Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Εκλογικός νόμος: Τι αλλάζει – Τα σενάρια για τις έδρες των κομμάτων

Εκλογικός νόμος: Τι αλλάζει – Τα σενάρια για τις έδρες των κομμάτων

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να φέρει ο νέος εκλογικός νόμος, τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει μέσα στο 2016. Από τα βασικότερα στοιχεία θα είναι οι αλλαγές στο μπόνους των 50 εδρών (να γίνουν 20) που παίρνει το πρώτο κόμμα, η μείωση των βουλευτών ίσως σε 200 και το “σπάσιμο” των μεγάλων περιφερειών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν την κίνηση της κυβέρνησης αναμενόμενη και δεν παρέλειψαν να τη συνδέσουν με την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό που έφεραν οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία και η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αποτυπώνεται και από τις περισσότερες δημοσκοπήσεις που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας, όπως αυτή που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής.

Ανάμεσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το μπόνους των 50 εδρών, να “σπάσουν” οι μεγάλες περιφέρειες, να πάει στο 2% το όριο για είσοδο στη Βουλή και να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται. Το Μαξίμου εκτιμά ότι οι προτάσεις αυτές μπορεί να λειτουργήσουν ως… δέλεαρ για τα μικρά κόμματα, τα οποία ενδεχομένως να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την ελπίδα πως αν λάβει 200 ψήφους, θα ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Το βασικότερο ενδεχόμενο που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση για το μπόνους, προβλέπει τη μείωσή του από 50 σε 20 βουλευτές για το πρώτο κόμμα. Να πριμοδοτείται μεν το πρώτο κόμμα, αλλά με λιγότερους βουλευτές. Ανάμεσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η μείωση του ποσοστού (3%) για είσοδο στη Βουλή, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι πως θα μειωθεί στο 2%.

Τα σενάρια

Η εταιρία δημοσκοπήσεων Marc για λογαριασμό της Ημερησίας, εξέτασε επτά διαφορετικά σενάρια, με βάση τα τελευταία αποτελέσματα εκλογών του Σεπτέμβρη και με παραμέτρους, το μπόνους του πρώτου, το πλαφόν εισόδου στη Βουλή και τη μείωση του αριθμού βουλευτών.

Όπως φαίνεται, η μείωση του μπόνους ευνοεί ιδιαιτέρως το δεύτερο κόμμα. Το πιο ευνοϊκό σενάριο για τον δεύτερο, από αυτά που εξετάστηκαν, είναι εκείνο που προβλέπει μπόνους 20 και διατήρηση του 3%, καθώς και των 300 βουλευτών, καθώς θα είχε κερδίσει 84 έδρες, έναντι 75 που πήρε το φθινόπωρο.

Αντίστοιχα ευνοϊκό και το ενδεχόμενο μπόνους 20 εδρών και πλαφόν εισόδου 2%, καθώς ο δεύτερος θα έπαιρνε 82 έδρες. Στον αντίποδα η διατήρηση του πριμ των 50 εδρών με μείωση των βουλευτών σε 200 και με πλαφόν είτε 2%, είτε 3% θα έδινε στον πρώτο ακόμη και αυτοδυναμία!

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το σενάριο της απλής αναλογικής, χωρίς κανένα μπόνους και κανένα όριο εισόδου στη Βουλή. Τα κόμματα που θα είχαν εισέλθει στο Κοινοβούλιο θα έφταναν τα 14, οι δε δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης θα ήταν μηδαμινές, αφού θα απαιτείτο συνεργασία πλήθους εταίρων με παντελώς διαφορετικές ιδεολογίες και πολιτικές!

Πηγή: Ημερησία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε