Από τα 104 επιδόματα θα παραμείνουν μόνο τα τέσσερα. Οικογενειακό, παραμεθόριων περιοχών, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα θέσης.
Με τους νέους όρους του μισθολογίου το μόνο που θα κάνει τη διαφορά θα είναι το επίδομα θέσης, αλλά αυτό θα το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν πτυχίο και όσοι έχουν θέση ευθύνης που σε λίγο καιρό θα είναι ένα και το αυτό.
Για παράδειγμα αν σήμερα ένας υπάλληλος Π.Ε. Του Δημοσίου έχει μισθό 1.700 ευρώ και επιδόματα 1.250 καθώς υπηρετεί 35 χρόνια στο δημόσιο και είναι έγγαμος και έχει έτσι φτάσει σε υψηλό κλιμάκιο, παίρνει κάθε μήνα μισθό 2.920 ευρώ, με το νέο μισθολόγιο θα έχει μισθό 2.200 ευρώ, τα επιδόματά του δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν τα 220 ευρώ και έτσι δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 2.420, θα έχει δηλαδή μια απώλεια της τάξης των 500 ευρώ, περίπου 17%.
Για να αυξήσει λίγο ακόμη το μηνιαίο του εισόδημα ο υπάλληλος θα πρέπει να έχει κάποιο μεταπτυχιακό που θα του αποφέρει άλλα 150 ευρώ το μήνα.
Μόνοι που ουσιαστικά θα δουν αύξηση αλλά δεν θα είναι επί της ουσίας κερδισμένοι είναι εκείνοι που παίρνουν αυτή τη στιγμή τον βασικό μισθό. Οι υπάλληλοι αυτοί θα δουν το μισθό τους να ανεβαίνει από τα 711 ευρώ στα 780 ευρώ το μήνα.
Οι υπάλληλοι αυτόι, όμως, παίρνουν σήμερα και την προσωπική διαφορά των 142 ευρώ από το παλαιό επίδομα των 176 ευρώ, οι βασικές τους αποδοχές διαμορφώνονται σε 853 ευρώ. Καθώς δεν θα υπάρχει η «προσωπική διαφορά» στο νέο μισθολόγιο, το τελικό ύψος των αποδοχών τους, από 853 ευρώ, θα μειωθεί σε 780 ευρώ.
Στις περιπτώσεις των υπαλλήλων με μεγάλα επιδόματα που με βάση το νέο πλαφόν στα 2.200 ευρώ θα δουν μειώσεις που ξεπερνούν σε ποσοστό το 25% μελετάται η μείωση να γίνει σταδιακά σε βάθος μιας διετίας.
Διαβάστε επίσης:
Όλο το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο