Ελλάδα

Ξερά φυτά, κλειστές τουαλέτες και σπασμένα φώτα: Το αναπλασμένο Πεδίο Άρεως

Εικόνες εγκατάλειψης παρουσιάζει σε πολλά σημεία το Πεδίο του Άρεως, μόλις επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασής του από την τότε Υπερνομαρχία Αττικής-Πειραιά.

Σπασμένα φώτα, προβλήματα στην ύδρευση των φυτών και των δέντρων, πολλά από τα οποία έχουν ήδη ξεραθεί, άνυδρα ποταμάκια και συντριβάνια, κλειστές τουαλέτες, συνθέτουν ένα τοπίο στα πρόθυρα παρακμής.

Αν και το πάρκο δε θυμίζει σε τίποτα τον παλιό κακό εαυτό του, κ’ατοικοι της περιοχής κρούουν τον κώδονα του κινδύνου για το μέλλον του.

«Διαπιστώσαμε ότι πληρώσαμε σχεδον δέκα εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση του πάρκου, που αρχίζει σταδιακά να ριμάζει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Αμυράς, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος περιηγήθηκε στο πάρκο με πολιτες που ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμά του, γεωπόνους, υπεύθυνους του έργου, βιοκαλλιεργητές και εθελοντές, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοινού τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις.

«Κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να «κρατήσουμε» το Πεδίο του Άρεως, ωστόσο πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά η ίδια η Περιφέρεια, γιατί το έργο της διατήρησής του είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μανώλης Μπαχλιτζανάκης, πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου «Αθηνά», ο οποίος είναι ένας εκ των πολλών εθελοντών που φροντίζουν καθημερινά για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση του Πάρκου, και οι οποίοι «ποτίζουν ακόμα και με κουβάδες τα φυτά και τα λουλούδια», όπως είπε.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε δύο χρόνια, το πολύ, θα καταντήσει χειρότερο από ότι ήταν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν και στο πάρκο φυτεύτηκαν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης , πολλά από αυτά έχουν αρχίσει ήδη να ξεραίνονται, αφού δεν ποτίζονται επαρκώς αφού έχουν παρουσιαστεί βλάβες και στα συστήματα άρδευσης.

«Δεν τηρείται η μελέτη. Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα συντήρησης της χλωρίδας του πάρκου και όχι εκ περιτροπής ποτίσματα, όπως συμβαίνει τώρα», τόνισε απ την πλευρά του ο Ανδρέας Μπαρμπούτσης, μελετητής πράσινου της ανάπλασης.

Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν γεωτρήσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση του πεδίου του Άρεως, ωστόσο χρησιμοποιείται νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα να αυξάνει σημαντικά το κόστος συντήρησης, αφού απαιτούνται ημερησίως 700 κυβικά μέτρα νερό.

Η κ. Παρασκευοπούλου, αρχιτέκτονας του γραφείου Τομπάζη που ανέλαβε το έργο, επεσήμανε και αυτή από την πλευρά της τις ευθύνες της Περιφέρειας για την συντήρηση του Πάρκου. «Δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται και τα συγκεκριμένα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, εθελοντές, κατήγγειλαν ότι έχουν γίνει σημαντικά λάθη σε σχέση με την ανάπλαση, τα οποία όχι μόνο αύξησαν σημαντικά το κόστος της, αλλά αλλοίωσαν και τον χαρακτήρα του πάρκου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χρησιμοποίηση πολλών τετραγωνικών μέτρων μαρμάρου για την κατασκευή συντριβανιών και διαδρόμων.

«Θα απευθυνθούμε στην Περιφέρεια και θα τους κάνουμε να καταλάβουν ότι το Πεδίο του Άρεως ανήκει στους πολίτες και είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τη δουλειά τους», είπε ο Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε: «Εμείς μένουμε Αθήνα. Το Πεδίο του Άρεως δε θα το αφήσουμε να χαθεί»

Πέρα από την πίεση που πρόκειται να ασκηθεί στην Περιφέρεια για την ανάληψη των ευθυνών της, ανάμεσα στις προτεινόμενες δράσεις για την αναβάθμιση του πάρκου είναι η δημιουργία μπαξέδων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να δίνονται δωρεάν λαχανικά και φρούτα σε άνεργες οικογένειες, καθώς και η δημιουργία βιολογικών αγορών για τους Αθηναίους.

«Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να τρέφεται με βιολογικά προϊόντα», τόνισε ο Πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών Θοδωρής Αρβανίτης.

Ανάμεσα στα αιτήματα των πολιτών είναι η τοποθέτηση, κάδων ανακύκλωσης, η ειδική διαγράμμιση για ποδηλατόδρομους, η παραχώρηση χώρου για χρήση skateboard, καθώς και η δημιουργία σκαμάτων για τα σκυλιά.

Μία εκ των προτάσεων είναι και η ανάθεση της διατήρησης του Πάρκου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και σε άλλες συναρμόδιες αρχές, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, αφού όπως ειπώθηκε από τους πολίτες, η Περιφέρεια από μόνη της φαίνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις της συντήρησης του πάρκου.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Το ασανσέρ του Ερυθρού Σταυρού φρέναρε 20 εκατοστά πριν την πρόσκρουση - «Χτύπησα στην πλάτη, σίγουρα έχω κάταγμα» λέει τραυματίας
Παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα γύρω από την πτώση ασανσέρ του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός που σημειώθηκε χτες (09.01.2025), όπου 4 άνθρωποι...
Ερυθρός Σταυρός: Το ασανσέρ φρέναρε 20 εκατοστά πριν την πρόσκρουσή – «Χτύπησα στην πλάτη, σίγουρα έχω κάταγμα» λέει τραυματίας