Δευτέρα, 29 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Οι οικολογικές καταστροφές που σημάδεψαν το 2011

Πιο σημαντική, όχι μόνο για τη χρονιά που φεύγει, αλλά των τελευταίων δεκαετιών, εκείνη στη Φουκοσίμα της Ιαπωνίας, μετά το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό και τη διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον…

Πρωί της 11ης Μαρτίου. Η ανθρωπότητα ”παγώνει”. Σεισμός 8,9 Ρίχτερ χτυπάει την Ιαπωνία. Ο σεισμός είναι τόσο δυνατός που μετατοπίζει τον άξονα της γης, κατά σχεδόν 10 εκατοστά.

Όμως ο εφιάλτης δεν έχει καν αρχίσει… Το φονικό τσουνάμι που ακολουθεί, με κύματα ύψους 10 μέτρων, γεμίζει με συντρίμμια και θάνατο μια ολόκληρη χώρα. Οι εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν…

Ο υδάτινος εφιάλτης, καταπίνει τα πάντα στο πέρασμά του. Τα επόμενο βίντεο, είναι ενδεικτικά της κατάστασης…

Αλόβητο από την καταστροφή δεν βγαίνει ούτε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα. Εκεί, όπου έμελλε να γραφτεί, η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, μετά την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ.

Η ραδιενέργεια απλώνεται παντού. Οι αρχές εντοπίζουν υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας σε λαχανικά, θαλασσινά, γάλα, φύλλα τσαγιού και σε βοδινό κρέας. Στις αρχές Αυγούστου, οι μετρήσεις ραδιενέργειας, δείχνουν επίπεδα-ρεκόρ…

Πριν από ένα μήνα, οι Ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ρύζι με ίχνη ραδιενέργειας που ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο ασφαλείας. Στην πληγείσα περιοχή, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, υπάρχουν 154 αγροκτήματα ρυζιού που παράγουν περίπου 192 τόνους ρυζιού το χρόνο.

Πολλά παιδιά που έμεναν κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, εμφανίζουν σήμερα ορμονικές και άλλες δυσλειτουργίες στους θυροειδείς αδένες. Το ραδιενεργό ιώδιο τείνει να συγκεντρώνεται στους θυρεοειδείς αδένες των βρεφών και των παιδιών αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στη μετέπειτα ζωή τους.

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό είναι ασφαλής, ο Ιάπωνας βουλευτής Γιασουχίρο Σονόντα, πίνει ένα ποτήρι νερό, από το εσωτερικό του πυρηνικού σταθμού. Το βίντεο κάνει το γύρο του κόσμου…

Στο τέλος, τα θύματα της καταστροφής αγγίζουν τις 20.000. Περίπου 550.000 άτομα αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους, είτε επειδή έχασαν το σπίτι τους από το τσουνάμι, είτε επειδή κατοικούσαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνέπειες της πρωτοφανούς καταστροφής θα φάνουν στο μέλλον…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ

Τρίτη 11 Οκτωβρίου του 2011. Οι Νεοζηλανδοί βιώνουν τη χειρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή στην ιστορία τους, μετά το ναυάγιο του πλοίου Rena που απελευθερώνει εκατοντάδες τόνους πετρελαίου κοντά στην τουριστική πόλη Ταουράνγκα.

«Πρόκειται για την σοβαρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή που έχει γνωρίσει η Νέα Ζηλανδία» τόνισε ο υπουργός περιβάλλοντος της χώρας, Νικ Σμιθ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το το πλοίο διέρρευσαν περισσότεροι από 400 τόνοι αργού πετρελαίου. Οι πετρελαιοκηλίδες έφτασαν στις ακτές. Στερεοποιημένο πετρέλαιο κατέκλυσε την παραλία του Μον Μαουνγκανούι, τουριστικού προορισμού του κόλπου του Πλέντι, καταφυγίου φαλαινών, δελφινιών και πτηνών.

Η ρύπανση έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο πολλών πτηνών, ενώ δεκάδες περιθάλπονται σε κέντρα φροντίδας…

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε