Οικονομία

Νέο “όχι” από Μέρκελ για ευρωομόλογο – Πόλεμο αν καταρρεύσει η ευρωζώνη βλέπει ο Πολωνός υπουργός

Οι δηλώσεις δίνουν και παίρνουν. Η Μέρκελ λέει όχι και πάλι στο ευρωομόλογο. Ο πολωνός υπουργός οικονομικών “ετοιμάζεται” για πόλεμο σε περίπτωση που καταρρεύσει το ευρώ ενώ η αυστριακή υπουργός θέλει ντε και καλά να χρεοκοπήσουμε.

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε εκ νέου σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από την Πολωνία, όπου συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup.
 
Η Ευρώπη, τόνισε η κ. Μέρκελ, θα πρέπει να εξετάσει τρόπους παρέμβασης, μεσοπρόθεσμα, στα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις.
 
Η γερμανίδα καγκελάριος είχε απορρίψει και χθες το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας ότι «το να καταστούν τα χρέη συλλογικά» δεν θα επιλύσει το πρόβλημα.
 
«Για να επιτύχουμε κοινά επιτόκια χρειαζόμαστε παρόμοια επίπεδα ανταγωνιστικότητας, παρόμοιες καταστάσεις όσον αφορά τους προϋπολογισμούς. Δεν επιτυγχάνονται με το να γίνουν συλλογικά τα χρέη», επέμεινε.
 
Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε και ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ σε ομιλία του στη Βιέννη.
 
Υποστήριξε ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα επιδεινώσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και πως θα αποτελούσε μια «ενοχλητικά μυωπική» κίνηση. «Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι τα κίνητρα για την τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας θα εξαφανίζονταν εάν τα κρατικά χρέη μετατρέπονταν σε κοινά χρέη για την ευρωζώνη», ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σταρκ, «τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν λύση για την κρίση χρέους». Κατά την άποψή του, για να εκδοθούν τέτοια ομόλογα πρέπει να υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών με τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.
 
 
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, o Ευ. Βενιζέλος τόνισε πως πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Είπε επίσης ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου βρίσκεται σε καλό δρόμο. «Πρόθεση της Ελλάδας είναι να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το τρέχον έτος και το επόμενο έτος, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλίσεις και να εφαρμοστεί το PSI», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
 
Μία κατάρρευση της Ευρωζώνης θα οδηγήσει πιθανότατα στη διάλυση συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους στην περιοχή και εγείροντας μακροπρόθεσμα ακόμη και την πιθανότητα πολέμου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Γιάτσεκ Ροστόφσκι.
 
“Αν η Ευρωζώνη διαλυθεί, είναι δύσκολο να αποκλεισθεί η πιθανότητα διάλυσης και της ΕΕ”, δήλωσε ο κ. Ροστόφσκι σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
 
” Η ΕΕ είναι ο ένας από τους δύο μεγάλους πυλώνες της ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη τα τελευταία 60 χρόνια”, δήλωσε ο κ. Ροστόφσκι, προσθέτοντας: “Για το λόγο αυτό – αν δεν υπάρχει το ένα από τα δύο στοιχεία- κλειδιά του συστήματος ασφάλειάς μας και ενός από τα στοιχεία- κλειδιά του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο διασφαλίζει ότι αντιμετωπίζουμε με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο τα προβλήματα – εγείρεται ο κίνδυνος σε έναν μακροχρόνιο ορίζοντα 10-20 ετών για κάθε μορφής αυταρχικά πολιτικά κινήματα και γι’ αυτό ακόμη και για πόλεμο”.
 
 
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ κατά την προσέλευσή της στο Eurogroup προέταξε το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, σε περίπτωση που η διάσωση αποδεικνύεται υψυλότερου κόστους.
 
«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τον δικό μας δρόμο, αλλά εάν οδηγούμασταν σε μία κατάσταση που φαίνεται ότι είναι υψηλότερου κόστους από μία εναλλακτική λύση», όπως η χρεοκοπία, «θα έπρεπε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο» δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι αυτό το θέμα δεν είναι ακόμη επίκαιρο.
 
Πάντως, εξέφρασε βεβαιότητα ότι «η επόμενη δόση μπορεί να καταβληθεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο».
 
Η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν τόνισε πως στο Eurogroup θα εξετασθεί το θέμα των εγγυήσεων, ωστόσο εκτίμησε πως δύσκολα θα ληφθούν σήμερα οι τελικές αποφάσεις. «Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση, είμαι αισιόδοξη ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που ο καθένας μπορεί να δεχθεί», είπε, αλλά προσέθεσε πως «δυστυχώς, δεν νομίζω ότι θα βρούμε μία λύση μέχρι το βράδυ».
 
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο εξέφρασε την ελπίδα το Eurogroup να λάβει αποφάσεις επιτάχυνσης της εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και να ενισχύσει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων. «Κάνουμε τις απαραίτητες προσπάθειες για την καταπολέμηση της αβεβαιότητα στις αγορές», τόνισε προσερχόμενη στο Συμβούλιο.
 
Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στο Eurogroup και συγκεκριμένα το εάν (ο κ. Γκάιτνερ) πρέπει να ακούσει ή να μιλήσει δήλωσε:
 
«Η καλύτερη λύση είναι να ακούει. Θα εξετάσουμε αν μπορούμε να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και εάν, από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια πραγματική εφαρμογή των όσων έχουν αποφασιστεί. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα δημοσιονομικά εργαλεία στην ΕΕ και να κινηθούμε προς νέα μέσα. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε την ενίσχυση του EFSF. Χωρίς αμφιβολία θα συζητήσουμε για τα ευρωομόλογα, τα οποία θα έπρεπε να συμβούν στο μέλλον. Το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο σήμερα, αλλά θα αποτελέσει μέρος της λύσης στο μέλλον», τόνισε.
 
Να σταματήσουν την κρίση χρέους, λαμβάνοντας αποφασιστική δράση, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Από την Πολωνία, όπου συνεδριάζει το Ecofin και το Eurogroup ο κ. Τρισέ επεσήμανε πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να δείξουν την ίδια ενότητα, όπως έκαναν οι κεντρικές τράπεζες, που αποφάσισαν την παροχή ρευστότητας σε δολάρια.
 
 
 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα