«Φύτρα, κυρίως αγριοκύμινου ή παπαρούνας, σε σαλάτες που καταναλώθηκαν στο βόρειο τομέα της Γερμανίας μπορεί να ευθύνονται για την επιδημία απ το βακτήριο E.coli» – ήδη σκότωσε στην Ευρώπη 22 ανθρώπους (21 στη Γερμανία), ενώ οι ασθενείς ξεπέρασαν τις δύο χιλιάδες –, ανακοίνωσε σήμερα το τοπικό υπουργείο Γεωργίας στο Αμβούργο.
Πάντως, ο υπουργός Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας, Γκερτ Λίντεμαν, τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ότι, «ακόμα το υπουργείο δεν έχει στη διάθεσή του την οριστική απόδειξη» για τον ισχυρισμό του αυτόν. «Συνιστούμε, όμως, στους καταναλωτές, στη βάση ισχυρών ενδείξεων, να μη καταναλώνουν τέτοιους σπόρους», πρόσθεσε ο Λίντεμαν.
Διευκρίνισε ότι «σύντομα θα προκύψουν τα πλήρη αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων», που ο ίδιος έδωσε εντολή να γίνουν, «με σπόρους από ένα αγρόκτημα στο Ιλζεν».
Το αγρόκτημα αυτό εξάγει τους σπόρους αγριοκύμινου και παπαρούνας, για παρασκευή σαλάτας, σε κράτη-μέλη της ΕΕ και την Απω Ανατολή, πρόσθεσε ο τοπικός υπουργός Γεωργίας στο Αμβούργο χωρίς, όμως, να κατονομάσει συγκεκριμένα κράτη.
Ο γερμανός υπουργός Υγείας, Ντάνιελ Μπαρ, από την πλευρά του, προειδοποίησε όλους όσοι βιάζονται να εξάγουν συμπεράσματα για τα φύτρα ως πιθανών φορέων του θανατηφόρου βακτηρίου E.coli: «Εχουμε βέβαια σαφείς ενδείξεις ότι μια επιχείρηση του Ίλζεν (βόρεια Γερμανία) είναι απ’ ό,τι φαίνεται μια πηγή της μόλυνσης, αλλά πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση από τα εργαστηριακά τεστ», δήλωσε χθες το βράδυ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
«Αυτό θα συμβεί πιθανόν την Τρίτη», διευκρίνισε. Ο ίδιος επέμεινε στις συμβουλές προς τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις ντομάτες, τα αγγούρια και τις ωμές πράσινες σαλάτες καθώς επίσης τα φύτρα σπόρων και τα βλαστάρια.
Η Γερμανία θα πρέπει να εκδώσει προσεχώς προειδοποίηση μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος συναγερμού σχετικά με τις υποψίες για τα φύτρα ως πιθανών φορέων του εν λόγω βακτηρίου E.coli, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.