τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο και εγχώριο νόμισμα της Ελλάδας, ενώ διατήρησε σε ΄B΄ τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση.
Παράλληλα, η Fitch ανακοίνωσε ότι έχει θέσει και τις τρεις αξιολογήσεις σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΑΑΑ στο Country Ceilling η οποία όμως ισχύει για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Η νέα υποβάθμιση έρχεται την ώρα που η Ελλάδα δέχεται κλυδωνισμούς στην εφαρμογή του προγράμματος, καθώς πλέον υπάρχει ο φόβος για μη εφαρμογή του προγράμματος, ενώ όπως αναφέρεται εντοπίζεται και πολιτικός κίνδυνος, αφού πλέον η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει περισσότερα μέτρα.
Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και ο κίνδυνος εμπλοκής της χρηματοδότησης από την τρόικα είναι ένας από τους λόγος της υποβάθμισης που επικαλείται η Fitch, ενώ στην έκθεσή της αναφέρει ότι περιμένει από την Ελλάδα περισσότερες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά θεωρεί πως είναι πιστή στις υποχρεώσεις της.
Η νέα αξιολόγηση Β+ δηλώνει την πεποίθηση της Fitch ότι η Ελλάδα θα δεχτείκ εκ νέου βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, αλλά συγχρόνως θεωρούν ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα υποβληθούν σε κανενός είδος αναδιάρθρωσης.
Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών
Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Fitch έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό πρόγραμμα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και επηρεάζεται από την έντονη φημολογία η οποία κατακλύζει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Παραβλέπει δε τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Οι συγκεκριμένες πολιτικές για να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος.
Διαβάστε επίσης:
Standard&Poor’s και Fitch : Δεν είναι μονόδρομος η αναδιάρθρωση
Fitch: O μηχανισμός στήριξης οδηγεί στη χρεοκοπία – Απειλεί με υποβάθμιση την Ελλάδα