Κόσμος

Οι “μαθουσάλες” αρχηγοί κρατών και γιατί οι λαοί εύχονται να… ζήσουν και φέτος!

Υπάρχει ηγέτης που το 2011 κλείνει 60 χρόνια στην εξουσία ... και δεν είναι ο Φιντέλ Κάστρο που παρά την ασθένειά του παραμένει ο “πατερούλης” της Κούβας από τη δεκαετία του '60.

Ο… ρέκορντμαν είναι ο κύριος με το όνομα-γλωσσοδέτης για τους Έλληνες Bhumibol Adulyadej. Είναι ο 83χρονος, πλέον, βασιλιάς της Ταϊλάνδης που φόρεσε το στέμμα το 1946.

Ο βασιλιάς είναι όμως άρρωστος. Κάποιοι λένε ότι δεν έχει και πολύ καιρό μπροστά του. Όλοι όμως στην Ταϊλάνδη συμφωνούν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανέβει στο θρόνο ο γιος του.

Ο “απίθανος” Maha Vajiralongkorn (ο διάδοχος) εκτός του ότι έχει κάνει τη ζωή λάστιχο σε πολλούς από τους υπηκόους του είναι τόσο εκκεντρικός που ολόκληρη η χώρα ακούει το όνομά του και ανατριχιάζει, ειδικά όταν αναλογίζεται ότι θα την κυβερνήσει ο άνθρωπος που έχει χρίσει αξιωματικό του στρατού το σκύλο του fu-fu (ένα κανίς) το οποίο παίρνει μάλιστα … μέρος και σε επίσημες δεξιώσεις.

Ούτε για τους άλλους τρεις η υπόθεση διαδοχή θα είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί ο Φιντέλ Κάστρο να έχει ήδη παραδώσει την εξουσία στο αδελφό του Ραούλ, κανείς όμως δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην Κούβα μετά το θάνατο του αδιαμφισβήτητου ηγέτη. Ο Ραούλ εξακολουθεί να κρατάει σφικτά τα ηνία του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών (επί δεκαετίες το κάνει), όμως όλοι φοβούνται τον ξένο καπιταλιστικό δάκτυλο…

Εκεί που η διαδοχή αποτελεί πραγματική σπαζοκεφαλιά είναι η Σαουδική Αραβία. Δεν είναι μονάχα το γεγονός ότι οι βασιλείς έχουν κάμποσες γυναίκες τον αριθμό των οποίων πρέπει να τον πολλαπλασιάσει κανείς επί τα τέκνα για να υπολογίσει τον αριθμό των διαδόχων, αλλά και το κληρονομικό δικαίωμα που έχουν και τα παρακλάδια της οικογένειας.

Θέλετε παράδειγμα;

Ο Abdullah bin Abdul Aziz, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, είναι ήδη 86 χρόνων όρισε τον ετεροθαλή αδελφό του πρίγκιπα Sultan bin Abdulaziz ως διάδοχό του.

Το πρόβλημα είναι πως ο διάδοχος είναι ήδη 80 ετών και πάσχει από καρκίνο… τα παιδιά και τα ανίψια ήδη έχουν αρχίσει να μάχονται για τη … διαδοχή του διαδόχου

Η επόμενη διαδοχή δεν έχει να κάνει με Βασιλεία αλλά με Δημοκρατία (εντός ή εκτός εισαγωγικών).

Στην Αίγυπτο ο Hosni Mubarak αισίως κλείνει τα 81 του χρόνια και μαζί τα 30 χρόνια στην εξουσία. Παρά το γεγονός ότι και αλλού στον πλανήτη σε δημοκρατικά καθεστότα (στην Ελλάδα ας πούμε) δεν είναι περίεργο ο γιος να διαδεχθεί το μπαμπά στην εξουσία, ο Hosni Mubarak είναι λίγο παραπάνω πιεστικός ώστε να πείσει τους Αιγύπτιους να τον διαδεχτεί ο γιος του Gamal.

Δεν ξέρουμε αν έχει χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Ελλάδας ή ακόμη και των ΗΠΑ όπου μετά τον πατέρα George Bush ανέλαβε και ο Junior…

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Άμεσα μέτρα από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Συρίας» ζήτησε ο Ερντογάν από την Τζόρτζια Μελόνι
Ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία στην Τζόρτζια Μελόνι, να διευρυνθεί η συνεργασία Άγκυρας και Ρώμης σε πολλούς τομείς, ιδίως στην αμυντική βιομηχανία και την ενέργεια
«Άμεσα μέτρα από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Συρίας» ζήτησε ο Ερντογάν από την Τζόρτζια Μελόνι