Τετάρτη, 27 Νοε.
18oC Αθήνα

«Σώστε την Ελλάδα για να σωθεί η Ευρώπη»

ΦΩΤΟ REUTERS

Ακόμη ένα επεισόδιο στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο με φόντο την ελληνική κρίση αποτελεί το άρθρο της ΓΓ του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας, Μαρτίν Ομπρί.

«Θα πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα για να σωθεί η Ευρώπη», είναι ο τίτλος του άρθρου της υποψήφιας για το χρίσμα των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές στην εφημερίδα Liberation.

Η Μαρτίν Ομπρί απορρίπτει κάθε ιδέα εγκατάλειψης της Ελλάδας, κατακρίνει την έως τώρα συμπεριφορά της Ευρώπης, αναπτύσσει τη νέα στρατηγική που θα πρέπει άμεσα να ακολουθηθεί και εκτιμά ότι “ήλθε πλέον η ώρα για την κοινή διακυβέρνηση της ευρωζώνης, με την απόκτηση ενός υπουργού Οικονομίας”.

Κατά την Γαλλίδα πολιτικό, η αντίδραση της Ευρώπης ως προς την ελληνική κρίση ήταν “υπερβολικά αργή, υπερβολικά διστακτική και υπερβολικά βίαιη. Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε εξοντωθεί στα σπάργανα, ενώ σήμερα εξαπλώνεται”. Σήμερα για την Ελλάδα, δεν τίθεται θέμα λιτότητας, ύφεσης, ούτε καν οικονομίας, “είναι θέμα επιβίωσης ενός λαού”, γράφει.

Και ας μη γελιόμαστε, προσθέτει, μια χρεοκοπία της Ελλάδας δεν σημαίνει ότι θα κατευνάσει τις οικονομικές εντάσεις στην Ευρώπη. Αντίθετα μάλιστα, η έλλειψη αλληλεγγύης και διορατικότητας, θα οδηγήσει σίγουρα τους λαούς και άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας και Ιταλίας, να υποστούν μεσοπρόθεσμα την ίδια μοίρα με αυτήν που αποδεχθήκαμε για τους φίλους μας Έλληνες.

Η υποστήριξή μας στην Ελλάδα, δεν αποτελεί μόνο μια απαίτηση αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς. Είναι παράλληλα και υποστήριξη ημών των ιδίων: των δικών μας θέσεων εργασίας, του παραγωγικού και τεχνολογικού ιστού μας, καθώς και των εδαφών μας.

Για την Μαρτίν Ομπρί “η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή”, γι’ αυτό θα πρέπει πλέον να κυριαρχήσει ο πολιτικός λόγος ώστε να επιβληθούν αποτελεσματικές λύσεις.

Θεωρεί ότι για να είναι αποτελεσματική μια στρατηγική εξόδου από την κρίση, θα πρέπει να βασίζεται σε τέσσερις απλές αρχές:

– Την αλληλεγγύη, που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει την κερδοσκοπία γύρω από την Ελλάδα, διασφαλίζοντας μια βιώσιμη αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της με επιτόκια κατώτερα των σημερινών.

– Την υπευθυνότητα, καθώς αποτελεί υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και η μείωση του χρέους.

– Τη δικαιοσύνη στον καταμερισμό των προσπαθειών που επιβάλλονται.

– Την αποτελεσματικότητα, για την οποία απαιτείται ο συνδυασμός της μείωσης των ελλειμμάτων με τη σύγχρονη ενδυνάμωση της ανάπτυξης. Χωρίς ανάπτυξη οι προσπάθειες μηδενίζονται, υπογραμμίζει η Μαρτίν Ομπρί.

Για να περιορισθεί η διάδοση της κρίσης, η σοσιαλίστρια πολιτικός υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίζει την επαναγορά τίτλων δημόσιου χρέους των κρατών που έχουν δεχθεί επιθέσεις, ενώ παράλληλα, η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός σαφούς και ολοκληρωμένου σχεδίου υποστήριξης της Ελλάδας, με μακροπρόθεσμη δέσμευση.

Για την Μαρτίν Ομπρί το σχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει τα εξής συγκεκριμένα στοιχεία:

– Ένα εύρωστο ευρωπαϊκό ταμείο οικονομικής αλληλεγγύης.

– Την έκδοση ευρωομολόγων, ώστε να επιμερισθεί ένα μέρος του δημόσιου χρέους των κρατών της ευρωζώνης.

– Μια αναθεώρηση του καταστατικού της ΕΚΤ.

– Τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών προς όφελος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

– Στον δε νομισματικό τομέα, έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για μια κοινή διακυβέρνηση της ευρωζώνης, που θα βασίζεται στην ενίσχυση του Eurogroup και στη δημιουργία θέσης για έναν υπουργό Οικονομίας της ευρωζώνης, υπογραμμίζει η Μαρτίν Ομπρί.

“Με την αποκατάσταση του πολιτικού λόγου έναντι της αυθαιρεσίας των αγορών”, προσθέτει, “θα ανορθωθεί η Ευρώπη από την παράλυση που την έχει καταλάβει, σε αυτήν την ζωτικής σημασίας στιγμή της ιστορίας μας που διανύουμε”.

Μια ιστορική στιγμή, κατά την οποίαν οι επιθέσεις που δέχονται χώρες- μέλη λόγω του χρέους, είναι στην ουσία επιθέσεις κατά του κοινού νομίσματος και ακόμα πιο σίγουρα κατά της ίδιας της Ευρώπης, των αξιών της και της δύναμής της στην παγκοσμιοποίηση, καταλήγει η Μαρτίν Ομπρί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Γερμανοί άναψαν πράσινο για την ελληνική διάσωση;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε