Σύμφωνα με το Bloomberg, η μελέτη του ΔΝΤ δημοσιεύτηκε χθες την ίδια ώρα που Πορτογαλία και Ελλάδα υποβαθμίζονταν από την Standard & Poor’s.
”Η κρίση χρέους της Ευρώπης έχει υπάρξει το θέατρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, διεύρυνσης των spreads ομολόγων και CDS και πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές” υ ποστηρίζουν στη μελέτη τους οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
Μάλιστα υποστηρίζουν τις αλυσιδωτές επιπτώσεις με το επιχείρημα : ”Το ενδιαφέρον είναι πως οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλη την ευρωζώνη βρίσκονται υπό πίεση παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούν λίγες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία”.
Το ΔΝΤ εξετάζει 71 ανακοινώσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης των οίκων από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 και οι χώρες που μελετήθηκαν ήταν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Ισπανία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, οι ανακοινώσεις της S&P έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, σε σχέση με αυτές των Moody’s και Fitch, ενώ τις λιγότερες επιπτώσεις έχουν οι ανακοινώσεις της Fitch.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει επίσης : ”από τη στιγμή που οι επιπτώσεις γίνονται εμφανείς και πέρα των αγορών ομολόγων, οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν πιθανή αστάθεια στον τραπεζικό, ασφαλιστικό και μη-χρηματοοικονομικό τομέα με το να προετοιμάσουν σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει και απρόβλεπτες καταστάσεις”.