Κόσμος

Τζον Λίπσκι: “Η Γερμανία θα άφηνε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει”

Αποκάλυψη της Guardian για απειλές Λίπσκι ότι η Γερμανία θα άφηνε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Όροι και σενάρια για την επόμενη δόση. Οι οικογενειακές δυναστείες που δυσαρέστησαν την Ελλάδα. Αυτά είναι μερικά από τα άρθρα του βρετανικού τύπου.
Ο εκτελών χρέη διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι απείλησε τη Γερμανία ότι θα άφηνε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, στερώντας της την επόμενη δόση του διεθνούς δανείου, αν το Βερολίνο δεν σταματούσε να κωλυσιεργεί και δεν δεσμευόταν ότι θα συμμετείχε στη διάσωση της χώρας.
 
Αυτό αποκαλύπτει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Γκάρντιαν στις Βρυξέλλες επικαλούμενος Ευρωπαίους αξιωματούχους και διπλωμάτες. Ο συντάκτης σχολιάζει ότι η σκληρή στάση του κ. Λίπσκι συνιστά αλλαγή πολιτικής του ΔΝΤ σε σχέση με την πιο ήπια συμπεριφορά του Ντομινίκ Στρος-Καν.
 
Οι πιέσεις-απειλές Λίπσκι προς τους Γερμανούς φέρονται να έγιναν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στο περιθώριο της συνόδου G8 στη Γαλλία, μία εβδομάδα μετά την παραίτηση Στρος-Καν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε από τους Γερμανούς να δεσμευθούν με συγκεκριμένο ποσό για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το Βερολίνο υποχώρησε και δέκα ημέρες αργότερα η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέα διάσωση. Η κα. Μέρκελ φέρεται να ήθελε να ακολουθήσει την πάγια τακτική τη καθυστέρησης και δράσης την τελευταία στιγμή, που σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει ενοχλήσει τους Αμερικανούς.
 
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Αθήνα και την ικανότητα του Γιώργου Παπανδρέου να τηρήσει το δικό του μέρος της συμφωνίας, ενώ ο χρόνος εκπνέει.
 
Σε άλλο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το Βερολίνο αφού υποχώρησε στο μεγάλο ζήτημα επιχείρησε να ορίσει τους όρους της συμφωνίας διαφωνώντας σε διάφορα θέματα με τη Γαλλία, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, με άξονα τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στην ελληνική διάσωση.
 
 
Financial Times: Όροι και σενάρια για την επόμενη δόση
 
Ο ανταποκριτής των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στο Βερολίνο, επικαλούμενος ανώτερο Γερμανό αξιωματούχο, αναφέρει ότι η Γερμανία δε θα συμφωνήσει να πληρώσει άλλα χρήματα προς βοήθεια της Ελλάδας αν η Αθήνα δεν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση των μέτρων που συνοδεύουν το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
 
Όπως δηλώνει ο ανώνυμος Γερμανός αξιωματούχος, «το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι η έγκριση από την Αθήνα των νέων μέτρων είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που του αναλογούν στην επόμενη δόση του δανείου και η Γερμανία συμμερίζεται την άποψη αυτή».
 
Η ανταπόκριση προσθέτει ότι το Βερολίνο εμφανίζεται πιο διαλλακτικό ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες πιστωτές στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
 
Σε άλλο δημοσίευμα από τις Βρυξέλλες, που σχετίζεται με το προηγούμενο, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τονίζουν ότι τρία είναι τα πιθανά σενάρια τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.
 
Πρώτον, ο Παπανδρέου τα καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση και να περάσει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση εξασφαλίζει την πέμπτη δόση, από τη στιγμή που το ΔΝΤ βλέπει ένα σημαντικό όρο να πληρείτε και παράλληλα έχει δηλώσει ότι αρκούν μη-λεπτομερείς διαβεβαιώσεις για μελλοντική κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Αθήνας.
 
Στη δεύτερη περίπτωση ο Παπανδρέου δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Κ.Ο. του για την έγκριση του μεσοπρόθεσμου. Τότε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εναπόκειται στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες να σώσουν την Ελλάδα, ίσως με ένα διμερές μεταβατικό δάνειο που θα δώσει χρόνο στον πρωθυπουργό να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπιμό ή να προσφύγει στις κάλπες. Πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία θα δεχόταν να πληρώσει σε μια τέτοια περίπτωση.
 
Το τρίτο σενάριο είναι αυτό της πλήρους αποτυχίας και κατάρρευσης που θα ακολουθηθεί από την πτώχευση της Ελλάδας. Η επόμενη υποχρέωση της χώρας είναι η αναχρηματοδότηση χρέους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 15 Ιουλίου. Συνήθως οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν ένα περιθώριο 30 ημερών πριν κηρύξουν μια κυβέρνηση σε πτώχευση, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως να μην υπάρξει αυτή η καθυστέρηση. Ο κίνδυνος εξάπλωσης τότε θα είναι τεράστιος, καταλήγει το δημοσίευμα των ΦΤ.
 
Η στήλη LEX των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς εξάλλου γράφει ότι οι προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου αξίζουν σεβασμό, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό δεν έχει σημασία. Η στήλη επιρρίπτει καίριες ευθύνες στην ευρωζώνη διότι αντιμετώπισε ένα πρόβλημα δημοσιονομικής βιωσιμότητας ως πρόβλημα ρευστότητας. Οι αγορές, καταλήγει το άρθρο, θεωρούν τις προσπάθειες αποφυγής της αναδιάρθρωσης μάταιες. «Όσο καθυστερεί η οργάνωση μίας όσο το δυνατόν ομαλής αναδιάρθρωσης, τόσο πιο επώδυνη θα είναι αυτή όταν έρθει».
 
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με τα μάτια των Βρετανων

 
Η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρει ότι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να πείσει τους αντάρτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξουν τα μέτρα λιτότητας παρά τη γενικευμένη λαϊκή οργή. Σημειώνεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός ίσως δυσκολευθεί να πείσει κάποιες εξωπολιτικές προσωπικότητες να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή του, όπως το Λουκά Παπαδήμο.
 
Σε ένα από τα πολλά δημοσιεύματά τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι μπορεί οι Παπανδρέου και Σαμαράς να έχουν εμπλακεί σε μια κόντρα που απειλεί με νέα ύφεση την παγκόσμια οικονομία, αλλά τη δεκαετία του 1970 οι δυο τους ήταν φίλοι και συγκάτοικοι στο πανεπιστήμιο του Άμχερστ στις ΗΠΑ. Σημειώνεται επίσης ότι έχει εξαφανιστεί το αίσθημα πως οι δυο τους θα μπορούσαν να συνεργαστούν για τη σωτηρία της Ελλάδας.
 
Η οικονομική εφημερίδα αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε την κριτική σε βάρος του για το χειρισμό της κρίσης, αλλά δεν εξήγησε την «ντροπιαστική» καθυστέρηση του ανασχηματισμού. Η καθυστέρηση αυτή εκλαμβάνεται από την εφημερίδα ως απόδειξη των κλιμακούμενων εντάσεων στο ΠΑΣΟΚ και της απροθυμίας προσωπικοτήτων να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση που θα είναι βραχύβια.
 
Στο κύριο άρθρο τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς κάνουν λόγο για την «εξατμιζόμενη μεταρρύθμιση της Ελλάδας». Η εφημερίδα περιγράφει μια χαμένη ευκαιρία με μύωπες πολιτικούς, συμφέροντα με αρχαϊκά προνόμια ασύμβατα με τη συμμετοχή στο ευρώ, συνδικάτα μικροπολιτικών συμφερόντων και λαό χωρίς ελπίδα. Όλα αυτά δεν είναι σφάλμα μόνο του κ. Παπανδρέου ο οποίος έχει επιδείξει θάρρος, αλλά είναι πλέον σαφές ότι χάνει τον έλεγχο της κατάστασης.
 
Έπρεπε ο πρωθυπουργός να έχει επιδείξει λιγότερο έλεος στην αντιμετώπιση των εσωκομματικών του αντιπάλων, αντί να χάνει μάταια χρόνο επιχειρώντας το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σχολιάζει η εφημερίδα.
 
Στην ευρωζώνη των 17 η Ελλάδα ανήκει σε μια δική της κατηγορία, την τελευταία. Είναι αμφίβολο αν υπάρχουν τα αποθέματα δύναμης στην Ελλάδα για να αποσοβηθεί η καταστροφή, αλλά οι συνδέσεις με την υπόλοιπη ευρωζώνη καθιστούν την προσπάθεια αναγκαία. Υπάρχει ακόμα ελπίδα, καταλήγει το άρθρο των ΦΤ.
 
Οι οικογενειακές δυναστείες που απογοήτευσαν την ελληνική νεολαία
 
Σε άρθρο συντάκτη του Ιντιπέντεντ σημειώνεται ότι οι δύο μεγάλες δυναστείες στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, οι Παπανδρέου και οι Καραμανλήδες στήνουν εν πολλοίς ψεύτικους πολέμους επιδιώκοντας παρόμοιες πολιτικές. Αυτό εξηγεί τη λαϊκή αποστροφή στην προσφορά κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σχολιάζεται, καθώς η νομιμοποίηση της πολιτικής ελίτ είναι χρεοκοπημένη.
 
Οι εκλογές δε θα πετύχουν την αποφόρτιση της έντασης. Όπως και στην Πορτογαλία οι Έλληνες θα υποστούν την ίδια ανειλικρινή εκστρατεία περιφρόνησης από τους πολιτικούς τους. Μόνο που στην Ελλάδα η τρύπα είναι μεγαλύτερη, καταλήγει το άρθρο.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα