Ο βόρειος τοίχος του αρχαϊκού κτίσματος Θ’ της νήσου Δεσποτικό ήρθε στην επιφάνεια σε ανασκαφές στη θέση Μάντρα, στο ακατοίκητο νησί νοτιοδυτικά της Αντίπαρου. Στην ανασκαφή, που έγινε από τις 2 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου αποκαλύφθηκε και ο ακέφαλος, άνω κορμός κούρου της αρχαϊκής εποχής, μόλις το τρίτο γλυπτό αυτής της κατηγορίας των κούρων, που αποκαλύπτεται.
Το δεύτερο μισό του κούρου, δηλαδή ο κάτω κορμός, είχε αποκαλυφθεί από το 2005, ενώ ενδέχεται το κεφάλι του να είναι εκείνο, που είχε δει το φως μετά τις ανασκαφές του 2010. Το γλυπτό -που είχε τοποθετηθεί ανάποδα στο έδαφος και ήταν σφηνωμένο με μαρμάρινους λίθους προκειμένου να στηρίζεται με περισσότερη ασφάλεια- φέρει το αριστερό του χέρι λυγισμένο πάνω στο θώρακα, γεγονός που μαρτυρά τη γλυπτική των παριανών εργαστηρίων του 6 π.Χ αιώνα.
Τα θραύσματα, που σώζονται σε άριστη κατάσταση, αντικατοπτρίζουν την απαράμιλλη ποιότητα των γλυπτών των παριανών εργαστηρίων. Δίπλα στα θραύσματα βρέθηκαν τα τρία δάχτυλα του δεξιού ποδιού ενός ακόμα κούρου, στηριγμένα πάνω σε πλίνθινη βάση.
Η φετινή ανασκαφή έφερε στο φως πληθώρα γραπτής αρχαϊκής και γεωμετρικής κεραμικής, που αποδεικνύει τη λειτουργία ιερού ήδη από τα γεωμετρικά χρόνια. Εξάλλου, πέντε μεγάλα κτίρια ήρθαν στην επιφάνεια ύστερα από εργασίες στο γειτονικό νησάκι Τσιμηντήρι, το οποίο κατά την αρχαιότητα ήταν ενωμένο με το Δεσποτικό σχηματίζοντας έναν ισθμό.
Οι ανασκαφές στη θέση Μάντρα της νήσου Δεσποτικό έγιναν με τις ευγενικές χορηγίες των Ιδρυμάτων Ι. Λάτση και Α.Π. Κανελλόπουλου.