Δύο από τους τρεις, αν και ξεβράστηκαν ζωντανοί, παρά τις προσπάθειες δε σώθηκαν.
Ο τρίτος απομακρύνθηκε προς τα ανοικτά με τη βοήθεια κατοίκων και εθελοντών, χωρίς να είναι γνωστή η κατάληξή του. Την ίδια μέρα, την Τετάρτη, ξεβράστηκαν ακόμα δύο ακόμα ζιφιοί στις ιταλικές ακτές, απέναντι από την Κέρκυρα.
Όπως διαβάζουμε στο EcoNews, στο νησί υπάρχουν ήδη εθελοντές που βοηθούν στη συγκέντρωση στοιχείων με τη βοήθεια των τοπικών αρχών, ενώ πρόκειται να πάει άμεσα επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Πέλαγος, το WWF Ελλάς και τη MOm αλλά και ειδικοί από το εξωτερικό , για να κάνουν νεκροψία.
Ο ζιφιός είναι ένα από τα 9 θαλάσσια θηλαστικά που κατοικούν μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες.
Πρόκειται για ένα κητώδες, του οποίου το μήκος φθάνει τα έξι μέτρα, καταδύεται μέχρι και τα 2.000 μέτρα και το οποίο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε ανθρωπογενείς ήχους, δηλαδή είτε από ναυτικές ασκήσεις με χρήση στρατιωτικού σόναρ, ή από σεισμικές έρευνες για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Σε ένα περιστατικό παγκοσμίου σημασίας το Μάιο του 1996, στρατιωτικά σόναρ του ΝΑΤΟ προκάλεσαν το θάνατο σε 21 ζιφιούς που ξεβράστηκαν στον Κυπαρισσιακό κόλπο κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων.