγετού.
Ένα ακόμη φαινόμενο που θα πρέπει να έχουν υπόψιν οι οδηγοί είναι τα λεγόμενα “ανεμοσούρια”, που προκαλούν προβλήματα περιορισμένης ορατότητας λόγω των ισχυρών ανέμων που παρασέρνουν το χιόνι στο οδόστρωμα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η Εγνατία Οδός έχει τοποθετήσει χιονοφράκτες στην περιοχή των Κοίλων Κοζάνης, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κοϊμτσίδη οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν σε δύο ακόμη σημεία του εθνικού δικτύου όπου δεν υπάρχουν χιονοφράκτες. Πρόκειται για το δρόμο Πτολεμαϊδας – Φλώρινας στο ύψος του Φιλώτα και σε μήκος 2 – 3 χιλιομέτρων και για τις ενωτικές οδούς Κοίλων – Βατερού και Βατερού – Καλαμιάς που αποτελούν τμήμα της εθνικής οδού που είναι παράλληλο με την Εγνατία.
‘Ετοιμη για τον χειμώνα η Εγνατία Οδός
Σε μήκος περίπου 6,8 χιλιομέτρων εκτείνονται οι φορητοί χιονοφράκτες, που έχει τοποθετήσει κατά μήκος της Εγνατίας Οδού η φερώνυμη εταιρεία, προκειμένου να προστατέψει το οδικό δίκτυο από έντονα καιρικά φαινόμενα, κατά τη χειμερινή περίοδο 2012-2013. Παράλληλα, η εταιρεία προμηθεύτηκε από το 2008 εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης, από κουβέρτες και θερμοφόρες μέχρι πρόχειρα γεύματα, σε μια προσπάθεια κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών οδηγών και επιβατών, σε περίπτωση ακινητοποίησης οχημάτων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, που έθεσαν στη διάθεση του ΑΜΠΕ τα αρμόδια στελέχη της Εγνατία Οδού ΑΕ, πρόσφατα τοποθετήθηκαν χιονοφράχτες στο οδικό υποτμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Καλαμιάς μέχρι εκείνον των Κοίλων, καθώς και σε τμήμα της περιοχής Γαλάνι, μήκους τριών και δύο χιλιομέτρων αντίστοιχα.
Επίσης, στη Θράκη και ειδικότερα σε επιλεγμένες θέσεις της περιοχής του Α/Κ Αρδανίου έχουν τοποθετηθεί -όπως και στις προηγούμενες χειμερινές περιόδους- χιονοφράκτες μήκους περίπου 1,8 χιλιομέτρων, παρόλο μετά το 2005-2006 δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα χιονοθύελλας.
Όπως επισημαίνουν στο ΑΜΠΕ τα ίδια στελέχη, αν και οι χιονοφράκτες θεωρείται ότι προσφέρουν σημαντική ελάφρυνση στα φαινόμενα συγκέντρωσης χιονιού επί των οδών σε περιπτώσεις χιονοθύελλας, ωστόσο δεν εξαλείφουν το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, εγκρίθηκε δαπάνη της τάξης των 5 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών διερεύνησης και εφαρμογής μόνιμων τεχνικών λύσεων για τα καιρικά φαινόμενα κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, όπως κατάλληλα διαβαθμισμένη δενδροφύτευση, εξειδικευμένα συστήματα ανεμοφρακτών, κτλ.
Σε ό,τι αφορά τα αναλώσιμα που διατίθενται στους οδηγούς σε περίπτωση ακινητοποίησης οχημάτων, συνολικά είναι διαθέσιμα 500 τεμάχια από κάθε είδος υλικών, κατανεμημένα γεωγραφικά στα κέντρα ελέγχου κυκλοφορίας (ΚΕΚ) Δωδώνης και Ανηλίου, καθώς στα κέντρα διαχείρισης αυτοκινητοδρόμου (ΚΔΑ) Γρεβενών, Δερβενίου, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης.
Η Εγνατία Οδός ΑΕ, τέλος, θα διανέμει το προσεχές διάστημα φυλλάδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο την ενημέρωση των χρηστών της οδού για το πώς πρέπει ν΄ αντιδρούν στα έντονα καιρικά φαινόμενα (τα φυλλάδια είναι διαθέσιμα και στην ιστοσελίδα της Εγνατίας Οδού, www.egnatia.eu ). Στη διάθεση των χρηστών βρίσκεται τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου και ο τηλεφωνικός αριθμός 1077, τον οποίο οι οδηγοί μπορούν να καλούν χωρίς χρέωση από το κινητό τους για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη ή και για πληροφόρηση χρειάζονται.
Γενικές συμβουλές
Εκτός όμως από τις περιοχές για τις οποίες διατυπώνονται συστάσεις προς τους οδηγούς, ο κ. Κοκολάκης τονίζει ότι “οι οδηγοί θα πρέπει να οδηγούν πολύ προσεκτικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα”. Σημείο μεγάλης επικινδυνότητας, κατά τον ίδιο, είναι τα ιρλανδικά περάσματα, δηλαδή σημεία από όπου το νερό περνά πάνω από τον δρόμο τους χειμερινούς μήνες. “Από τα σημεία αυτά που είναι κυρίως δρόμοι ανάμεσα σε ρεματιές, περνούν οχήματα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν δεν υπάρχει νερό. Τον χειμώνα, όμως, που συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες νερού από βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, οι περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια οκτώ άνθρωποι έχασαν εκεί τη ζωή τους στην Κεντρική Μακεδονία” προσθέτει.
Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των αρχών της πολιτικής προστασίας συνιστούν:
-όλοι οι οδηγοί να διαθέτουν χειμερινό εξοπλισμό για τα αυτοκίνητά τους (αλυσίδες, λάστιχα χιονιού που έχουν καλύτερη πρόσφυση),
-να ελέγχουν το όχημά τους πριν ταξιδέψουν,
-να προσέχουν περισσότερο όταν κινούνται σε μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες όπου τα οχήματα μπορεί να παρασυρθούν από το χιόνι και τον παγετό,
-να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα κατά την οδήγηση,
-να προστατεύουν τα παιδιά με τη χρήση των ειδικών παιδικών καθισμάτων,
-αν αποκλειστούν λόγω χιονόπτωσης να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και κάθε μία ώρα να ανάβουν τη μηχανή για δέκα λεπτά και
-σε περίπτωση εγκλωβισμού να δέσουν στην κεραία του αυτοκινήτου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε τα σωστικά συνεργεία να μπορούν να τους εντοπίσουν.
Επίσης καλούν τους δήμους και τις κοινότητες να διαθέτουν σε ετοιμότητα γερανοφόρα οχήματα που θα μπορούσαν να επέμβουν αν “διπλώσει” κάποιο μεγάλο όχημα και να γνωρίζουν τους δημότες τους που αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και θα έπρεπε να μεταφερθούν για περίθαλψη σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Τα μέτρα της αστυνομίας
Έκτακτα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια, θέτει, άλλωστε, σε ισχύ σταδιακά η αστυνομία από τις 17 Δεκεμβρίου. Τα μέτρα θα κορυφωθούν τις μέρες μαζικής εξόδου – εισόδου των οχημάτων, δηλαδή από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου και των βασικών σημείων εισόδου – εξόδου των μεγάλων αστικών κέντρων, η ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, η ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους σε βασικές διασταυρώσεις και η παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων.
Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, αυτή θα ισχύσει για την βόρεια Ελλάδα, τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου, τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου για το ρεύμα εξόδου και από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, στα σημεία από τη Λάρισα μέχρι την κάτω διάβαση της Σκοτίνας και από την αερογέφυρα της Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών. Επίσης την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου θα ισχύσουν αντίστοιχες απαγορεύσεις για το ρεύμα εισόδου από την κάτω διάβαση Σκοτίνας μέχρι τη Λάρισα και από το 34ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Νέων Μουδανιών – Θεσσαλονίκης μέχρι την αερογέφυρα της Θέρμης.
“Πρέπει το χειμώνα να οδηγούμε με το μυαλό και όχι μόνο με τα μάτια” υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Κοϊμτσίδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: