Απέκλεισε τη λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων αλλά άφησε ανοιχτό το θέμα μεγάλου “μαχαιριού” στο δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το σάλο που δημιουργήθηκε από την απρόσμενη αποχώρηση των ελεγκτών της τρόικας από τη χώρα μας, μετά τη χθεσινή σύσκεψη.
Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση του Newsit για το αν η τρόικα ζητά απολύσεις δήλωσε προσέχοντας τις λέξεις του ότι δεν τέθηκε ζήτημα ΑΜΕΣΩΝ απολύσεων στο δημόσιο. Ωστόσο μίλησε ρητά για επέκταση της εργασιακής εφεδρείας σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, πέραν της Γενικής Κυβέρνησης, των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. “H εργασιακή εφεδρεία δεν περιορίζεται μόνο στους φορείς που κλείνουν ή συγχωνεύονται αλλά και γενικότερα στο δημοσιο τομεά”, τόνισε.
Διαψεύδει “ναυάγιο” στις διαπραγματεύσεις
Ως προς την αφορμή της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι οσα γράφτηκαν για απότομη διακοπή των διαπραγματεύσεων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι η διακοπή ήταν προγραμματισμένη. Προανήγγειλε δε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων σε δέκα περίπου ημέρες “για να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες για τον προυπολογισμό του 2012”, όπως είπε.
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η ύφεση θα κυμανθεί στο -5%, πράγμα που όπως είπε θα φέρει αλλαγές στο πρόγραμμα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. “Αυτό που είναι καίριο είναι να αναστρέψουμε την ύφεση για να έχουμε καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις”, ανέφερε, τονίζοντας ότι το 2012 αυτή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.
Παρά τις επανειλλημένες ερωτήσεις για το πόσο είναι τελικά το έλλειμμα, (δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι κατά 1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από το στόχο), απέφυγε να απαντήσει ευθέως και κάλεσε τους δημοσιογράφους να το υπολογίσουν μόνοι τους βάσει της ύφεσης.
Υπογράμμισε την προσήλωση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθει.”Πρώτη προτεραιότητα είναι ότι πρέπει και θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικες αλλαγές που αλλάζουν το τοπίο και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας” σημείωσε.
Τόνισε επίσης ότι στον τομέα τον εσόδων θα προχωρήσει το κυνήγι της φοροδιαφυγής και θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην διοίκηση των εφοριών.Πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν οι αλλαγές στα εργασιακά, στην υγεία κ.α. που θα αποδώσουν αποτελέσματα μέσα στο έτος.
Υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη συναίνεσης εκ μερους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να βγούμε από το μάτι του κυκλώνα όπως είπε.
Σε ερώτημα για το αν “βλέπει” εκλογές τόνισε οτι αυτό θα δημιουργούσε πολιτική αστάθεια και δεν υπάρχει τίποτα πιο βλαπτικό για τη χώρα.
Ερωτήσεις δημοσιογράφων
Ερώτηση: Ζητάμε νέο δάνειο;
– Δεν ζητάμε περισσότερα δανεικά. Τα πακέτα στήριξης είναι δεδομένα και δεν ζητάμε κάτι παραπάνω από αυτά. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις
Σας ζήτησαν νέα μέτρα και διαφωνήσατε;
Δεν υπήρξαν αλλαγές στο πρόγραμμα ούτε κάποιο έκτακτο γεγονός. Στόχος μας δεν είναι να διαφωνήσουμε αλλά να συμφωνήσουμε πάνω στο πρόγραμμα. Οι θεσμικοί μας εταίροι γνωρίζουν καλύτερα από εμάς ποια είναι τα διαθέσιμα και οι δανειακές ανάγκες, γιατί πάνω σε αυτό έχει σχεδιαστεί το νέο δάνειο με τη συμμετοχή των ιδιωτών.
Ερώτηση Newsit: Ζητά η τρόικα απολύσεις άμεσα;
Ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα άμεσων απολύσεων. Υπάρχει βάσει του μνημονίου θέμα εργασιακής εφεδρείας. Δεν είναι σωστό να υπάρχουν απειλητικές αναφορές από τα ΜΜΕ.
Θα θέλαμε επίσημη κυβερνητική απάντηση για το που καταλήγει η εφεδρειά
Η εργασιακή εφεδρεία περιγράφεται αναλυτικά στον α εφαρμοστικό νόμο. Στον β’ εφαρμοστικό προβλεπεται ότι όποιος τομέας πρέπει να αναδιαρθρωθεί, θα αναδιαρθρωθεί. Αν χρειαστεί άλλη ρύθμιση θα γίνει αναπροσαρμογή.
Νιώθετε αδύναμος στη διαπραγμάτευση με την τροικα;
Η συζήτηση με την τρόικα γίνεται σε πολιτισμένη και δημιουργική βάση. Χρειαζόμαστε εθνική συσπείρωση για μεγαλύτερη ισχύ στη διαπραγμάτευση. Θέλουμε τη συσπείρωση της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων.
Σε τι φάση είναι το πρόγραμμα των ιδιωτών;
Περιμένουμε τις απαντήσεις 57 υπουργών από 57 διαφορετικές χώρες για να δουν τα τραπεζικά τους συστήματα και πως θα γίνει η ανταλλαγή ομολόγων. Το Eurogroup συμφώνησε στη ρήτρα οτι αν δεν συγκεντρωθεί το 90% η Ελλάδα με τους εταίρους της θα αποφασίσει για το πως θα διευθετηθεί το θέμα.
Διαβάστε επίσης :