Τον Ιούλιο του 1976, τα ράφια των σουπερ μάρκετ άδειασαν κυριολεκτικά σε διάστημα δύο ωρών. Τεράστιες ουρές, διαπληκτισμοί για ένα κουτί εβαπορέ, πανικός αδιανόητος.
Αιτία, μια δήλωση του Α. Παπανδρέου από τη Θράκη, που καλούσε την κυβέρνηση Καραμανλή να προασπίσει (;) με αυτό τον τρόπο τα εθνικά δικαιώματα, απέναντι στο Τουρκικό πλοίο Χόρα, που διεξήγαγε έρευνες σε αμφισβητούμενες ζώνες στο Αιγαίο.
Ο μαιτρ της πολιτικής επικοινωνίας Ανδρέας είχε δανειστεί την περίφημη έκφραση «βυθίσατε το Βίσμαρκ», που έκφρασε με δραματικό μεγαλείο την αποφασιστικότητα των Άγγλων στη μάχη του Ατλαντικού στο Β Παγκόσμιο πόλεμο.
Πολιτικά η δήλωσή του στοίχισε πολύ, γιατί ο δημαγωγικός της χαρακτήρας υποχρέωσε τον Καραμανλή σε σκληρή πολιτική και δέσμευσε για δεκαετίες την εξωτερική πολιτική με την Τουρκία σε αδιέξοδη ένταση.
Το μεγαλύτερο κακό είναι πως ανέδειξε σαν πολιτκή σχολή, καλλιέργησε σαν νοοτροπία μια ανέξοδη παλληκαροσύνη, τη σημερινή τζάμπα μαγκιά, που πράγματι είναι από τις βασικές αιτίες της χρεοκοπίας μας.
Όταν σήμερα στις παρελάσεις το πρόσωπο αποστρέφεται της εξέδρας, καλό είναι να θυμόμαστε το «βυθίσατε το Χόρα», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «Για ακόμη καλύτερες μέρες».
Να τα θυμόμαστε όχι χαιρέκακα αλλά σαν παρακαταθήκες υπερβολής, σαν κίνδυνο και ανάγκη οριοθέτησης, σαν αναστοχασμό και δίδαγμα του πόσο λάθος μπορεί να μας οδηγήσει το πάθος της στιγμής, το πόσο ανθρώπινα ευάλωτοι είμαστε στα χέρια των δημαγωγών.
Και ο Ανδρέας ήταν ο μεγαλοφυής δημαγωγός μιας εποχής, που σήμερα, υπερβολικά και πάλι θέλουμε εντελώς να διαγράψουμε.
Αλλά ήταν και πολιτικός. έλεγε τις απίθανες φράσεις του όσο υπήρχε στην διακυβέρνηση ο Καραμανλής.
Μετά όταν ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία, η Ευρώπη έγινε των λαών, οι βάσεις του θανάτου ..έφυγαν παραμένοντας, πήγε με τον Οζάλ στο Νταβός. Κυβέρνησε.
Με τραγικό τρόπο, εξοργιστικής αφροσύνης, σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνει την αφροσύνη αλλά σαν πρωθυπουργός. Βάζει με το δημοψήφισμα σε διακύβευμα την θέση μας στην Ευρώπη. Κάτι που δεν το κάνει το ΚΚΕ. Δεν το ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως το πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός.
Το μόνο θετικό της ενέργειάς του είναι πως στην δική του, ιστορική ανευθυνότητα, θα αναγκαστούν να απαντήσουν ελπίζω, με αίσθημα εθνικής ευθύνης οι βουλευτές του κόμματος του, αλλά και το κόμμα της Ν.Δ.
Δεν γίνεται να παίξουμε στα ζάρια το παρόν και το μέλλον της χώρας, να αφεθεί ένας άνθρωπος με το λάθος του να καταδικάσει ένα λαό.
Ναι το θετικό με την ενέργεια Παπανδρέου, τραγικά αναδεικνύεται το πόσο έχουμε ανάγκη την πολιτική, τους πολιτικούς και τη δημοκρατία, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να υπάρξουμε σαν κοινωνία.
Στο να καεί, να καεί, το μπ….. η Βουλή, στις μούτζες της παρέλασης, σήμερα στρεφόμαστε. Σε αυτή τη Βουλή, σε αυτούς που καθημερινά απαξιώνονται, θα ζητήσουμε, θα πιέσουμε, να δείξουν εθνική ευθύνη, ώστε να μην μας βρει η 4η Δεκεμβρίου σε κάλπες για το μεγαλύτερο συλλογικό κεκτημένο της πρόσφατης ιστορίας μας.