Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους Ιταλούς, κυρίως στο Μιλάνο αλλά και την Νάπολη να δείξουν, με την ψήφο τους, ότι η κυβέρνηση είναι ισχυρή. Μόνο που το μήνυμα που του έστειλαν στο δεύτερο γύρο των εκλογών ήταν ακριβώς το αντίθετο.
Τώρα, καλείται να αποφασίσει αν θέλει να προσπαθήσει να παραμείνει πρωθυπουργός, έστω και αποδυναμωμένος, ή να επιλέξει την λύση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. «Είναι ξεκάθαρο ότι χάσαμε. Κάποιες φορές κερδίζεις, κάποιες χάνεις. Η κυβέρνηση πρέπει όμως να συνεχίσει την πορεία της διότι αν κάποιος αναλύσει προσεκτικά τη σημερινή ψήφο θα δει ότι σε μεγάλο βαθμό δε σχετίζεται με την κυβερνητική δραστηριότητα», ήταν το πρώτο σχόλιό του από τη Ρουμανία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Ο Μπερλουσκόνι προσδιόρισε ως άμεσες προτεραιότητες της κυβερνητικής δράσης την απλούστευση της γραφειοκρατίας, την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και τη στήριξη του ιταλικού νότου. «Δεν εξεπλάγην από το αποτέλεσμα των εκλογών» είπε και δήλωσε… βέβαιος ότι ιδίως στη Νάπολη οι πολίτες θα «μετανιώσουν πικρά, πολύ σύντομα για την επιλογή τους».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που θεωρούνται πλέον οριστικά, η ιταλική κεντροαριστερά εξασφαλίζει άνετη νίκη στο Μιλάνο, στη Νάπολη, στην Τεργέστη και στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας.
Στο Μιλάνο, ο κεντροαριστερός Τζουλιάνο Πιζαπία συγκεντρώνει το 55,1% των ψήφων, έναντι του 44,9% της κεντροδεξιάς απερχόμενης δημάρχου Λετίτσια Μοράτι.
Στην Νάπολη ο προοδευτικός πρώην εισαγγελέας Λουίτζι Ντε Ματζίστρις καταφέρνει να πετύχει αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται “ιστορικό”: συγκεντρώνει 65,2% των ψήφων, ενώ ο κεντροδεξιός Τζάνι Λετιέρι, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 34,8%.
«Η Νάπολη απελευθερώθηκε. Τώρα είναι η ώρα της γιορτής, έξω από το δημοτικό μέγαρο. Από αύριο θα ξεκινήσουμε την δουλειά», δήλωσε ο Ντε Ματζίστρις.
Στην Τεργέστη, η κεντροαριστερά καταφέρνει επίσης να υπερισχύσει με ποσοστό 57,5%, όπως και στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, με 59,3%.
Σχολιάζοντας το σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος, ο Ίταλο Μποκίνο, μέλος του κεντρώου Πόλου του Έθνους, υπογράμμισε ότι «ήταν μια ψήφος κατά του Μπερλουσκόνι, ο οποίος τιμωρήθηκε, διότι, τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, προσπάθησε να προσεταιρισθεί βουλευτές, για να συνεχίσει να κυβερνά. Έπρεπε, αντιθέτως, να πάει σε πρόωρες εκλογές».
Αναλυτές περιμένουν να διαπιστώσουν τώρα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αποτελέσματος στην διακυβέρνηση της χώρας.
Η κεντροαριστερά, στο μεταξύ, ξεκινά τώρα την επεξεργασία νέου προγράμματος, με την δημιουργία των ευρύτερων δυνατών συμμαχιών, για να πείσει τους Ιταλούς, ότι μετά από δεκαεπτά χρόνια μπερλουσκονισμού, διαθέτει συνολική, εναλλακτική πρόταση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν ο Μπερλουσκόνι είπε τον… πόνο του στον Ομπάμα
«Ο Μπερλουσκόνι πλήρωνε προστασία στη Κόζα Νόστρα»