Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Το σχόλιο του Γ. Λοβέρδου για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας

Το σχόλιο του Γ. Λοβέρδου για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας

Για μια ακόμα φορά το ερώτημα επανέρχεται σκληρό κι αμείλικτο. Μπορεί η Ελλάδα, και μαζί της η ευρωζώνη, να αποφύγει την χρεοκοπία;

Κι οι απαντήσεις, που δίνονται από τους κυβερνώντες μόνον πειστικές δεν είναι. Και τούτο διότι είναι προφανές ότι το τρομακτικό δημόσιο χρέος, που απαιτεί ετησίως τεράστια ποσά, που η Ελλάδα δεν διαθέτει, για να εξυπηρετηθεί, δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Βεβαίως στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε και πάλι κατηγορηματικά ότι με τα μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση του δεν θα κινδυνεύσει η Ελλάδα με χρεοκοπία.

Ο κ. Παπανδρέου ήταν υποχρεωμένος να δώσει αυτή τη διαβεβαίωση. Αλλά προφανώς δεν είναι καθόλου μα καθόλου πειστική. Μην ξεχνάμε ότι η λύση, που δίνεται ούτε διαρκής ούτε ριζική είναι, όπως κι η νέα κρίση στην Πορτογαλία καταδεικνύει. H διάχυση της κρίσης του υψηλού χρέους, που ταλανίζει την ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες παίρνει πλέον μεγάλες διαστάσεις, που όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι απαιτεί μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις, που από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ενωση υπό την παρούσα μορφή της δεν διαθέτει.

Γι’ αυτό κι η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος της. Τα μηνύματα είναι πολλά και σημαντικά. Η εταιρία Pimko, ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να επενδύει σε ομόλογα χωρών, που συγκλονίζονται από τις επιπτώσεις του μεγάλου δημοσίου χρέους, που έχουν συσσωρεύσει, κι αυτό αφορά πρωτίστως την Ελλάδα βεβαίως, την Ιρλανδία, που κι αυτή έχει προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, και την Πορτογαλία αλλά και την Ισπανία και την Ιταλία, τις οποίες ήδη φαίνεται ότι ταλαιπωρεί το εύρος του τεράστιου δανεισμού τους. Μάλιστα ο επικεφαλής της εταιρίας αυτής σε δηλώσεις του προβλέπει ότι η Ελλάδα αργά η γρήγορα θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, με αποτέλεσμα να φθάσει ο ελληνικός λαός κοντά στην εξέγερση εναντίον των κυβερνώντων, ενώ επίσης διετύπωσε την άποψη ότι για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα πρέπει να διαγραφούν ως οφειλές ομόλογα ύψους τουλάχιστον 300 δις ευρώ συνολικά, κάτι, που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις συνολικά στο κόστος του χρήματος αλλά και στη βιωσιμότητα του διεθνούς, και δη του ευρωπαϊκού, τραπεζικού συστήματος. Και δεν είναι ο μόνος.

Αρκετοί αναλυτές συμφωνούν ότι η κατάσταση είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει αισιοδοξία και ενδεχομένως ακόμα και μέσα στο 2011 κάποια χώρα της ευρωζώνης, με πιθανότερη την Ελλάδα, θα υποχρεωθεί να κάνει αναδιάρθρωση του χρέους της. Αλλωστε η επιμονή, που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προσφάτως διόρισε ειδική επιτροπή για το ζήτημα αυτό με επικεφαλής την πρώην υπουργό και βουλευτή Βάσω Παπανδρέου, είναι ενδεικτική για το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου.
 
Ο πρωθυπουργός εκτιμά, ομού μετά του προέδρου του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συνεχισθεί η ομαλή λειτουργία της ευρωζώνης κι η αναπτυξιακή διαδικασία στις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Η αγωνία του όμως προφανώς έχει να κάνει κυρίως με την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία χωρίς αμφιβολία βρίσκεται σε μια δίνη από την οποίαν δεν μπορεί να ξεφύγει παρά τα περιοριστικά μέτρα, που υποχρεώνεται να λάβει η κυβέρνηση υπό την πίεση των δανειστών μας. Κι είναι προφανές ότι όσο η Γερμανία αρνείται μια συνολική κι αποφασιστική λύση στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αυτή θα συνεχίζεται εις βάρος των αδύναμων κρατών, όπως είναι η Ελλάδα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε