Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Οι πτωτική τάση στο ευρώ αποδίδεται στη συνεχιζόμενη άνοδο του κόστους δανεισμού της Ιταλίας.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3626 δολάρια, από το επίπεδο των 1,3748 δολαρίων που έκλεισε αργά ο βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3656 δολάρια.

Οι πιέσεις στο ευρώ αποδίδονται στη συνεχιζόμενη άνοδο του κόστους δανεισμού της Ιταλίας (η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας έχει υποχωρήσει σήμερα στο 6,65%, ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε το 7%). Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημειώνουν διαρκή άνοδο, γεγονός που προκαλεί αυξημένη αβεβαιότητα και κινδύνους για επέκταση της κρίσης στη γειτονική χώρα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου σύμφωνα με τα οποία στην Ε.Ε επεξεργάζονται σχέδια εξόδου χωρών από την ευρωζώνη.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διαμορφώθηκε στο 16,1% από 16,00% την Παρασκευή, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στο 17,9% από 17,85%, έναντι 1,8% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες κινήθηκαν πτωτικά. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,02% από 2,03%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,85% από 1,86% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,68%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,45% ενώ ο μήνας διατηρήθηκε στο 1,20%.

Διαβάστε επίσης: Επιτόκια ρεκόρ ”στραγγαλίζουν” Ιταλία και Ισπανία

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε