η Νορβηγία μετακινεί τη στρατιωτική βάση της προς τα βόρεια, ενώ ο Καναδάς παρακολουθεί με προσοχή! Η περιοχή της Αρκτικής, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται το ένα τέταρτο των ανεκμετάλλευτων υδρογονανθράκων, γίνεται το νέο μήλο της έριδας καθώς οι πάγοι λιώνουν.
Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε ότι το 2012 η Μόσχα θα ζητήσει η επέκταση των ορίων της υφαλοκρηπίδας της στην Αρκτική, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ -την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει.
Η Σύμβαση προβλέπει ότι οι χώρες-μέλη μπορούν να ζητούν επέκταση των επίσημων ορίων της υφαλοκρηπίδας τους εάν υποβάλλουν γεωλογικά δεδομένα που δείχνουν ότι μια περιοχή αποτελεί φυσική επέκταση της ξηράς τους. Ο Ιβανόφ δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες μια ρωσική επιστημονική αποστολή θα αναχωρήσει για την υποθαλάσσια οροσειρά του Λομονόσοφ, η οποία εκτείνεται από τη Γροιλανδία ως τη Σιβηρία.
Η Μόσχα διατείνεται ότι η οροσειρά είναι προέκταση της ρωσικής υφαλοκρηπίδας -Το ίδιο όμως υποστηρίζουν η ο Καναδάς και η Δανία, στην οποία ανήκει το νησί της Γροιλανδίας.
Η διπλωματική ένταση για την Αρκτική άρχισε να κλιμακώνεται σε υπουργική συνάντηση του οκταμελούς Συμβουλίου της Αρκτικής τον περασμένο Μάιο, γράφει την Τετάρτη ο Guardian. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε μια τέτοια συνάντηση η ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Εσωτερικών -οι υπουργοί Χίλαρι Κλίντον και Κεν Σαλαζάρ αντίστοιχα.
Το μήνυμα της Ουάσινγκτον είχε εξάλλου γίνει ξεκάθαρο ένα μήνα νωρίτερα, όταν δύο αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια εστάλησαν για περιπολία 150 μίλια έξω από την Αλάσκα. Στο μεταξύ, η Ρωσία φέρεται να έχει εντείνει τις πυραυλικές δοκιμές στην περιοχή και έχει προαναγγείλει τη σύσταση δύο ειδικών ταξιαρχιών στην Αρκτική.
Η Μόσχα είχε προχωρήσει σε μια εξίσου προκλητική κίνηση το 2007, όταν δύο ρωσικά υποβρύχια ύψωσαν τη ρωσική σημαία στο βυθό του Βόρειου Πόλου -κίνηση που εξόργισε τον Καναδά.
Και η Νορβηγία όμως έχει μετακινήσει όσο μπορεί βορειότερα την κύρια στρατιωτική βάση της στην περιοχή. Ο στρατηγικός σχεδιασμός των χωρών της Αρκτικής δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην επιστήμη:
Από τη μία, η πετρελαϊκή βιομηχανία εκτιμά ότι η περιοχή κρύβει το ένα τρίτο των άγνωστων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και το 15% των άγνωστων αποθεμάτων πετρελαίου.
Από την άλλη, οι κλιματολόγοι προειδοποιούν ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Αρκτική θα μένει χωρίς πάγους το καλοκαίρι και ο Βόρειος Πόλος θα μετατρέπεται σε απέραντη θάλασσα.
Ένα εφιαλτικό σενάριο για το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής, αλλά μια μεγάλη υπόσχεση για τις θαλάσσιες μεταφορές και την ενέργεια.