Ελλάδα

Γερμανός τοποτηρητής θα κόβει και θα ράβει θέσεις στο Δημόσιο

- Η εμπλοκή στην εφεδρεία φέρνει απολύσεις μέσα στο 2011
- Μειώσεις προσωπικού σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ως το 2014
- Ποιοι κινδυνεύουν με απόλυση και ποιοι με εφεδρεία
- Το απόγευμα νέα συνάντηση Βενιζέλου - τρόικας

Μόνο δυο ερωτήσεις είχαν να κάνουν χθες οι τροϊκανοί στον Ε. Βενιζέλο, ως προς την μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο. Πόσοι και πότε θα φύγουν.

Η απάντηση που περίμεναν δεν ήρθε. Η εφεδρεία έχει μπλοκάρει σε νομικά κολλήματα, ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει καν τις λίστες κλπ

Έτσι ήρθε το τελεσίγραφο. Η συμφωνία (ήταν μεταξύ των όρων για επιστροφή της τρόϊκας στην Αθήνα) για 30.000 λιγότερους υπαλλήλους ως το τέλος του ’11 ισχύει και οι αξιωματούχοι-δανειστές απαίτησαν το “νούμερο” να συμπληρωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ζήτησαν δηλαδή να φύγουν είτε με εφεδρεία είτε μετά από απόλυση 30.000 άτομα.

Η απόφαση, ειδικά για τις απολύσεις, απαιτεί απόφαση του υπουργικού και έτσι προέκυψε αυτό της Κυριακής.

Για να είναι λιγότερες, κατά το δυνατό, οι απολύσεις θα πρέπει να ξεμπλοκάρει η εφεδρεία. Πως;

Όλα δείχνουν ότι έχουν καταλήξει σε δύο βασικά κριτήρια. Το πρώτο είναι ηλικιακό κριτήριο (όσοι είναι κοντά στη σύνταξη) και αφετέρου με κριτήριο που συνδέεται με τη θέση. Δηλαδή οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν… προτεραιότητα στην έξοδο.

Για να “γλυκάνει” το χάπι η κυβέρνηση μελετάει ένα είδος “προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος”. Δηλαδή η εφεδρεία να διαρκεί 2-3 χρόνια μέχρι να συμπληρώσουν τα έτη για σύνταξη όσοι είναι κοντά ή κάποιου είδους αποζημίωση για τους υπόλοιπους.

Τα κόστη ωστόσο είναι τεράστια και ουσιαστικά ακυρώνουν το μέτρο… και πάλι απ’ την αρχή.

Η εφεδρεία είναι ελληνική έμπνευση. Η τρόϊκα δεν νοιάζεται για το πως, θέλει απλά να ρίξει το κόστος, ένα χαρτί θα δει με το πόσο έχει μειωθεί.

Όσο η κυβέρνηση δεν βρίσκει λύση, τόσο πλησιάζουν οι απολύσεις.

Εδώ έρχεται και ο ρόλος του Γερμανού τοποτηρητή, ενός από τους πολλούς που αναμένονται.

Θα ξεκινήσει λοιπόν μια ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ με λίγα λόγια ΠΟΣΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ.
Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου δυο χρόνια ως το 2014 και την ευθύνη θα έχουν οι κύριοι Ρέππας και Ρόβλιας, αλλά όχι μόνοι.

Θα γίνει με τη συνεργασία τεχνοκρατών, ειδικών για θέματα εξυγίανσης Δημόσιας Διοίκησης και επικεφαλής στελέχους από τη Γερμανία.

Ανάλογες θέσεις προανήγγειλε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, είναι οι τεχνοκράτες που επέβαλε να έρθουν στην Ελλάδα η Α. Μέρκελ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι κάθε μερικούς μήνες τα επόμενα δυο χρόνια θα βγαίνει μια αξιολόγηση από την οποία θα μαθαίνουμε ποιος οργανισμός, διοίκηση κλπ δεν χρειάζεται για τη λειτουργία του κράτους και παράλληλα ποιες θέσεις καταργούνται και πόσοι απολύονται…

Διαβάστε επίσης:

Εδώ και τώρα απολύσεις θέλει η τρόικα – Ποιοι κινδυνεύουν άμεσα και γιατί

Η Μέρκελ απαίτησε να έρθουν Γερμανοί για να “τρέξουν” τα μέτρα

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Εξαφανίστηκε 11χρονος στην Αθήνα
Η εξαφάνιση του 11χρονου Μοχάμεντ Αλ Ιμπραχιμ από τη Συρία, έγινε στις 27/11/24 στην Αθήνα όπου είχε πάει από χώρο φιλοξενίας που διέμενε. «Το...
Εξαφανίστηκε 11χρονος στην Αθήνα