Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Τα “έσπασαν” όλα για το ΕΣΡ – Καταψήφισαν την πρόταση Βούτση – Όλες οι παρασκηνιακές ενέργειες που οδήγησαν σε ναυάγιο

Τα “έσπασαν” όλα για το ΕΣΡ – Καταψήφισαν την πρόταση Βούτση – Όλες οι παρασκηνιακές ενέργειες που οδήγησαν σε ναυάγιο

– Έκπληξη από το ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισε την τροπολογία για αύξηση των μελών του ΕΣΡ
– Η κυβέρνηση με ρύθμιση θέλει η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών να προχωρήσει εκτός ΕΣΡ
– Βουλευτές – νομικοί – της αντιπολίτευσης θεωρούν πως η κίνηση της κυβέρνησης θα κοπεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας
– Ο Ν. Παππάς θέλει λίγες άδειες για να μαζέψει περισσότερα χρήματα το Δημόσιο – Αντίθετα “είναι σαν να πουλάς πάγο στους Εσκιμώους” 

Η τροπολογία της κυβέρνησης για αύξηση των μελών του ΕΣΡ από 7 σε 9 μπορεί να πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής, με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά η πρόταση του προέδρου της Βουλής αναφορικά με τη σύνθεση του συμβουλίου καταψηφίσθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων!

Η κυβέρνηση, τώρα, προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών να προχωρήσει… εκτός ΕΣΡ! Και μάλιστα πριν την πρώτη αξιολόγηση των Θεσμών, καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ασκούνται πιέσεις προς την Ελλάδα να υλοποιήσει τη δέσμευσή της.
Η κυβερνητική πίεση στην αντιπολίτευση να ενδώσει στον τρόπο με τον οποίο ήθελε να προχωρήσει η αδειοδότηση των καναλιών, ασκήθηκε σε όλα τα επίπεδα και χρόνους. Αρχικά, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς πριν από την ψηφοφορία της τροπολογίας από την Ολομέλεια, καταλόγισε στη ΝΔ ότι «κωλυσιεργεί στη συγκρότηση του ΕΣΡ …» και επειδή «προφασίζεται υποτιθέμενες υπερεξουσίες της κυβέρνησης σε σχέση με το διαγωνισμό κάλεσε σήμερα να αποδείξει ότι δεν παίζει το παιχνίδι συγκεκριμένων συμφερόντων» και εκείνος «εκ μέρους της κυβέρνησης δήλωσε πως «εάν η ΝΔ συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Βουλή θα αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών».

Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, «παρόλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας, εάν η ΝΔ δεν συναινέσει είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς».
Μια πρόταση, περί απόφασης της Βουλής και όχι του ιδίου (που έχει μιλήσει για 4 πανελλήνιες άδειες τηλεοπτικών σταθμών ) όχι μόνο των νομικών προβλημάτων που έχει καθώς η συνταγματική επιταγή θέλει την «δουλειά» αυτή να την κάνει το ΕΣΡ και όχι η Βουλή, ουσιαστικά, υποκρύπτει και έναν «εμπαιγμό» καθώς η όποια απόφαση της Κυβέρνησης θα ψηφιστεί από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης και έτσι το μόνο που θα έχουμε θα είναι και ένα τυπικό εξαγνισμό της!

Εμείς «εμμένουμε στην αλλαγή του νόμου και κατά συνέπεια στη διατήρηση των αυξημένων αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ που έχει από το Σύνταγμα για την αδειοδότηση » ήταν η απάντηση της ΝΔ «δείχνοντας» ότι η κυβερνητική πρόταση αποτελούσε απλά έναν ακόμα επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κοινής γνώμης .

Υπερψήφιση της τροπολογίας στην Ολομέλεια

Η τροπολογία αύξησης μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΡ από 7 σε 9, τελικά ψηφίσθηκε στην Ολομέλεια από ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ). Αντίθετα, την καταψήφισαν ως προϊόν «παζαριού» και «συναλλαγής» οι βουλευτές της ΝΔ, Ποταμιού και Ένωσης Κεντρώων (παρ’ όλο που προχθές είχαν ταχθεί θετικά), ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή ψήφισαν «παρών». Τελικά, υπερψηφίστηκε με 165 θετικές ψήφους, 86 αρνητικές και 19 «παρών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Παράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πάντως έσπευσε να ενημερώσει τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως «η αύξηση αυτή των μελών του δ.σ. είναι ένα «τυπικό» θέμα και το ψηφίζουμε αλλά αυτό δεν προδικάζει την θέση του κόμματός μας στην Διάσκεψη των Προέδρων» κάτι που έγινε με τους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίζουν την πρόταση προσώπων του Προέδρου της Βουλής.

Θύμισε… Ζωή ο Βούτσης

Οι συντονισμένες κυβερνητικές πιέσεις που θέλησε να ασκηθούν στην αντιπολίτευση, αποδείχθηκαν και με την απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, να μεταδοθεί η συνεδρίαση από το εσωτερικό τηλεοπτικό κύκλωμα της Βουλής κάτι που θύμισε πρακτικές Ζωής Κωνσταντοπούλου (!).

Η πρόταση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, για τα 8 από τα 9 μέλη – καθώς η θητεία του το μέλους του ΕΣΡ κυρία Δέσποινα Παπαδοπούλου ακόμα δεν έχει λήξει ήταν: ο Λαοκράτης Βάσσης, φιλόλογος, συγγραφέας και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς για τη θέση του Προέδρου της Αρχής. Ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης για την θέση του Αντιπροέδρου Μορώνη και ως μέλη οι: Βασίλη Καραποστόλη, καθηγητή ΜΜΕ. Γιώργο Κόλλια, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά – πρώην τραπεζικό στέλεχος και με ενασχόληση σε θέματα οικονομικών των media. Λίλια Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σε άλλα εθνικά ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Φάνη Πετραλιά, δημοσιογράφος και γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Γιώργος Πλειός, καθηγητής ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και Γιάννης Τζανετάκος, δημοσιογράφος, πρώτος διευθυντής του Ρ.Σ. ΑΘΗΝΑ 984, πρώην γενικού διευθυντή της ΕΡΑ και άλλων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών στη συνέχεια.

Καταψηφίστηκε η πρόταση Βούτση

Στην πρόταση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για ανάδειξη του δ.σ. του ΕΣΡ η απάντηση της ΝΔ ήταν… πρώτα η αλλαγή του νόμου για την αδειοδότηση των καναλιών και μετά η όποια ονοματολογία. Δεν είναι θέμα να υποδειχθούν κάποια μέλη που μπορεί να ανήκουν στο ένα ή το άλλο πολιτικό χώρο, αλλά το πλαίσιο λειτουργίας της Αρχής.
Κατά της πρότασης του Προέδρου της Βουλής με διαφορετικά επιχειρήματα τάχθηκαν και ο Ανδρέας Λοβέρδος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων και ο Χρήστος Παππάς από την Χρυσή Αυγή, ενώ με ενστάσεις ψήφισαν «παρών» ο Γιώργος Μαυρωντάς από το Ποτάμι και ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, παρά τις προτάσεις από την αντιπολίτευση να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία, τελικά προέβη με αποτέλεσμα η πρότασή του να λάβει 12 θετικές ψήφους (μόνο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) , 7 «κατά» (ΝΔ- Δημοκρατική Σύμπραξη- Ε.Κ. και Χρυσή Αυγή), 3 «παρών» (ΚΚΕ και Ποτάμι) ενώ απουσίασε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε χαρακτηριστικά ότι «κατόπιν αυτής της εξέλιξης, δεν υπάρχουν τα 4/5 που απαιτούνται και η πρωτοβουλία απόκειται στην κυβέρνηση να φέρει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να προχωρήσει η αδειοδότηση των καναλιών με άλλο τρόπο εκτός του ΕΣΡ που δεν έχει συγκρότηση».

Οι νομικοί… προειδοποιούν

Κοινή πάντως πεποίθηση των νομικών- βουλευτών της αντιπολίτευσης ήταν πως εάν η κυβέρνηση προσπαθήσει να προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση όπου θα δώσει την αδειοδότηση σε οποιοδήποτε φορέα ή υπηρεσία του δημοσίου εκτός ΕΣΡ αυτό θα καταπέσει στο ΣτΕ καθώς το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος είναι απολύτως σαφές ότι οι αδειοδοτήσεις των σταθμών γίνεται από το ΕΣΡ.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνομιλία που είχε και με κοινοβουλευτικούς συντάκτες , όπως είχε κάνει και εντός της ΔτΠ, επέμεινε ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να είναι μικρός για να υπάρξει ζήτηση άρα και να επιτευχθεί υψηλό τίμημα για το δημόσιο. Αντίθετα είπε είναι «σαν να πουλάς πάγιο σε Εσκιμώους και να θέλει να έχεις υψηλά έσοδα…». Ότι η διαδικασία πρέπει να κλείσει άμεσα και πριν την πρώτη αξιολόγηση της χώρας από τους Θεσμούς αφού υπάρχει στο τρίτο μνημόνιο ως προαπαιτούμενο και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση. Ο κ. Νίκος Παππάς, επίσης, έδειξε να έλαβε ως ένα «θετικό πρώτο βήμα» συναίνεσης την υπερψήφιση της τροπολογίας από την Δημοκρατική Συμπαράταξη παρά το ότι μετά δεν υπήρξε «χάπι εντ» στην ΔτΠ.  

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε