Ελλάδα

Ανεργία και ανασφάλεια χτυπούν την πόρτα στα υψηλόβαθμα στελέχη

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας 53,5% εντοπίζεται στα υψηλόβαθμα στελέχη και συγκεκριμένα στις θέσεις managerial και στην ηλικιακή ομάδα 38-42 ετών. Την ίδια ανασφάλεια με τους ανέργους βιώνουν και όσοι εργάζονται, καθώς φοβούνται ότι λόγω της ρευστής κατάστασης στην οικονομία και την αγορά εργασίας η απόλυση παραμονεύει
3 στους 4 συμμετέχοντες του δείγματος έχουν χάσει τη δουλειά τους, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της Εταιρίας Επιλογής Στελεχών People for Business . Η έρευνα έγινε σε μια χρονική περίοδο με μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
 
Μόνο το 26,7% των στελεχών που συμμετείχε στην έρευνα εργάζεται το διάστημα αυτό, ενώ το 73,3% βρίσκεται ήδη στην ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα. Ειδικότερα, όσον αφορά στους ανέργους (ποσοστό 73,3%), το 25% έχει χάσει τη δουλειά του τους τελευταίους 6 μήνες, το 23,3% τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 25% βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο.
 
Εντυπωσιακή ωστόσο φαίνεται ότι είναι και η αβεβαιότητα που νοιώθουν οι εργαζόμενοι (26,7%). Παρόλο που έχουν δουλειά βιώνουν την ανασφάλεια της απόλυσης, πράγμα που σημαίνει ότι παρακολουθούν την κινητικότητα στην αγορά εργασίας εξετάζοντας νέες επαγγελματικές προτάσεις.
 
«Αναμφισβήτητα, στα μεγάλα «θύματα» της κρίσης είναι και τα υψηλόβαθμα στελέχη, που δέχτηκαν αρχικά περικοπές στους μισθούς και τις παροχές, έχασαν τη δουλειά τους και είδαν σημαντική συρρίκνωση στις υψηλόβαθμες θέσεις με το έντονο κύμα συγχωνεύσεων που ακολούθησε την ύφεση και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πρόκειται για στελέχη –κυρίως άνδρες- που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 50 ετών και κατέχουν θέσεις managerial. Οι άνθρωποι αυτοί, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μένουν εκτός αγοράς για περισσότερο από ένα χρόνο τουλάχιστον» δηλώνει η Ρεβέκκα Πιτσίκα Γενική Διευθύντρια της People for Business.
 
Ο πανικός και η υψηλή ανεργία έχει οδηγήσει το 50% των ανέργων να στείλει περισσότερα από 20 βιογραφικά το τελευταίο διάστημα. Πράγμα που σημαίνει ότι τα στελέχη που βρίσκονται εκτός αγοράς είναι έτοιμα να εργαστούν και σε διαφορετικές διευθύνσεις, που δεν σχετίζονται άμεσα με την προϋπηρεσία τους. Συγκεκριμένα 1 στους 2 έχει στείλει περισσότερα από 20 βιογραφικά, 20% έχει κάνει αίτηση σε 10-20 αγγελίες, 8,3% έχει αποστείλει το βιογραφικό του σε 5-10 αγγελίες και 21,7% έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 0-5 ανοιχτές θέσεις.
 
Από την άλλη, ο αυξημένος αριθμός βιογραφικών που έχουν στείλει δεν σημαίνει ότι τους εξασφάλισε τη συμμετοχή τους σε ικανοποιητικό αριθμό επαγγελματικών συνεντεύξεων. Το 18,3% δεν κατάφερε να κλείσει ούτε μία συνέντευξη, το 35% συμμετείχε μόνο σε 2 και το 31,7% από 2-5. Μόνο για το 15% των στελεχών υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση και κατάφερε να συμμετάσχει σε περισσότερες από 5 συνεντεύξεις.
 
Το 46,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα της PfB θεωρεί ότι δεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση εργασίας από αυτές που είναι διαθέσιμες και στις οποίες εκδήλωσε ενδιαφέρον γιατί είναι overqualified. Δηλαδή έχει πολλά και υψηλά προσόντα. Ανασταλτικοί παράγοντες, για την είσοδο των έμπειρων στελεχών στην αγορά εργασίας αποτελούν όμως και η ηλικία σε ποσοστό 31,7%, οι υψηλές αποδοχές στο ίδιο ποσοστό 31,7%, αλλά και η έλλειψη γνώσης της συγκεκριμένης αγοράς και θέσης.
 
«Για πρώτη φορά, λόγω της κρίσης, βλέπουμε τα στελέχη της αγοράς, μεσαία και υψηλόβαθμα να είναι έτοιμα να διαπραγματευτούν χαμηλότερες αμοιβές και θέσεις στην ιεραρχία. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται μέρα με τη μέρα ότι αν δεν είναι ευέλικτοι θα βρεθούν πολύ γρήγορα εκτός αγοράς. Για να δουλέψει όμως το σύστημα και να κινηθεί η αγορά την ίδια ευελιξία θα πρέπει να επιδείξουν και οι επιχειρήσεις. Επιβάλλεται να κατανοήσουν άμεσα ότι η απομάκρυνση της παραγωγικής γενιάς των 45+, αφήνει αναξιοποίητο ένα πολύ έμπειρο παραγωγικό δυναμικό», επεσήμανε η κ. Πιτσίκα. «Φοβούνται να προσλάβουν ένα άτομο over qualified γιατί θεωρούν ότι αν η αγορά επανέλθει θα τους “φύγει” και θα πάει σε μία καλύτερη θέση, με υψηλότερες αμοιβές. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να συμβεί, γιατί το έμπειρο στέλεχος που έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση μία φορά δεν θα το ρισκάρει εύκολα να ξαναφύγει», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Τρόποι αναζήτησης και Δημόσιο
 
Από τα βιογραφικά που έχουν στείλει οι άνεργοι ελάχιστες θέσεις αφορούσαν ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό. Μόνο το 13,3% των βιογραφικών αφορούσε περισσότερες από 5 θέσεις εξωτερικού, το 11,7% περίπου 2-5 θέσεις εκτός συνόρων, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό 75% των βιογραφικών αφορούσε από καμία έως 2 το πολύ θέσεις εκτός Ελλάδας.
 
Όσον αφορά στους τρόπους αναζήτησης εργασίας που χρησιμοποιούν τα στελέχη, οι πιο διαδεδομένοι είναι τα career sites (τα οποία βρίσκονται στην πρώτη θέση) και οι εταιρίες συμβούλων. Ακολουθούν οι συστάσεις, ενώ τα social media (linkedIn, facebook, my space, twitter, κα) βρίσκονται στην τελευταία θέση στην Ελλάδα, παρόλο που στο εξωτερικό η χρήση τους είναι πολύ διαδεδομένη.
 
Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι λόγω περιορισμένων νέων θέσεων εργασίας στην αγορά, το δημόσιο για πρώτη φορά αποτελεί εναλλακτική για περισσότερα από τα μισά στελέχη, που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα στην ερώτηση «Θα αναλαμβάνατε μία θέση ευθύνης σε έναν δημόσιο οργανισμό, ο οποίος βρίσκεται σε ανασυγκρότηση» το 58,3% των συμμετεχόντων δήλωσε ναι, το 31,7% όχι και το 10% δεν γνωρίζω.
Επιπλέον το 71,7% των στελεχών θεωρεί ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση υπέρ του Δημοσίου (με προνομιακά δάνεια, ασφαλιστικά δικαιώματα κα), ενώ μόλις το 21,7% θεωρεί ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο.
 
Τέλος το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας εντοπίζεται στις θέσεις managerial και στην ηλικιακή ομάδα 38-42 ετών (ποσοστό 53,5%), ακολουθούν η ομάδα 50—55 ετών με ποσοστό 18,6%, τα στελέχη από 42-45 ετών με ποσοστό 16,3% και η ηλικιακή ομάδα 45-50 με ποσοστό 11,6%.
 
 
 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα