Παρασκευή, 19 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Άρχισαν τα όργανα για το ασφαλιστικό! Η πρώτη εμπλοκή από τους Θεσμούς – Περιμένει στη γωνία ο Σόιμπλε τον Τσακαλώτο

Άρχισαν τα όργανα για το ασφαλιστικό! Η πρώτη εμπλοκή από τους Θεσμούς – Περιμένει στη γωνία ο Σόιμπλε τον Τσακαλώτο

– Το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να μην δεχθεί σε καμία περίπτωση την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
– Αντιρρήσεις υπάρχουν ήδη από τους Θεσμούς για τα ποσοστά αναπλήρωσης
– Ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε ήδη την Πολιτική Γραμματεία για την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό
– Στην Πολιτική Γραμματεία δεν υπήρξαν γκρίνιες και αντιρρήσεις, αλλά πολλές απορίες και επιφυλάξεις
– Το Μαξίμου δηλώνει αισιόδοξο πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα

Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι ιδιαίτερα σκληρή κυρίως για τους νέους συνταξιούχους και ήδη έχει σταλεί στους Θεσμούς, οι οποίοι θα αποφανθούν εάν συμφωνούν ή όχι. Θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο πως οι θεσμοί δεν πρόκειται να χειροκροτήσουν την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά θα ζητήσουν αλλαγές, καθώς δεν συμφωνούν με διάφορες προβλέψεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με τους Θεσμούς να έχουν δηλώσει ήδη πως δεν συμφωνούν, ενώ πρόβλημα φαίνεται πως θα υπάρξει και στα ποσοστά της αναπλήρωσης. Μάλιστα, τόσο το ΔΝΤ οσο και ο ευρωπαϊκός κλάδος των θεσμών δεν πρόκειται με τίποτα να δεχθούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως δεν είναι τα “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση. Είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος αναμένεται να εμπλακεί ιδιαίτερα ενεργά σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης και για αυτό το λόγο σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο από το Ε, Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να μεταβεί στο Βερολίνο.

Εκεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να συναντηθεί με τον Β. Σόιμπλε και εκεί θα κριθούν πολλά για το ασφαλιστικό και την αξιολόγηση.

Πάντως, η πρόταση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό φαίνεται πως προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από το Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Βέβαια στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία πέρασε τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο κ. Κατρούγκαλος υπάρξαν επιφυλάξεις και πολλές απορίες από τα μέλη για την ελληνική πρόταση στο ασφαλιστικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν ρήξεις ή σφοδρές αντιδράσεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ενώ ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μία βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση. Μάλιστα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε πως και για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση θα αρχίσει μία εκστρατεία ενημέρωσης στην Ευρώπη προκειμένου να οικοδομηθούν ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε