Ο πανικός που επικρατεί στις αγορές, μετά από την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα, αλλά και τις φήμες για κατάρρευση της ευρωζώνης, οδηγεί σε πτώση και το Τόκιο ήδη από την αρχή της συνεδρίασης.Στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η πτώση αγγίζει το 1,5%.
Με πτώση έκλεισε η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κυρίως εξαιτίας της πτώσης του τραπεζικού τομέα και των φόβων για την οικονομία.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έπεσε 4,63% και έκλεισε στις 10.719,48 μονάδες έχοντας χάσει 520,29 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έπεσε στις 2.381,05 μονάδες, μειωμένος κατά 101,47 μονάδες ή 4,09%.
Τέλος, ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.120,72 μονάδες, με πτώση 51,81 μονάδων ή 4,42%%.
Με μεγάλη πτώση ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις στα μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω των φημών ότι θα επιδεινωθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, κάτι που έπληξε πρωτίστως τις τραπεζικές μετοχές.
Ο FTSE100 στο Λονδίνο έκλεισε στο -3,13%, ο CAC40 στο Παρίσι -5,75%, ο DAX30 στη Φρανκφούρτη στο -5,39%, ενώ το ιταλικό “βούτηξε” στο -6,5%.
Η ουγγιά του χρυσού σήμερα στο Παρίσι ξεπέρασε τα 1.800 δολάρια για λίγο, θέτοντας ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, πριν υποχωρήσει στα 1.796,86 δολάρια.
Ψάχνοντας να βρει κανείς τι έπαιξε ρόλο για όλον αυτό τον κατήφορο δίχως τέλος αναλυτές λένε από τη μια οτι οι τράπεζες θα καθυστερήσουν να ανακάμψουν αφού πολλοί επενδυτές ανησυχούν για την εμπλοκή μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών στο δανεισμό της Ελλάδας.
“Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, έρχονται να προστεθούν οι πιο τρελές φήμες”, έλεγαν Γάλλοι χρηματιστηριακοί αναλυτές υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους. “Οι αβεβαιότητες θα παραταθούν για μερικές εβδομάδες” όπως, άλλωστε, αφήνει σαφώς να εννοηθεί το χθεσινό ανακοινωθέν της Επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed.
Οπως και να χει, σε 48 ώρες, στις 5 και 8 Αυγούστου, “έκαναν φτερά” 900 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ουόλ Στριτ και τα μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Παρατηρείται και πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με τη σημερινή ισοτιμία να φθάνει στο 1,4183 δολάριο το ευρώ.
Το ελβετικό φράγκο ανατιμάται έναντι του ευρώ–στο 1,0329 ελβετικό φράγκο/ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υποβάθμιση – χαστούκι για την Κύπρο από την Fitch
Η αναβλητικότητα του Σίλβιο καταποντίζει το χρηματιστήριο του Μιλάνου
Η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι ΑΑΑ!
Κάτω από τις 1.000 μονάδες το ΧΑ
«Στραβά αρμενίζουμε» λέει η πλειοψηφία των Αμερικανών