Πέμπτη, 28 Νοε.
18oC Αθήνα

Γιατί ”απογειώθηκαν” πάλι τα spreads – Κατηγορίες για ευρωπαική καθυστέρηση

Γιατί ”απογειώθηκαν” πάλι τα spreads – Κατηγορίες για ευρωπαική καθυστέρηση
Σύμφωνα με τους Financial Times η αιτία του κακού βρίσκεται στην επίσημη ανακοίνωση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ξεκινήσει, αργά, στα μέσα του 2013 ενώ μπαίνουν ξεκάθαρα σττην ευρωπαική ατζέντα οι ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ ευρωπαικών κρατών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.
Συναγερμός έχει σημάνει εκ νέου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λόγω της νέας αλματώδους αύξησης των επιτοκίων δανεισμού τα οποία μόνο ”κουρεμένα” δεν εμφανίζονται μετά τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
 
Στις 946,10 μονάδες βάσης διαπραγματεύονται τα spreads για το 10ετές ελληνικό ομόλογο ενώ ταυτόχρονα έχουν εκτιναχθεί οι αποδόσεις των ιρλανδικών και των πορτογαλικών ομολόγων λόγω εντεινόμενων ανησυχιών περί κρατικής χρεοκοπίας και πλέον με αγωνία όλοι περιμένουν την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής
 
Σύμφωνα με απόψεις ειδικών σε δημοσίευμα στους Financial Times :” Πλέον είναι γραμμένο στο χαρτί από την ΕΕ ότι η κρατική χρεοκοπία περιλαμβάνεται στην ατζέντα. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να πληρώσουν στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας”.
 
Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις επενδυτών που ξεκαθαρίζουν ότι το 2013 είναι πολύ μακριά και πως δεν πρόκειται να αγοράσουν κρατικούς τίτλους της ευρωπαικής περιφέρειας, γιατί βάση των προτάσεων, οι ιδιώτες επενδυτές θα είναι οι τελευταίοι που θα πληρωθούν σε περίπτωση κρατικής χρεοκοπίας.
 
Όπως δημοσιεύεται υπάρχει μεγάλη απογοήτευση επειδή οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όχι μόνο καθυστέρησαν, αλλά δεν προχώρησαν αρκετά ώστε να δώσουν στους μηχανισμούς στήριξης αρκετή ισχύ ώστε να παρεμβαίνουν και στην δευτερογενή αγορά, παίρνοντας αυτή την ευθύνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
Χαρακτηριστικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, που σύμφωνα με την Wall Street Journal ισχυρίστηκε :”Πιστεύω ότι είμαστε περίπου στα μισά των συνολικών μεταρρυθμίσεων που κατέστησαν αναγκαίες από την κρίση”.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε