Πώς θα σας φαινόταν να κάνετε πετάλι την ώρα που δουλεύετε; Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι στατικά μίνι ποδήλατα μπορούν να εγκατασταθούν στα γραφεία για να βελτιώσουν την υγεία των εργαζομένων. Σε άρθρο τους στο «Βritish Journal of Sports Μedicine» οι ερευνητές εξηγούν ότι η ιδέα τους είναι μια φθηνή και πρακτική λύση για το πρόβλημα της καθιστικής ζωής και της έλλειψης άσκησης, που συνδέονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας, καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Καρολίνας κατασκεύασαν τα μίνι ποδήλατα με σκοπό να ασκείται ο εργαζόμενος την ώρα που κάθεται στο γραφείο. Γράφουν ότι το όφελος θα είναι διπλό: δεν θα βελτιωθεί μόνο η σωματική και η ψυχική υγεία των υπαλλήλων, αλλά και οι εργοδότες θα δουν τις απουσίες να μειώνονται και την παραγωγικότητα να αυξάνεται.
Στη διάρκεια μιας μικρής πρώτης έρευνας στην οποία συμμετείχαν 18 εργαζόμενοι, οι επιστήμονες είδαν στην πράξη τη λειτουργία των ποδηλάτων στους χώρους εργασίας. Κατά μέσον όρο, ο κάθε εργαζόμενος χρησιμοποίησε το μηχάνημα τις 12 από τις 20 ημέρες της έρευνας και έκανε πετάλι από 23 λεπτά την κάθε φορά.
Σε ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν, οι εργαζόμενοι είπαν ότι θα χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο συστηματικά αν τους το παρείχε ο εργοδότης. Οι επιστήμονες σημειώνουν στο άρθρο τους ότι η καθημερινή άσκηση στο γυμναστήριο ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής, αν ένας άνθρωπος περνάει την υπόλοιπη ημέρα του στον καναπέ ή στην καρέκλα.
Αν και αρκετές μελέτες ως τώρα έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και στην παχυσαρκία, στον διαβήτη, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στην ανθυγιεινή διατροφή, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους, ελάχιστες έρευνες έχουν εξετάσει άμεσα τη σχέση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και στον κίνδυνο θανάτου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερος ελεύθερος χρόνος δαπανάται με καθιστικό τρόπο τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά στις γυναίκες. Οσες κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα, ήταν 37% πιθανότερο να πεθάνουν στη διάρκεια της 13ετούς περιόδου της μελέτης, σε σχέση με όσες κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες ημερησίως.
ΠΗΓΗ: “ΤΟ ΒΗΜΑ”