Τετάρτη, 31 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου κινδυνεύει να εξαφανιστεί!

Ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου κινδυνεύει να εξαφανιστεί!

Δείτε τον “κόκκινο κατάλογο” των απειλούμενων πουλιών που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης στη χώρα μας!

Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης ανακοίνωσε τον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων πουλίων, σύμφωνα με τον οποίο ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου, η ώτιδα της Ινδίας βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Το κυνήγι, ο τουρισμός, η απώλεια και ο κατακερματισμός των βιοτόπων έχουν περιορίσει τον πληθυσμό της ώτιδας σε λιγότερες από 250.

Η Ελλάδα αποτελεί ορνιθολογικό παράδεισο με 442 διαφορετικά είδη πουλιών! Παρόλα αυτά, τα περισσότερα είδη αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές, ενώ κάποια κινδυνεύουν με άμεση εξαφάνιση.

-Ο γύπας ασπροπάρης εδώ και 30 χρόνια αντιμετωπίζει σταδιακή μείωση, σε ποσοστό 80% και έχουν απομείνει λιγότερα από 50 ζευγάρια. Σημαντικότερη απειλή του είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα.

-Η νανόχηνα είναι από τα σπανιότερα πουλιά στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά συναντάμε μόνο 45 με 50. Οι τελευταίοι άγριοι πληθυσμοί του φασιανού έχουν περιοριστεί στο Δέλτα του Νέστου.

-Η καμπίσια πέρδικα και το κιρκινέζι βρίσκονται, επίσης, σε καθεστώς κινδύνου, κυρίως λόγω της απώλειας τροφής από την εκμηχάνιση και την εντατικοποίηση της γεωργίας και των φυτοφαρμάκων.

-Κάποια είδη όπως ο αργυροπελεκάνος, ο ροδοπελεκάνος και η λαγγόνα, μετά την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων για την προστασία τους, έχουν αλλάξει κατηγορία κινδύνου.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε