Τετάρτη, 9 Οκτ.
20oC Αθήνα

Νέος αγωγός φυσικού αερίου από τη Βάρνα στην Ελλάδα και την Ιταλία

Νέος αγωγός φυσικού αερίου από τη Βάρνα στην Ελλάδα και την Ιταλία

Η νεκρανάσταση της ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε., της εταιρείας που προκάλεσε σάλο γιατί τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος ο σύζυγος της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη είχε αιτία τελικά. Το νότιο αγωγό φυσικό αερίου.

Μετά το ναυάγιο του south stream και του τουρκικού αγωγού εξαιτίας της κατάρριψης του ρώσικου αεροπλάνου στη Συρία, προέκυψε νέος αγωγός ο οποίος θα ξεκινά από τη Βάρνα της Βουλγαρίας. Από εκεί θα φεύγουν δύο τουλάχιστον παρακλάδια. Ένα προς την Ελλάδα που θα συνεχίζει για την Ιταλία και ένα για τη Σερβία που θα κατευθύνεται προς τη Σερβία.

Οι πληροφορίες λένε ότι η τελική απόφαση για τη Βάρνα αναμένεται να ληφθούν στη διακυβερνητική διάσκεψη Βουλγαρίας-Ρωσίας που θα γίνει στις 27 και 28 Ιανουαρίου στη Σόφια και θα είναι η πρώτη διακυβερνητική των δύο χωρών ύστερα από 5 χρόνια. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι εμπορικά, επενδυτικά και ενεργειακά, δηλαδή το πώς θα φτάνει το ρώσικο φυσικό αέριο στις ακτές της Βάρνας.

Στο στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε διακυβερνητική διάσκεψη Ρωσίας-Σερβίας και εγκρίθηκε η προμήθεια φυσικού αερίου στο Βελιγράδι μέσω αγωγού από τη Βάρνα. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα για την Ελλάδα, δηλαδή του αγωγού από τη Βάρνα στη χώρα μας, καθώς και του τμήματος προς την Ιταλία, εφόσον το σχέδιο πάρει σάρκα και οστά θα διαχειρίζεται η ΔΕΠΕΝΕ.

Προηγουμένως και ειδικότερα εντός του Φεβρουαρίου λένε οι πληροφορίες αναμένεται να μεταβεί στη Σόφια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συζητήσει το θέμα με τον ομόλογό του Μπόικο Μπορίσωφ. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι το τμήματα των αγωγών μετά τη Βάρνα έχουν από τις 18 Νοεμβρίου 2015 ενταχθεί στα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε