Τετάρτη, 24 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Goji Berry…άλλο φρούτο

Goji Berry…άλλο φρούτο

Αφού ξεπεράσαμε την περίοδο του ανανά και του μηλόξιδου, κάτι καινούριο έρχεται να ταράξει τα νερά….το Goji berry ή wolfberry ή όπως είναι η επιστημονική του ονομασία Lycium barbarum.

Το coji berry είναι ένα είδος μούρου, έχει χρώμα πορτοκαλί – κόκκινο, σχήμα ελλειψοειδές και μήκος 1-2 εκατοστά. Αυτά τα μούρα χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική εδώ και 1900 χρόνια.

Πρόσφατα, η Αμερικάνικη επιστημονική κοινότητα άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για αυτά τα μούρα καθ’ ότι παρουσιάζουν κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Ωστόσο, πριν προχωρήσω οφείλω να ξεκαθαρίσω πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών, η κατανάλωσή τους δεν φαίνεται να ενισχύει την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, αυτά τα μούρα φαίνεται να έχουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και αυτά τα μούρα εξαιτίας του περιεχομένου τους σε μικροθρεπτικά συστατικά, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Δηλαδή, παρέχουν ένα είδος προστασίας έναντι της δράσης των ελεύθερων ριζών.

Εκείνο, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι η επίδραση του στην γλυκαιμία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μούρα αυτά φαίνεται να βελτιώνουν την γλυκαιμική απόκριση του οργανισμού μας, δηλαδή συμβάλλουν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη. Αυτή η δράση είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικότερα εάν σκεφτεί κανείς τον αριθμό των ατόμων του περιβάλλοντός του που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι πως σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, σε επίπεδο εργαστηρίου, τα μούρα αυτά παρουσιάζουν και μία ήπια αντικαρκινική δράση (μελετήθηκε ο καρκίνος του προστάτη).

Επιπλέον, τα μούρα αυτά παρουσιάζουν αντιγηραντική δράση και βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας!
Επίσημη σύσταση, όσον αφορά την κατανάλωσή τους δεν υπάρχει, ωστόσο εάν τα επιλέξετε να είστε φειδωλοί αφού έχει αναφερθεί αλληλεπίδραση με ορισμένα φάρμακα.

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε