Γιατί αντιδράσεις στην αύξηση αυτή είχαν ακουστεί από την πρώτη στιγμή και μάλιστα από υπουργικά χείλη είχαν ακουστεί αντίθετες απόψεις.Για να φτάσουμε στο σημείο λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του νόμου ο ίδιος ο υπουργός να ανακοινώνει την ουσιαστική κατάργηση του, λέγοντας πως επανεξετάζεται η αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α στην εστίαση στο 23%.
”Τα πάντα συζητούνται γρήγορα και με καλές διαθέσεις και αποφασιστικότητα. Τίποτα όμως δεν αναστέλλεται, τίποτα δεν ανακόπτεται όσο διαρκεί η συζήτηση” είπε ο υπουργός και πρόσθεσε αναφερόμενος στη μετάταξη του ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης από 1η Σεπτεμβρίου από 13% στο 23% ότι ισχύει, αλλά θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις εξαγωγικού τουρισμού, ενώ επανεξετάζεται και εκεί όπου κυριαρχεί και η πώληση τροφίμων.
Παράδειγμα για το επερχόμενο αλαλούμ οι διευκρινήσεις από στέλεχος του ΥΠΟΙΚ πως τα τουριστικά πακέτα all inclusive και η ημιδιατροφή από τουρίστες του εξωτερικού θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και όχι 23%.Δηλαδή ο Έλληνας τουρίστα θα κλείνει το ίδιο πακέτο με Φ.Π.Α 23%!
Το οικονομικό επιτελείο παραπέμπει στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου με την οποία θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο του ΦΠΑ που θα επιβαρύνει την εστίαση από την 1η Σεπτεμβρίου.
Ο αριθμός σοκ για ύφεση στο -5,3%, δηλαδή σχεδόν μία μονάδα πάνω από τις προβλέψεις, βάρυνε επίσης τις συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Κατάργηση των έκτακτων εισφορών, μείωση των έμμεσων φόρων στην ενέργεια για τις επιχειρήσεις, ένταση των ελέγχων για τη φοροδιαφυγή, αλλά και άρση των ποινικών διατάξεων που εισήχθησαν πρόσφατα, προτείνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό σύστημα.
Οι προτάσεις κατατέθηκαν σήμερα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, Χάρη Κυριαζή. Αφορούν αλλαγές που πρέπει, κατά το ΣΕΒ, να γίνουν άμεσα στο υπάρχον φορολογικό σύστημα «για να αρθούν κάποια από τα σοβαρά εμπόδια τα οποία θέτει στην επιχειρηματικότητα και στις πιθανότητες επανεκκίνησης της οικονομίας μέσα από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές». Ο λόγος για τον οποίο ο Σύνδεσμος επιμένει σε αλλαγές του ισχύοντος συστήματος είναι ότι εκτιμά πως ο σχεδιασμός και η μετάβαση στο νέο φορολογικό σύστημα απαιτούν ικανό χρόνο προετοιμασίας για την τελειοποίηση των ηλεκτρονικών υποδομών, την προετοιμασία του προσωπικού και την προειδοποίηση των φορολογουμένων για να σχεδιάσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τις επενδύσεις τους.
Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΒ περιλαμβάνουν τα εξής:
1. Συστηματικότερη και πιο «επαγγελματική» προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που θα καθοδηγηθεί από τεχνοκρατική ομάδα με κυρίαρχο πυλώνα την πληροφορική και τα συστήματα ελεγκτικών διασταυρώσεων. Τα συστήματα διασταυρώσεων να καταστούν διαρκής διαδικασία στο πλήρες φάσμα των φορολογουμένων, και όχι να είναι ad hoc καμπάνιες. Στο ίδιο πλαίσιο, μείωση των προστίμων που έχουν φτάσει σε εξοντωτικά επίπεδα και ανάκληση των πρόσφατων ποινικών διατάξεων. Η εμπειρία δείχνει ότι αυτή η προσέγγιση των εξοντωτικών ποινών δίνει κίνητρα στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, ενώ αντίθετα η παραβατικότητα μειώνει μόνον όταν αυξάνει αισθητά η πεποίθηση ότι ο παραβάτης μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από τις αρχές (ανεξάρτητα από το ύψος του προστίμου).
2. Ενεργοποίηση του ELENXIS.
3. Εφαρμογή του φορολογικού πιστοποιητικού που θα δίδεται από τους νόμιμους ελεγκτές. Σύμφωνα με το ΣΕΒ, η έκδοση της υπουργικής απόφασης υπονομεύτηκε από τους πολέμιους του μέτρου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει 14 μήνες από τη νομοθέτησή της.
4. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, υιοθέτηση των προτάσεων της σχετικής μελέτης.
5. Κατάργηση των έκτακτων εισφορών.
6. Κατάργηση της παρακράτησης φόρου μερισμάτων στην περίπτωση που τα μερίσματα καταβάλλονται σε ημεδαπή μητρική ανώνυμη εταιρεία.
7. Εισαγωγή ρυθμίσεων για φορολόγηση κερδών σε επίπεδο ομίλου εταιρειών (group taxation), με συμψηφισμό των ζημιών των θυγατρικών εκείνων που παρουσιάζουν ζημιές.
8. Αυτοματοποίηση της επιστροφής ΦΠΑ ή άλλων φόρων που έχουν προκαταβληθεί. Αντί επιστροφής θα μπορούσε να γίνεται συμψηφισμός με άλλους φόρους της, καθώς επίσης και εκχώρηση σε τρίτο πρόσωπο, οφειλέτη του Δημοσίου για άμεση εξόφληση φόρων, που αυτός οφείλει.
9. Εκλογίκευση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην Ενέργεια που καταναλώνει η βιομηχανία (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, πετρελαιοειδή).
10. Κατάργηση του ΦΑΠ στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης.
11. Να εξεταστεί κατά πόσον η αύξηση του ΕΦΚ σε ποτά και καπνό έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ή έφερε τα αντίθετα (μείωση φορολογικών εσόδων).
12. Μείωση της παρακράτησης στις εργοληπτικές επιχειρήσεις σε 1% από 3%.
13. Κατάργηση των φόρων μεταβίβασης μετοχών, συγκέντρωσης κεφαλαίων 1%, του τέλους χαρτοσήμου 1,2%.
14. Άρση των αντικινήτρων για διανομή κερδών στους εργαζομένους.
Διαβάστε επίσης :