Τρίτη, 10 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Ένα σκουλήκι made in Israel, διέλυσε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Λέγεται STUXNET και είναι σκουλήκι. Με αυτό μόλυναν τον κεντρικό server, αλλά και όλους τους υπολογιστές που ήταν online. Είναι ένα από τα ισχυρότερα και μέχρι στιγμής ανίκητα όπλα του κυβερνοχώρου.

Όλα ξεκίνησαν στην έρημο Νεγκέβ στο Ισραήλ στις μυστικές εγκαταστάσεις Νιμόνα. Εκεί τα τελευταία δύο χρόνια Αμερικάνοι και Ισραηλινοί αποκρυπτογραφούσαν, μελετούσαν και μάθαιναν νυχθημερόν το σύστημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιραν. Παράλληλα μια άλλοι ομάδα ειδικών ετοίμαζε τον χειρότερο εφιάλτη για τα κομπιούτερ. Το σκουλήκι stuxnet. Οι διαταγές που είχαν ήταν σαφέστατες: Με κάθε τρόπο, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έπρεπε να τσακιστεί.

«Είχαμε φτιάξει συσκευές φυγοκέντρισης, εξομοιωτές των μηχανημάτων που έχουν οι Ιρανοί και πάνω σε αυτές κάναμε τα πειράματα μας.»
Όμως για να πετύχει το σχέδιο έπρεπε να μπει ακόμη ένα μικρό λιθαράκι. Ένας μικρός ουσιαστικός παράγοντας που θα ανέτρεπε το σκηνικό.

Αυτή τη φορά το σκηνικό μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Αίνταχο, σε μια υπερσύγχρονη βάση κυβερνοπολέμου. Εκεί αμερικάνοι ειδικοί, σε συνεργασία με την εταιρία Siemens, έκαναν φύλο και φτερό όλα τα κομπιούτερ και τους servers της Siemens, για να εντοπίσουν τα τρωτά τους σημεία. Η γερμανική εταιρία προμηθεύει αποκλειστικά το Ιράν με κομπιούτερ και τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε